- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Baconschi respinge acuzaţiile privind neregulile legate de votul românilor de la Paris
Teodor Baconschi, ambasador la Paris, propus pentru şefia Externelor, a declarat, marţi, la audierile din Parlament, că respinge "acuzaţiile nefondate legate de nereguli în cadrul procesului electoral desfăşurat la Paris".
Baconschi respinge acuzaţiile privind neregulile legate de votul românilor de la Paris (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
"Resping acuzaţiile nefondate legate de nereguli în cadrul procesului electoral desfăşurat la Paris", a spus Baconschi.
El a declarat că procesul electoral a fost prelungit pentru ca toate persoanele din secţia de votare să poată vota. El a menţionat că intrarea în secţia de votare a fost fixată la porţile ambasadei, lucru pe care l-a apreciat drept "perfect normal" pentru că altfel "ar fi fost creat între poartă şi clădire un no man's land".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
"Secţiile din străinătate se organizează în ambasade sau consulate. Ambasada funcţionează în regim de extrateritorialitate, deci teritoriul aparţine României. Faptul că intrarea secţiei de votare a fost fixată la porţile ambasadei este perfect normal pentru că altfel am fi creat între poartă şi clădire un no man's land", a explicat Baconschi, răspunzând astfel unei întrebări formulate de deputatul PSD Valeriu Zgonea referitor la prelungirea excesivă a procesului de votare la Paris, în pofida dispoziţiilor legale.
Baconschi a spus că a primit o instrucţiune "inaplicabilă" de la BEC. "Am primit prin mail, nu oficial. Se cerea să evacuăm cetăţenii aflaţi în secţie după ora locală 21, inclusiv cu ajutorul Poliţiei", a spus Baconschi. El a precizat însă că Poliţia franceză nu are acces în secţia de votare.
"Felul în care s-a votat a fost monitorizat permanent, inclusiv de PSD", a mai spus Baconschi, adăugând că "de la 21.00 n-a mai pătruns nimeni în incinta secţiei".
Valeriu Zgonea l-a întrerupt pe ministrul propus aducându-i la cunoştinţă faptul că în turul al doilea al alegerilor, după ce a fost schimbat preşedintele secţiei de vot a crescut şi numărul de votanţi cu 130%.
În acest context, a intervenit deputatul PDL Gelu Vişan care a cerut "procedură", invocând incorectitudinea faptului că Valeriu Zgonea a intervenit repetat exprimându-şi păreri personale.
Ministrul desemnat, Teodor Baconschi, a intervenit explicând că "la turul întâi au votat circa 2.400 iar la turul al doilea, aproximativ 3.700".
El a reamintit că la referendumul pentru suspendarea preşedintelui, din mai 2007, au votat 3.500 de oameni "pe o procedură similară dar cu altă echipă diplomatică".
"Vorbiţi de parcă la Paris s-ar fi produs cu adevărat fenomene paranormale", a constatat Baconschi.
"Încercarea de a adăuga un nou capitol la romanul Misterele Parisului ne îndepărtează de la axul discuţiilor noastre", a mai spus el.
La rândul său, Sever Voinescu a intervenit solicitând preşedintelui de şedinţă, Titus Corlăţean, să atragă atenţia asupra necesităţii de a menţine discuţia în zona politicii externe, adăugând că nu mai este cazul să se numere în continuare voturi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO