Baconschi: România poate denunţa unilateral MCV şi poate condiţiona aderarea Croaţiei la UE

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, susţine că, în condiţiile în care Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este folosit în alte domenii şi devine un handicap, România îl poate denunţa unilateral, la fel cum poate condiţiona aderarea Croaţiei la UE.

Urmărește
67 afișări
Imaginea articolului Baconschi: România poate denunţa unilateral MCV şi poate condiţiona aderarea Croaţiei la UE

Baconschi: România poate denunţa unilateral MCV şi poate condiţiona aderarea Croaţiei la UE (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Ministrul român mai susţine, într-un interviu publicat luni de "Adevărul", că scrisoarea miniştrilor de Interne francez şi german are "probleme de redactare", destinatarul fiind greşit şi incluzând "abordări de eseu politic".

"De la Berlin avem semnale că a existat o insistenţă franceză pentru cuplarea celor doi miniştri de Interne, dar Germania îşi menţine promisiunea unei evaluări obiective aşa cum a fost formulată la Bucureşti, de către doamna Angela Merkel", mai declară Teodor Baconschi.

Întrebat ce se mai poate face pentru aderarea la spaţiul Schengen, în scurtul timp rămas până în martie 2011, ministrul de Externe răspunde că, în primul rând, românii trebuie să se ţină tari pe poziţia de principiu că regulile aplicate în cazul oricăror alte extinderi ale spaţiului Schengen trebuie respectate.

"Mi se pare incorect să acceptăm acest precedent, ca două state, indiferent care, să schimbe regulile în timpul jocului. Scrisoarea miniştrilor de Interne francez şi german are nişte probleme de redactare. În primul rând, se adresează Comisiei, deşi decizia se ia în Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne. Prin urmare, destinatarul e greşit. Apoi, e menţionat pericolul accesului României la baza de date SIS, în condiţiile în care noi sunterm legaţi de facto la această bază de date din 5 noiembrie 2010. Textul include nişte abordări de eseu politic. Nu cred că o formulă de tipul «starea generală carentă din cele două ţări» poate fi acceptată ca model de lucru. Sunt generalităţi care nu se susţin. Orice ţară din lume are problemele ei, niciuna nu e perfectă", adaugă Baconschi.

El precizează că România are două variante, prima fiind să se autoculpabilizeze şi să intre într-o anumită negociere cu cele două ţări.

"Dar ce conţine această negociere, în afară de explicarea faptului că temerile nu sunt obiectiv întemeiate? Sau putem spune: dragi parteneri europeni, suntem stat membru, ne-am făcut datoria. Dacă vreţi să vă faceţi şi voi datoria, aşa cum e scris în Tratatul de Aderare a României, sunaţi-ne! Pentru că este un contract acolo: scrie că în momentul în care vom îndeplini condiţiile tehnice vom adera la spaţiul Schengen", menţionează Baconschi.

Ministrul de Externe precizează că România va merge pe a doua variantă, care, în opinia sa, este "şi corectă, şi demnă din punct de vedere naţional".

El mai declară că ceea ce se joacă nu este Europa cu două viteze, pe care cooperarea consolidată dintre anumite state membre a schiţat-o deja, ci este vorba despre a stopa riscul oricărei discriminări între statele membre.

Întrebat ce poate face România, Teodor Baconschi răspunde:

"V-am spus, le putem spune partenerilor noştri: sunaţi-ne! La fel şi cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare ( MCV). Guvernul român care a finalizat negocierile ne-a introdus în Uniunea Europeană cu această ghiulea de picior. Acum, MCV-ul este folosit în alte domenii şi devine un handicap. Şi trebuie să ne gândim foarte serios dacă mai merită să continuăm acest lucru. Noi am făcut progrese în reforma sistemului judiciar. Dacă ele nu sunt încurajate mai departe, într-o logică de cooperare, există posibilitatea de a denunţa unilateral Mecanismul de Cooperare şi Verificare, rămânând să informăm Comisia cu privire la progresele noastre în domeniul reformei Justiţiei", susţine ministrul de Externe.

El subliniază că, dacă MCV va fi folosit nu atât ca mijloc de cooperare, ci mai curând ca pretext de presiune în alte domenii, România nu are de ce să-l mai menţină.

"Haideţi să privim la situaţia Croaţiei. Noi susţinem orice extindere a Uniunii Europene în Balcanii de Vest. Dar nu putem accepta ca aceasta să se facă fără MCV, în condiţiile în care, în cazul nostru, se menţine MCV", avertizează oficialul român.

Întrebat dacă scepticismul franco-german cu privire la Schengen nu este şi rezultatul unei deteriorări a relaţiei cu Franţa, Teodor Baconschi spune că nu este vorba despre aşa ceva. El menţionează că relaţia franco-română este importantă pentru ambele părţi, iar conţinutul ei economic şi cultural e foarte consistent şi că România înţelege îngrijorarea opiniei publice franceze şi va face tot posibilul pentru a o atenua.

Baconschi menţionează şi parteneriatul strategic încheiat cu Franţa, cu obiective pentru cinci ani, dar că ar fi "puţin autocritic" în legătură cu segmentul economic ale acestei cooperări, care a fost neglijat în ultimii doi ani, din motive de criză economică în România.

Întrebat cum vede ralierea Germaniei, Teodor Baconschi declară: "De la Berlin avem semnale că a existat o insistenţă franceză pentru cuplarea celor doi miniştri de Interne, dar Germania îşi menţine promisiunea unei evaluări obiective aşa cum a fost formulată la Bucureşti, de către doamna Angela Merkel. Cred că Germania e de acord cu o temporizare, mai ales pentru a aştepta nişte îmbunătăţiri pe partea bulgară, unde există anumite întârzieri tehnice".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici