- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (30.08.2011, 19:00)
- Miruna Badea ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Baconschi despre sporul de 15%: Diplomaţia se face în condiţii stresante, cu unde electromagnetice
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, marţi, la RRA, referindu-se la acordarea unui spor de 15% pentru angajaţii din Centrala MAE, că profesiunea diplomatică se desfăşoară "în condiţii de unde electromagnetice peste media normală", în condiţii stresante şi sub presiunea unor crize.
Urmărește
405 afișări
Baconschi despre sporul de 15%: Diplomaţia se face în condiţii stresante, cu unde electromagnetice (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
"Chiar dacă în percepţia unor persoane, mai puţin avizate, profesiunea diplomatică este foarte simplă, ea se desfăşoară şi în condiţii de unde electromagnetice peste media normală, pentru că avem toate sistemele de transmisiuni, şi antenele respective chiar pe clădirea ministerului, în Bucureşti. În acelaşi timp, este vorba de folosirea constantă, profesională, a mai multor limbi străine, de condiţii stresante de lucru, sub presiunea unor crize, apropo de contextul internaţional volatil despre care vorbeaţi", a spus Baconschi la RRA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%
-
Vasile Bănescu a comentat rezultatul alegerilor: Drumul spre sinucidere naţională e nebănuit de scurt şi aparţine populismului
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
El a adăugat că, "pe diferite axe, foarte mulţi diplomaţi pleacă extrem de târziu acasă de la serviciu, sunt obligaţi profesional să gestioneze diferite dosare sensibile, muncind foarte mult".
"Deci, nu mi se pare că acest spor, care, cum spuneam, este legal şi acordat din 2004, pe baza unor evaluări şi expertize tehnice, reprezintă un subiect de controversă", a spus el.
Ministrul a menţionat că acest spor este acordat pentru mai bine de 80% din personalul din Centrala MAE încă din 2004. "Dar legiuitorul a hotărât că, din acest an, pe Legea salarizării bugetarilor, sporul acesta să fie acordat printr-o hotărâre de guvern, iar sensul acestui proiect de hotărâre de guvern este doar de a include pe cei care, pentru că sunt detaşaţi sau s-au aflat la post, nu au beneficiat de acest spor, care, cum spuneam, pe bazăl egală s-a acordat începând cu 2004", a spus Baconschi.
Ministerului Afacerilor Externe solicită pentru angajaţii săi un spor de 15% din salariul de bază pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, sporul urmând a fi acordat exclusiv angajaţilor care lucrează în sediile ministerului din Capitală, nu şi celor plecaţi din ţară, la post.
Acordarea acestui spor este prevăzută într-un proiect de Hotărâre de Guvern, iniţiat de MAE, prin care se aprobă regulamentul de stabilire a sporului pentru "condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase" şi condiţiile în care se acordă pentru funcţiile bugetare incluse în categoria "Diplomaţie".
Potrivit proiectului, locurile de muncă în care personalul MAE îşi desfăşoară activitatea "în condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase" sunt situate exclusiv în zone rezidenţiale din centrul Capitalei, precum Aleea Modrogan, Aleea Alexandru, Bulevardul Primăverii, Bulevardul Aviatorilor, Piaţa Victoriei, străzile Muzeul Zambaccian, Emil Pangrati, Polonă sau Alexandru Şerbănescu.
La stabilirea sporului de muncă în condiţii grele pentru angajaţii MAE, conform actului, se au în vedere riscurile de "îmbolnăvire, accidentare sau solicitare nervoasă".
Factorii luaţi în considerare la stabilirea funcţiilor desfăşurate în condiţii grele, vătămătoare sau periculoase sunt: "efortul fizic mare, în condiţii nefavorabile de microclimat, zgomot intens sau vibraţii"; "suprasolicitarea nervoasă, determinată de un risc de accidentare sau de îmbolnăvire" precum şi "alte condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase care pot duce la uzura prematură a organismului".
Sporul pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase se va acorda prin ordin al ministrului Afacerilor Externe atât membrilor corpului diplomatic şi consular al României, cât şi celorlalte categorii de personal angajat în MAE.
Sporul se suspendă însă pe perioada misiunii permanente în străinătate şi se acordă din nou, de drept, la reluarea activităţii în Centrala MAE.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
PROSPORT.RO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe