- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (21.01.2015, 14:23)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aurescu: Trebuie o nouă foaie de parcurs pentru Parteneriatul Estic. UE nu-şi permite paşi înapoi
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri, că este nevoie de o "viziune ambiţioasă" privind Parteneriatul Estic, prin proiectarea unei "veritabile noi foi de parcurs", subliniind că Uniunea Europeană nu-şi poate permite să facă paşi înapoi, faţă de partenerii estici.
Urmărește
448 afișări
Bogdan Aurescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
"România va rămâne deplin angajată şi va contribui substanţial - am făcut deja o serie de propuneri în acest sens - pentru modernizarea Politicii de Vecinătate, pentru modernizarea Parteneriatului Estic astfel încât să devină un instrument şi mai eficient pentru susţinerea parcursului european al vecinilor noştri", a declarat, miercuri, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu prilejul lansării Preşedinţiei letone a UE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Liber prin Europa: Austria renunţă la dreptul de veto şi deschide calea Schengen pentru România şi Bulgaria
-
SUA: Care este propunerea lui Donald Trump pntru postul de secretar al Apărării?
-
Războiul diin Ucraina, ziua 994. Cât ajutor militar au livrat SUA Ucrainei din promisiunile făcute / Armata rusă avansează în apropierea a 10 aşezări din estul Ucrainei
Şeful diplomaţiei a subliniat faptul că este foarte important ca toate statele membre să ratifice "cât mai rapid" Acordurile de Asociere şi de Liber Schimb semnate de UE cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia.
Aurescu a precizat că eforturile depuse de statele "cele mai avansate", Republica Moldova fiind "cel mai bun performer", reprezintă "o garanţie pentru susţinerea parcursului european al acestor state".
"Aceste progrese pe care Republica Moldova, Georgia şi Ucraina le-au făcut în anii trecuţi, mai ales în ultimul an, s-au realizat într-un context geopolitic extrem de complicat, marcat de foarte multe provocări. Cu atât mai mult trebuie să fim alături de aceste state în eforturile pe care le vor face în perioada următoare, să le dăm tot sprijinul politic, toată asistenţa economică şi tehnică, dacă sunt necesare, pentru a-şi putea urma parcursul european", a spus ministrul de Externe.
"Va trebui să avem o viziune ambiţioasă şi să proiectăm spre viitor o veritabilă nouă foaie de parcurs pentru Parteneriatul Estic, pentru că eu cred că UE nu-şi poate permite să facă paşi înapoi faţă de partenerii săi estici", a subliniat Aurescu, adăugând că este "o problemă de credibilitate pentru UE în ansamblu" şi "o atitudine corectă din punct de vedere geopolitic". "UE trebuie să-şi calibreze oferta în conformitate cu opţiunile politice şi cu aşteptările partenerilor, evident şi cu capacitatea acestora de a obţine rezultate".
La rândul său, ambasadorul Letoniei la Bucureşti, Ilgvars Kļava, a subliniat că Parteneriatul Estic reprezintă o prioritate pentru Preşedinţia letonă, amintind că va avea loc un Summit dedicat acestui parteneriat, pe 21-22 mai, la Riga.
"Avem multe de făcut, trebuie să luăm nişte decizii, trebuie să evaluăm progresele făcute în cadrul Parteneriatului Estic, trebuie să luăm decizii privind modul în care vom continua (...) Sunt ţări diferite, cu interese uşor diferite în ceea ce priveşte cooperarea lor cu UE, trebuie să avem abordări individuale", a declarat diplomatul leton.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Firma lui Silviu Prigoană, preluată 'ostil' de fostul lui șofer! Dezvăluiri uluitoare după decesul fostului politician: 'Haideți să spunem adevărul'
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe