Baconschi a reiterat la Bruxelles importanţa extinderii Schengen, arătând că România este pregătită
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a prezentat, luni, la CAG, dosarele prioritare ale României pe parcursul acestei preşedinţii - aderarea la Schengen, adoptarea Strategiei Dunării, incluziunea romilor, extinderea UE sau Parteneriatul Estic, informează MAE.
Baconschi a reiterat la Bruxelles importanţa extinderii Schengen, arătând că România este pregătită (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
"În ce ne priveşte, împreună cu alţi reprezentanţi ai statelor membre, nu numai Bulgaria, dar şi Cehia bunăoară, am readus în discuţie şi importanţa de a obţine o decizie cu privire la calendarul aderării, extinderii spaţiului Schengen, pe durata preşedinţiei ungare. Aşa cum a rezultat din adoptarea raportului final de evaluare, suntem pregătiţi să ne asumăm această responsabilitate", a explicat şeful diplomaţiei române, potrivit unui comunicat MAE.
Ministrul român de Externe a arătat că, în perioada următoare, eforturile UE ar trebui să se concentreze asupra incluziunii sociale a romilor, cu respectarea, în acelaşi timp, a drepturilor de care se bucură, inclusiv dreptul la liberă circulaţie.
Un ultim punct pe agenda CAG l-a reprezentat calendarul de lucru pentru adoptarea la Consiliul European din iunie a Strategiei UE pentru regiunea Dunării, care se numără printre priorităţile cheie ale preşedinţiei ungare. Ministrul Baconschi a arătat că dezvoltarea regiunii Dunării, prin proiecte concrete, în care să fie implicate companiile, autorităţile locale sau mediul universitar reprezintă o prioritate pentru România. Baconschi a exprimat disponibilitatea părţii române de a coordona, împreună cu partenerii din Austria, Bulgaria şi Ungaria, navigaţia pe apele interioare, managementul riscurilor şi , de asemenea, cultura şi turismul.
"Nu e vorba doar de cele aproape 100 de miliarde care vor fi alocate proiectelor de infrastructură, mediu, dezvoltare regională, cooperare transfrontalieră, turism, schimburi culturale - ci şi de un experiment nou. Acela de a decupa o macro-regiune danubiană, prin colaborare cu state membre, candidate sau non-membre, ceea ce sporeşte interesul politic al implementării acestei strategii", a explicat ministrul Baconschi.
Ministerul de Externe precizează că printre subiectele abordate de şeful diplomaţiei la Consiliul Afaceri Generale de la Bruxelles figurează şi securitatea energetică. "Am exprimat în numele României următoarele poziţii: ne dorim un nivel de ambiţii cât mai ridicat cu privire la noile politici energetice ale Uniunii, vrem să lucrăm pentru funcţionarea unei pieţe interne a energiei, pentru creşterea eficienţei energetice şi întărirea Uniunii Europene în dialogul cu furnizorii cheie şi cu ţările de tranzit", a declarat Baconschi. Ministrul a menţionat preocuparea pentru combaterea "sărăciei energetice" la nivelul consumatorilor vulnerabili şi a reiterat importanţa asigurării interconectărilor şi cu ţările din vecinătatea europeană, pentru realizarea securităţii energetice a UE.
Ministrul Baconschi a susţinut acordarea de finanţare publică proiectelor strategice, de interes european, care nu sunt însă validate de piaţă.
MAE precizează că în cadrul reuniunii, miniştrii de externe au avut şi un prim schimb de opinii cu privire la programul de lucru şi priorităţile mandatului preşedinţiei ungare a Consiliului UE în primul semestru al anului 2011.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO