Antonescu spune că Parchetul a acţionat politic în cazul listelor BEC, intrând în tabăra lui Băsescu

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, afirmă că Parchetul a acţionat politic şi a intrat în tabăra electorală a lui Traian Băsescu în ziua în care, fără a da explicaţii, "a descins" la BEC şi a luat listele electorale, după ce Curtea Constituţională tocmai se pronunţase.

Urmărește
315 afișări
Imaginea articolului Antonescu spune că Parchetul a acţionat politic în cazul listelor BEC, intrând în tabăra lui Băsescu

Crin Antonescu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"În ziua în care Curtea Constituţională, surprinzând pe toată lumea, a ieşit şi a spus «Domne, nu ne putem edifica încă, tocmai la calcularea cvorumului» şi, prin prima adresă şi prin motivare, a spus «Guvern, ia dă-mi mie actele cutare şi cutare şi cutare, pentru că în baza legilor cutare şi cutare trebuie să calculez», în acea zi, peste două ore, Parchetul a descins la Biroul Electoral Central şi a luat listele. În acea zi! Fără comunicare, fără explicaţii, ceea ce înseamnă, în interpretarea mea, îmi permit să o spun, (...) prezenţa Parchetului, ca parte, în tabăra electorală a domnului Traian Băsescu", a spus Antonescu, vineri seară, la Realitatea TV.

Întrebat dacă Parchetul a acţionat politic în momentul acela, Antonescu a răspuns: "Da. Este o chestiune fără precedent".

El a spus, răspunzând unei întrebări, că este convingerea sa că prim-adjunctul procurorului general al României, Marius Iacob, a acţionat politic. "Este o acţiune fără precedent, este o acţiune neexplicată şi nemotivată, repet, de o sesizare majoră, în zilele în care BEC-ul lăsase loc, conform legii, acestor sesizări. Domnul Băsescu nu a declarat nimic în ziua aceea, Parchetul a acţionat deja. Şi după aceea a început lupta pe ce trebuie să dea Guvernul. După aceea a început povestea cu domnul chestor, care azi e ameninţat direct de domnul Traian Băsescu şi a doua zi e luat de Parchet. Şi după aceea a venit domnul Traian Băsescu şi a declarat că nu e bine ce a cerut Curtea, ci ce ar trebui să ceară Curtea, şi a doua zi a apărut o erată discutată", a spus Antonescu.

Întrebat dacă o partea a CC a acţionat la comandă politică, Antonescu a spus: "Despre asta chiar nu-mi permit, pentru că sunt nişte lucruri care s-au discutat, aţi văzut, din nou într-o situaţie fără precedent de înşişi judecători ai Curţii. Şi faţă de decizia care s-a luat, eu nu vreau să adaug niciun comentariu".

Antonescu spune că nu a făcut niciun fel de presiune asupra lui Ioan Rus

Referitor la fostul ministru de Interne, Ioan Rus, care a demisionat în urma scandalului privind listele electorale, Crin Antonescu a precizat că i-ar plăcea să se mai întâlnească şi să îl salute pe Ioan Rus.

Antonescu a declarat că nu a făcut niciun fel de presiune asupra fostului ministrului de Interne Ioan Rus, şi că acuzaţia acestuia a fost "mult prea gravă", mai ales prin "alăturarea cu Traian Băsescu".

"Este un om cu care, în orice caz, mi-ar plăcea să mă întâlnesc, cu tot respectul, să ne salutăm, cum am făcut-o atâţia ani, dar în momentul în care Traian Băsescu iese în uşa garajului şi îl ameninţă direct (...) iar domnia sa mă aşează pe mine, care nu am avut nici cea mai mică discuţie, cu sau despre opera sa la Ministerul de Interne, mi se pare un gest şi o realitate pe care am calificat-o. Dar, în orice caz, este e un subiect închis", a mai afirmat Antonescu.

Despre stenogramele în care apare Victor Paul Dobre, Antonescu a precizat că este foarte "curios" cine îi presa pe aceşti oameni, pentru că el şi Victor Ponta nu au făcut-o.

Antonescu a comentat şi chemarea liderului PNL Alba, Victor Atanasiu, la DNA, apreciind că acesta este un lider politic al USL şi toată această campanie a Parchetului nu vizează decât judeţe cu un scor bun la referendum şi persoane care s-au implicat în aceatsă campanie.

"Cum să fac eu să nu intru pe mana inspecţiei judiciare? Dar, când aud un text în care Atanasiu e acuzat că şi-a folosit influenţa politică pentru a determina alegătorii să voteze...de câteva sute de ani, de când sunt alegeri, asta se întâmplă la alegeri", a mai spus preşedintele interimar.

Antonescu a mai menţionat că, dacă Atanasiu "a falsificat vot, a mituit alegători, acestea sunt infracţiuni clare, şi oricine le-ar fi făcut, trebuie sa plătească".

"Trebuie să mai încerce şi cu altul, că pe domnul Atanasiu l-au inculpat de nu ştiu câte ori până acuma şi apoi i-au dat neînceperea urmăririi penale", a arătat Antonescu, adăugând că se poate comenta şi pe marginea faptului că lideri ai PDL care au apelat la boicot nu au nicio problemă.

Despre fiul vitreg al ministrului Apărării, Crin Antonescu a spus că nu ştie dacă este membru PNL, dar crede că are această calitate.

"Îl cunosc foarte bine, pentru că eu cu generalul Dobriţoiu mă cunosc de ani buni, avem, aş putrea spune, o relaţie şi de familie, şi e evident că îl cunosc pe fiul domniei sale", a mai spus Antonescu.

Antonescu a arătat că îl respectă pe Andrei Marga ca şi cărturar în primul rând.

Preşedintele interimar a apreciat că acesta şi-a asumat un risc acceptând portofoliul de Externe, deşi ar fi putut cere ministerul Educaţiei, pentru că în domeniul extern situaţia este extrem de dificilă.

"Îi sunt foarte recunoscător pentru că a sarit în foc atunci când era incendiu, putea să ceară Învăţământul", a mai arătat Antonescu.

Despre schimbarea lui Marga, preşedintele interimar a precizat că "s-a întâmplat o mişcare între ministere, Externele cu Justiţia".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici