- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică: Analiza sesizării de plagiat în cazul ministrului Ioan Mang începe vineri, nu ştim cât va dura
Analiza sesizării de plagiat în cazul ministrului Ioan Mang va începe vineri, însă nu se poate estima cât va dura, întrucât vor fi trei evaluări paralele, apoi un vot în Consiliul de Etică, unde, pentru validarea raportului, este necesar ca opt din cei 11 membri să aibă aceeaşi opinie, potrivit ANCS.
Ioan Mang (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
"Sigur, mâine (vineri - n.r.), grupul de lucru va analiza sesizarea. În acest grup de lucru sunt trei persoane care analizează, în paralel, reclamaţiile de plagiat din sesizări. În schimb, nu putem estima cât va dura şi când se va încheia analiza", a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), Dragoş Ciuparu.
Preşedintele ANCS a mai spus că este foarte puţin probabil ca analiza să se încheie săptămâna aceasta sau la începutul săptămânii viitoare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
"Este foarte puţin probabil ca analiza Consiliului Naţional de Etică să se încheie atât de repede. Raportul preliminar al grupului de lucru va fi prezentat consiliului general, care este format din 11 membri. Pentru validarea raportului, este nevoie ca opt din cei 11 membri să aibă aceeaşi opinie. Apoi, răspunsul va fi postat pe site-ul instituţiei şi transmis Universităţii din Oradea, unde lucrează actualul ministru al Educaţiei", a explicat preşedintele ANCS.
Termenul legal pentru rezolvarea unei sesizări este de 90 de zile.
Sesizarea către ANCS, primită la 9 mai, a fost făcută de preşedintele Asociaţiei pentru Educaţie şi Cercetare EDU CER, Ştefan Vlaston.
"Prin prezenta, vă sesizez o situatie de posibil plagiat, pentru a fi supusă analizei CNE, conform prevederilor legale în vigoare. Este vorba de două articole ştiinţifice din domeniul comunicaţiilor şi codurilor corectoare de erori, sub semnătura domnului profesor Ioan Mang, a doamnei profesor Erica Mang (soţia ministrului - n.r.), şi a domnului profesor Constantin Popescu, profesori la Universitatea din Oradea", se arăta în sesizare.
Vlaston susţine că articolele conţin pasaje copiate integral, fără a face trimitere sau a cita sursa.
Votul privind raportul referitor la sesizare va fi dat de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiintifice, Dezvoltarii Tehnologice (CNE) - organism consultativ, fără personalitate juridică, pe lângă ANCS.
Atribuţiile CNE se referă atât la revizuirea codurilor de etică pe domenii, cât şi la modul în care sunt respectate normele de conduită morală şi profesională, prin analiza eventualelor abateri semnalate, potrivit ANCS.
CNE are 11 membri: Constanţa Ganea (preşedinte, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti), Marius Echim (vicepreşedinte, Institutul de Ştiinţe Spaţiale Bucureşti), Mihaela Baibarac (Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, INCDFM Bucureşti, Măgurele), Doina Balahur (Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi), Titus Beu (Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca), Liliana Brăescu (Universitatea de Vest Timişoara), Cristinel Diaconu (Centrul pentru Fizica Particulelor, Marsilia, Franţa), Lucian Nastasă-Kovács (Institutul de istorie "George Bariţiu", Cluj-Napoca), Mihai Netea (Universitatea Radboud, Nijmegen, Olanda), Bogdan Olaru (Institutul de Cercetări Economice şi Sociale "Gheorghe Zane", Iaşi) şi Rodica Potolea (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca).
PDL a cerut, miercuri, demisia ministrului Educaţiei, Ioan Mang, "pentru faptul că întreaga operă pe care o are este un plagiat de duzină", după cum a declarat, miercuri, preşedintele PDL, Emil Boc.
Boc a prezentat, într-o conferinţă de presă, un articol al actualului ministru al Educaţiei pe care acesta l-ar fi publicat în 2003 la Craiova şi care, conform PDL, reprezintă "în integralitate o copie a unui alt articol ştiinţific al unor autori japonezi".
"Demisia este necesară şi evidentă. Este inadmisibil să ai în fruntea Ministerului Educaţiei un om care din nefericire a fost promovat pe bază de plagiat", a spus Emil Boc.
Ministrul Educaţiei, Ioan Mang, a comentat acuzaţia de plagiat lansată de PDL spunând despre aceasta că este "o acţiune politică", al cărei scop ar fi, în opinia lui, crearea de haos în sistemul de învăţământ.
"Nu e vorba de niciun plagiat. Este vorba de teama unora care au patronat acest minister că au pierdut controlul asupra lui şi, într-adevăr, l-au pierdut. (...) De fapt, scopul lor este unul singur: să creeze haos în sistemul educaţional cu două săptămâni înainte de a începe bacalaureatul special şi cu o lună înainte de a începe examenul de bacalaureat. Categoric, este o acţiune politică", a declarat Mang, la România TV.
Întrebat dacă îşi va da demisia în cazul în care cei de la PDL dovedesc că a plagiat, ministrul Educaţiei a răspuns: "Dacă cei care ştiu despre ce e vorba acolo şi, mai ales, autorii menţionaţi în articol mă acuză de plagiat şi obţin o decizie în acest sens, categoric mă retrag. Dar aşa, pe vorba unor oameni care nu sunt de specialitate, care au cu totul alte probleme...".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:38
-
astăzi, 14:20