Au trecut cinci ani de când a început proiectul „România Educată”. De la promisiuni la „discuţii constructive”

  • În 2016, preşedintele Klaus Iohannis anunţa proiectul „România Educată".
  • Iohannis: „Ca să funcţioneze, avem nevoie de dascăli dedicaţi”.
  • În 2019, preşedintele spunea că proiectul nu este luat în serios de politicieni.
  • Iohannis: „Acum avem, în sfârşit, şansa unei discuţii constructive”.
Urmărește
450 afișări
Imaginea articolului Au trecut cinci ani de când a început proiectul „România Educată”. De la promisiuni la „discuţii constructive”
În 2016, preşedintele României, Klaus Iohannis, promitea românilor un nou sistem al educaţiei, care să se ridice la standardele europene. Iohannis lansa „România Educată", un proiect ambiţios, menit să salveze viitoarele generaţii.
 
„Vă invit ca în 2016 să construim împreună o viziune şi un set de obiective de ţară, iar în 2018, promovând un mix legislativ coerent, să spunem start reformei pentru << România Educată >>”, spunea şeful statului. 
 
Doi ani mai târziu, deşi proiectul trebuia sa fie pus în aplicare, reforma educaţiei pierde startul din varii motive. Cât mai avem, oare, până vom avea o Românie Educată? 
 
„Ca să funcţioneze, avem nevoie de dascăli dedicaţi, bine formaţi, cu performanţe notabile, respectaţi în societate, remuneraţi corespunzător, cu o bază materială serioasă, adaptată nevoilor unei şcoli moderne", a declarat atunci Iohannis. 
 
Întârzierea proiectului pare să fie justificată şi în 2019. Însă, preşedintele continuă să spere la o educaţie de calitate şi în România. 
 
„Până la urmă, vom reuşi să-i convingem şi pe politicieni că trebuie abordată un pic mai serios, un pic altfel şi un pic aplicată educaţia”, a afirmat Klaus Iohannis.
 
În 2021, pare că „România Educată" începe să devină realitate. Proiectul nu a fost o prioritate pe agenda politică şi din acest motiv a durat cinci ani concretizarea sa. 
 
„Am avut ani electorali intenşi, a urmat pandemia, cu greutăţile, dar şi cu lecţiile ei valoroase. Acum avem, în sfârşit, şansa unei discuţii constructive, urmate de asumarea transpartinică şi de un proces consecvent şi stabil de implementare”, a mai spus preşedintele Iohannis. 
 
De-a lungul timpului, s-au încercat multe reforme pentru învăţământul românesc. În 2008, liderii politici de atunci semnau un pact naţional în acest sens, ce promitea un sistem şi instituţii moderne. Totuşi, 13 ani mai târziu, încă nu avem o „Românie Educată".
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici