Aurescu (MAE): Sistemul antirachetă care va funcţiona şi la Deveselu nu este îndreptat către niciun stat. Scutul este exclusiv defensiv

Secretarul de stat pentru Afaceri Europene din MAE, Bogdan Aurescu, a declarat sâmbătă, în Comisia pentru apărare şi securitate a Adunării Parlamentare NATO, că sistemul antirachetă din România este unul "exclusiv defensiv".

Urmărește
324 afișări
Imaginea articolului Aurescu (MAE): Sistemul antirachetă care va funcţiona şi la Deveselu nu este îndreptat către niciun stat. Scutul este exclusiv defensiv

Aurescu (MAE): Sistemul antirachetă care va funcţiona şi la Deveselu nu este îndreptat către niciun stat. Scutul este exclusiv defensiv (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aurescu a subliniat că sistemul antirachetă care va avea o bază şi în România "nu este îndreptat către niciun stat" şi este unul "exclusiv defensiv".

"Acordul nostru (al României - n.r.) cu SUA prevede acest lucru în mod expres: nu poate fi folosit sistemul decât în conformitate cu prevederiile Cartei Naţiunilor Unite", a adăugat oficialul MAE.

Aurescu a subliniat că Acordul privind instalarea scutului antirachetă la Deveselu defineşte foarte clar termenii de bază, sistem şi facilitate şi stabileşte expres că sistemul poate conţine doar aparatură nenucleară şi nepericuloasă.

"În conformitate cu Acordul, România îşi păstrează drepturi suverane exclusive şi va avea un comandant român, în timp ce Statele Unite vor avea drept de intrare şi de ieşire din bază. (...) România îşi păstrează dreptul de jurisdicţie suverană, iar SUA vor avea control asupra sistemelor inserate în bază, asta în conformitate şi cu alte acorduri semnate mai înainte, cum ar fi, de pildă, Acordul dintre SUA şi Polonia. Toate acestea au reprezentat subiecte de consultări între cele două părţi privind sistemul anti-rachetă şi se va recurge la o informare continuă a Româniai în ceea ce priveşte apărarea anti-rachetă prin intermendiul instalaţiilor din România", a detaliat secretarul de stat în MAE.

Acordul va deveni valabil după semnarea şi ratificarea de către Parlament şi are o durată nedefinită de funcţionare.

Oficialul român a menţionat că divergenţele de opinie dintre Rusia şi NATO asupra sistemului antirachetă vor putea fi depăşite la următorul summit NATO de anul viitor, de la Chicago, în Consiliul NATO-Rusia.

România şi SUA au semnat, la nivel de miniştri de Externe, la 13 septembrie, Acordul privind amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă în România. Semnarea acordului a avut loc la un an şi jumătate de la începerea negocierilor. Acordul, care a fost făcut public la 23 septembrie, urmează să fie supus ratificării Parlamentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici