La începutul discursului, șeful guvernului maghiar și-a prezentat ideile în cinci puncte.
În cadrul discursului susținut la forumul public din Transilvania, Viktor Orbán a abordat cinci teme importante de interes public. Șeful guvernului Unagariei a anunțat ca noutate înființarea Cercului Civic Digital, care, potrivit explicațiilor sale, a fost creat deoarece comunitatea civică, conservatoare și creștină trebuie să facă ceva în legătură cu cercul digital, care în prezent este ostil și, după cum a afirmat Viktor Orbán, „nu este bine așa”.
Viktor Orbán a spus că cei care își asumă astăzi convingerile neliberale în spațiul online sunt atacați, de aceea trebuie să se ia măsuri adecvate vremurilor moderne. Cultura construcției, a construirii țării trebuie creată și în spațiul digital și trebuie să existe un loc pentru cei care nu doresc neapărat să participe la bătălii politice directe, dar doresc să participe la construirea țării, a subliniat el, potrivit hidaro.hu.
În legătură cu alegerile parlamentare din 2026, prim-ministrul a subliniat caracterul democratic al votului, adăugând că acesta este însăși democrația, alegerile sunt întotdeauna deschise, iar rezultatul va fi în conformitate cu decizia poporului.
Viktor Orbán a menționat că, potrivit propriilor sondaje, partidele de guvernământ pot conta pe câștigarea a 80 din cele 106 circumscripții electorale individuale, dar a subliniat că în 2022 Fidesz-KDNP a câștigat 87. „De ce am da mai puțin?”, a întrebat șeful guvernului.
Se poate conta pe guvernul național – spune premierul, iar șeful guvernului a cerut celor de peste graniță să se apere și ei.
Viktor Orbán a prezentat și un sondaj de opinie în acest sens, potrivit căruia mulți oameni din țările occidentale cred că în 5-10 ani va izbucni un conflict.
„Vântul furtunii nu este întotdeauna urmat de furtună. Dar există semne amenințătoare”, a spus apoi Viktor Orbán.
Apoi, șeful guvernului a prezentat semnele prevestitoare ale războiului mondial, din timpul Primului și celui de-al Doilea Război Mondial. Printre acestea, el a enumerat intensificarea rivalității dintre marile puteri – în opinia sa, acest lucru se observă în prezent între cele trei puteri militare mondiale, Statele Unite, China și Rusia. Dar un alt semn prevestitor este că, înainte de războaiele mondiale, numărul conflictelor armate de mică amploare crește la nivel mondial, cursa înarmărilor se intensifică, economia mondială se blochează din punct de vedere politic și migrația se intensifică – toți acești factori sunt prezenți în prezent, în opinia sa.
„Probabilitatea unui război mondial crește continuu”, a concluzionat șeful guvernului ungar, apoi a continuat: pentru maghiari, din aceasta rezultă că Ucraina nu trebuie acceptată în Uniune, chiar dacă Bruxelles „se întoarce cu susul în jos”.
Apoi a amintit că, în cadrul discuțiilor purtate cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, în urmă cu un an, nu a reușit să-l convingă pe șeful statului că timpul nu este de partea lor și că, prin urmare, ar trebui să înceapă negocierile de pace. Acest lucru arată că o singură țară nu poate face prea multe pentru pace, dar că ar putea avea șanse dacă ar forma o alianță pentru reconciliere, a explicat el.
Între timp, Ungaria trebuie să se pregătească și pentru eventualitatea unui război, adică „trebuie să ne pregătim pentru izolare”, a adăugat Viktor Orbán, care a mai precizat că, astăzi, dintre cele șase centre de putere ale lumii (printre care le-a enumerat pe următoarele: Statele Unite, China, Rusia, India, statele turcești, Bruxelles) avem relații bune cu cinci. Și acest lucru ne poate ajuta.
Potrivit șefului guvernului, Ungaria trebuie să devină independentă în patru domenii pentru a putea face față oricărei situații în viitor. Acestea sunt industria militară, industria energetică, industria alimentară și competențele digitale, a declarat Viktor Orbán, care consideră că în aceste domenii trebuie să se lucreze la nivel național, deoarece Uniunea Europeană „nu valorează nimic”.
În plus, Ungaria trebuie să devină un actor regional, trebuie să coopereze cu țările învecinate pentru a se putea menține în afara războaielor, a adăugat șeful guvernului, vorbind totodată despre necesitatea dezvoltării în domeniul resurselor umane și al educației. În plus, este esențial ca Ungaria să nu se închidă în niciun bloc, fiind necesare relații economice atât cu țările occidentale, cât și cu cele estice.
Potrivit lui Viktor Orbán, „nu va fi război în Europa, ci deja există”, deoarece războiul ruso-ucrainean este un astfel de conflict. Potrivit șefului guvernului, Europa „se joacă cu focul, sau mai bine zis cu iadul, din 2014”.
Prim-ministrul a criticat apoi pe cei care descriu războiul dintre Rusia și Ucraina ca fiind un conflict între o putere autoritară și una democratică, adăugând că, în opinia sa, Occidentul nu a înțeles că aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană ar putea reprezenta o criză existențială pentru Rusia.
„Orice astfel de mișcare perturbă echilibrul de forțe, provocând o reacție imediată din partea părții adverse […]. Lecția pe care Occidentul trebuie să o învețe din asta este că războiul poate fi declanșat și de bune intenții”, dacă acestea apar în locul și momentul nepotrivit, a adăugat el. În opinia sa, aderarea Ucrainei la Occident – spre deosebire, de exemplu, de reunificarea Germaniei, unde condițiile erau ideale – „a fost prezentată la momentul nepotrivit, în locul nepotrivit, cu metode nepotrivite”, iar rezultatul a fost războiul.
Viktor Orbán a spus că războiul nu este o decizie, ci un rezultat final și a avertizat că, dacă nu va exista o ordine globală, vor exista doar forme regionale de supraviețuire, adăugând că, în opinia sa, UE a intrat deja în război.