Apariţia soarelui şi calitatea vinului, folosite metaforic de Ponta şi premierul chinez

Apariţia soarelui în ziua aterizării la Bucureşti a aeronavei oficiale chineze şi calitatea vinului au fost două elemente folosite în mod metaforic în discursurile lor de către premierul Victor Ponta şi omologul său chinez, Li Keqiang, pentru a exprima astfel cooperarea dintre cele două ţări.

Urmărește
248 afișări
Imaginea articolului Apariţia soarelui şi calitatea vinului, folosite metaforic de Ponta şi premierul chinez

Apariţia soarelui şi calitatea vinului, folosite metaforic de Ponta şi premierul chinez (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

În alocuţiunile pe care le-au susţinut, luni, la Palatul Victoria, cei doi şefi de guvern au făcut referire la apariţia soarelui într-o zi de noiembrie care a fost mohorâtă până la ora amiezii.

"Sunt extrem de bucuros şi onorat ca Bucureştiul să fie gazda acestei reuniuni importante. De fiecare dată România va fi o gazdă bună pentru reprezentanţii Chinei, pentru partenerii noştri din China şi sunt convins că soarele cu care nu e obişnuit Bucureştiul la sfârşit de noiembrie e semnul pozitiv pe care-l aşteptam pentru succesul acestei reuniuni", a spus Ponta, făcând trimitere la Forumul economic China-Europa Centrală şi de Est găzduit de România.

La rândul său, prim-ministrul Chinei a mulţumit Guvernului pentru primirea făcută.

"Vreau să mulţumesc domnului prim-ministru Ponta şi Guvernului României pentru primirea călduroasă şi tot ceea ce au făcut pentru organizarea vizitei mele şi a delegaţiei guvernamentale chineze. Odată ce am păşit din avion, am văzut şi oameni de primire, şi o vreme senină ca primăvara. Aşa cum a spus domnul Ponta, în perioada această de obicei este toamnă, dar noi am simţit vremea senină ca primăvara. Vreau să mulţumesc încă o dată pentru ceea ce a spus domnul prim-ministru pentru vremea frumoasă pentru delegaţia noastră", a afirmat Li Keqiang.

Totodată, la finalul alocuţiunii, premierul chinez a făcut referire la două proverbe al cărui subiect este vinul, dar cu trimitere în realitate la bunele relaţii cinezo-române.

"În România se spune că vinurile cu cât sunt mai vechi, sunt mai aromate şi mai gustoase. Şi în China avem un proverb care spune că vinurile frumoase se găsesc pe străduţe. Dar relaţiile chinezo-române sunt ca un vin frumos şi aromat care se găseşte nu numai pe străduţe, ci şi pe bulevard. De aceea avem motive să promovăm această relaţie, prietenia chinezo-română, ca aceasta să aibă o influenţă şi pondere şi pe Europa, şi pe cooperarea China-Europa Centrală şi de Est, şi pentru întreaga lume", a mai spus premierul chinez.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici