- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (27.03.2015, 11:20)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aurescu: România sprijină o Uniune Energetică în Europa. Accesul la energie - o chestiune de securitate
România sprijină implementarea unei Uniunii Energetice în Europa, în contextul în care evoluţiile negative din ultimii ani, inclusiv cele din Ucraina, au demonstrat că accesul la energie este nu doar o chestiune economică ci şi una de securitate, a declarat, vineri, ministrul Bogdan Aurescu.
Urmărește
209 afișări
Bogdan Aurescu (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)
"În ultimii ani am fost martorii unor evoluţii negative semnificative precum criza financiară, instabilitatea economică, întreruperi în furnizarea de energie derivate din tulburări politice şi conflicte armate nu numai în Orientul Mijlociu, Africa de Nord, dar şi în vecinătatea noastră, în Ucraina. Evenimentele recente din vecinătatea noastră estică au demonstrat o dată în plus că accesul la energie este nu doar o chestiune economică ci şi una de securitate", a declarat, vineri, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, la conferinţa "Abordări regionale ale conceptului securităţii energetice", organizată de Centrul pentru Cooperare în domeniul Securităţii (RACVIAC) şi de MAE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
Şeful diplomaţiei a punctat faptul că trebuie luate în considerare oportunităţile oferite de utilizarea tehnologiile inovative şi de noile descoperiri din domeniul energiei neconvenţionale. "Revoluţiile energetice sunt posibile şi am văzut importatori tradiţionali transformaţi în exportatori", a spus Aurescu.
Totodată, ministrul a afirmat că noile documente programatice adoptate de CE în domeniu "promovează proiecte ambiţioase pentru statele membre şi pentru partenerii lor".
"România sprijină implementarea unei Uniunii Energetice în Europa, un concept ce promovează solidaritatea între statele membre, dar şi competitivitatea şi predictibilitatea pieţelor. O Uniune Energetică eficientă va permite, de asemenea, o cooperare consolidată şi coordonarea în dezvoltarea unor planuri de acţiuni comune care să vizeze toate vulnerabilităţile legate de securitate energetică dar şi oportunităţi", a mai spus Aurescu.
El a precizat că regiunea noastră "trebuie să se adapteze la aceste schimbări rapide prin găsirea unor abordări comune şi o platformă de dialog".
"În pofida anumitor paşi concreţi în direcţia unei pieţe energetice sigure, dependenţa în creştere încă generează impedimente în peisajul energiei regionale", a afirmat Aurescu, adăugând că trebuie să fie continuată "promovarea unei interconectări a sistemelor energetice regionale".
În acest context, ministrul a reiterat sprijinul României, ca stat NATO pentru continuarea procesului de integrare euro-atlantică a statelor din regiune. "România, ca stat membru UE si NATO, va promova constant procesele regionale vizând consolidarea democraţiei şi va susţine eforturile de stabilizare a securităţii în Europa de Sud-Est, inclusiv în cadrul formatelor de dialog cum este cel propus de RACVIAC", a declarat Bogdan Aurescu.
Acesta a mai menţionat că, pe lângă instrumentele Uniunii Europene de integrare şi consolidare a pieţei energetice, modelul NATO de abordare a problematicii securităţii energetice poate contribui semnificativ la valorificarea potenţialului de dialog regional în domeniul securităţii energetice.
RACVIAC (Regional Arms Control Verification and Implementation Assistance Centre) a fost înfiinţat în octombrie 2000, ca iniţiativă a Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, pentru oferirea de asistenţă în domeniul controlului armamentelor, promovarea măsurilor de creştere a încrederii şi a securităţii în Europa de Sud-Est.
Printre invitaţi la conferinţa de la Bucureşti se află reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe din România, ai statelor membre RACVIAC, ai Comisiei Europene, ai NATO, ai Agenţiei Europene pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Energie (ACER), specialişti ai altor instituţii din România cu atribuţii în acest domeniu, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe