Autoritatea Electorală Permanentă: 5.481 de alegători au solicitat până acum să fie înscrişi în Registrul electoral

Un număr de 5.481 de români s-au înscris în Registrul Electoral, din care 4.286 au menţionat opţiunea pentru votul prin corespondenţă, iar 1.195 au optat pentru votul în secţiile de votare, a anunţat marţi Autoritatea Electorală Permanentă.

Urmărește
259 afișări
Imaginea articolului Autoritatea Electorală Permanentă: 5.481 de alegători au solicitat până acum să fie înscrişi în Registrul electoral

Autoritatea Electorală Permanentă: 5.481 de alegători au solicitat până acum să fie înscrişi în Registrul electoral

Potrivit datelor făcute publice de AEP, cei mai mulţi cetăţeni români care vor să voteze prin corespondenţă sunt în Spania – 2.045. În Italia sunt 953 de români care vor să voteze prin corespondenţă, în Franţa 186, iar în Germania 170.

Totodată, sunt opt ţări în care doar câte un cetăţean român a solicitat să voteze prin corespondenţă.

Ministrul Maria Ligor a declarat miercuri că există două modificări ''minimale'' pe care Guvernul le are în vedere privind votul în diaspora - completarea listei de secţii de votare la propunerea MAE şi introducerea posibilităţii de a utiliza listele suplimentare în toate secţiile.

"Sunt două intervenţii, sunt intervenţii după părerea noastră minimale, punctuale care nu modifică esenţa legii, care nu modifică filosofia legii sau soluţiile pe care legiuitorul le-a identificat şi aceste două intervenţii vizează pe de o parte completarea listei de secţii de votare şi cu secţii de votare la propunerea Ministerului de Externe. Propunerea trebuie să fie aprobată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), instituţia care are controlul asupra procesului electoral, asupra organizării alegerilor. A doua modificare, cea a introducerii posibilităţii de a utiliza listele suplimentare la toate secţiile de votare, fără deosebire", a spus ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni.

"În raport cu ce am avut în 2014 sau în 2012 sau în 2008 vom avea un număr dramatic mai mic de secţii de vot decât am avea dacă am aplica aceeaşi regulă pe care am cunoscut-o anterior. În Italia am avut în 2012 56 de secţii de vot, în 2014 - 51. În baza legii actuale, dacă nu vor fi înfiinţate la cerere secţii de vot, vom ajunge la 11. În Spania, de la 41 de secţii de vot în 2012 ajungem la 10 secţii de votare în această toamnă. La fel, în Republica Moldova, de la 21 de secţii în 2014 ajungem la 6. În Statele Unite, unde în 2008 aveam 30 de secţii de votare, ajungem la 5 secţii de votare", a explicat ea dificultăţile din legea actuală.

Premierul Dacian Cioloş a anunţat că îşi propune ca ordonanţa de urgenţă privind votul în diaspora să fie pusă în consultare publică până la sfârşitul lunii august, aceasta urmând să corecteze deficienţele legii actuale care pot duce la restricţii mai mari decât în anii trecuţi. Adoptarea unei ordonanţe de urgenţă a fost cerută de PMP şi PNL.

Legea votului prin corespondenţă a fost adoptată la sfârşitul anului trecut, după îndelungi negocieri între PNL şi PSD ajungându-se la formula introducerii acestui tip de vot doar pentru scrutinul parlamentar şi doar cu condiţia ca românii cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării să se înscrie în Registru Electoral, cu opţiunea vot prin corespondenţă, în perioada de pre-campanie. Legea a fost declarată constituţională de CCR.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici