- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (24.01.2018, 17:00)
- Iasmina Ardelean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Barna, despre mesajul CE privind modificările legilor justiţiei: Constată că reformele justiţiei propuse de PSD sunt un abuz / PNL: România, pusă la colţ în UE din cauza PSD-ALDE; Dăncilă a minţit, să-şi depună mandatul
Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat miercuri, pentru Mediafax, că poziţia Comisiei Europene privind modificările legilor justiţiei nu face decât să constate că propunerile PSD de reformare a justiţiei „sunt un abuz neechivoc asupra statului de drept”.
Urmărește
1036 afișări
Barna, despre mesajul Comisiei Europene legat de modificările legilor justiţiei: Constată că reformele justiţiei propuse de PSD sunt un abuz
„Este încă un avertisment al Comisiei Europene care confirmă, de fapt, mesajele pe care societatea din România le-a transmis acestei guvernări şi acestei majorităţi, timp de un an de zile. Dincolo de mesajele internaţionale care au venit pe tot parcursul anului şi din partea partenerului transatlantic, SUA, şi din partea partenerilor europeni, vedem că este al treilea sau al patrulea mesaj al Comisiei Europene care spune explicit, cu subiect şi predicat, că statul de drept nu este o opţiune, este o valoare care trebuie să existe. Comisia Europeană nu face decât să constate că toate aceste <<reforme>> ale justiţiei pe care le propune PSD-ul sunt un abuz neechivoc asupra statului de drept”, a declarat Barna, pentru Mediafax.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Liderul USR a precizat că actuala guvernare expune România la riscul de a fi dată afară din Uniunea Europeană.
„Mesajul Comisiei este că, în consecinţă, ar trebui să respectăm deciziile Comisiei de la Veneţia, să consultăm Comisia de la Veneţia, de asemenea, se cere transparenţa care nu a existat. Ceea ce s-a întâmplat în Comisia Iordache nu poate fi numită dezbatere din niciun punct de vedere. Perspectivele sunt păstrarea MCV-ului, îndepărtarea de ceea ce înseamnă valorile şi mecanismele europene, doar o reiterare a faptului că timp de un an de zile guvernul nu s-a ocupat decât de problemele personale lui Liviu Dragnea”, a adăugat Dan Barna.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele Frans Timmermans au declarat miercuri că urmăresc cu îngrijorare situaţia din România, subliniind că un stat puternic este întemeiat pe independenţa şi eficienţa sistemului judiciar.
„Urmărim cu îngrijorare recentele evoluţii din România. Independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficient corupţia, constituie pietre de temelie ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene”, au afirmat Jean-Claude Juncker şi Frans Timmersmans, într-un comunicat comun, publicat pe site-ul instituţiei.
PNL: România, pusă la colţ în UE din cauza PSD-ALDE; Dăncilă a minţit, să-şi depună mandatul
PNL a transmis, miercuri, un comunicat de presă, ca reacţie la poziţia CE referitoare la sistemul judiciar românesc, în care precizează că România a fost pusă la colţ în UE din cauza PSD şi ALDE şi că premierul desemnat Viorica Dăncilă a minţit şi e necesar să-şi depună mandatul.
„În ciuda eforturilor liderilor PSD-ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, de a cosmetiza în fel şi chip acţiunile legislative îndreptate împotriva independenţei Justiţiei din România, Comisia Europeană a luat poziţie de la cel mai înalt nivel, arătând că nu a fost indusă în eroare de campaniile de manipulare din ţară”, consideră PNL.
Formaţiunile liberală apreciază că imaginea României este afectată grav în plan european şi internaţional şi că România a fost pusă la colţ în Uniunea Europeană din cauza politicienilor iresponsabili de la Bucureşti, care insistă să urmărească fără scrupule o agendă personală cu scopul de a-şi soluţiona problemele penale pe altă cale decât cea a instanţelor de judecată.
„Mai mult, România riscă sancţiuni de natură financiară, prin tăierea de fonduri europene, dar şi de natură politică, prin suspendarea dreptului de vot în Consiliul European, dacă majoritatea parlamentară continuă aceste demersuri toxice care neagă principiul egalităţii în faţa legii”, se arată în comunicatul PNL.
În comunicat, PNL citează din premierul desemnat, europarlamentarul Viorica Dăncilă, care a afirmat în 23 august 2017 că „dacă tot s-a vorbit de partea europeană, să vedem poziţia pe care o are vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care spune că este întru totul de acord cu aceste modificări (ale Legilor Justiţiei, n.m.) şi că ele se înscriu în ceea ce prevede eliminarea MCV”.
„Nu doar că nu a fost exprimată de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene o astfel de poziţie, dar prin declaraţia de astăzi putem constata că Viorica Dăncilă a minţit şi a intoxicat opinia publică din România! Acest lucru o descalifică pentru poziţia de prim-ministru şi este imperios să-şi depună mandatul înainte de votul din Parlament pentru învestirea noului Guvern”, consideră PNL.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele Frans Timmermans au declarat miercuri că urmăresc cu îngrijorare situaţia din România, subliniind că un stat puternic este întemeiat pe independenţa şi eficienţa sistemului judiciar.
"Urmărim cu îngrijorare recentele evoluţii din România. Independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficient corupţia, constituie pietre de temelie ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene", au afirmat Jean-Claude Juncker şi Frans Timmersmans, într-un comunicat comun, publicat pe site-ul instituţiei.
"În cel mai recent raport privind mecanismul de cooperare şi de verificare, publicat în noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul că Guvernul şi Parlamentul ar trebui să asigure transparenţa totală a procesului privind legile justiţiei şi să ţină seama, în mod corespunzător, de consultările desfăşurate în cadrul acestuia. De asemenea, Comisia a precizat că o situaţie în care independenţa justiţiei şi evaluările sistemului judiciar sunt considerate valoroase şi li se acordă atenţia adecvată, inclusiv prin avizele Comisiei de la Veneţia, reprezintă o condiţie prealabilă pentru sustenabilitatea reformelor şi este un element important în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor stabilite prin MCV".
"Comisia face apel la Parlamentul României să regândească acţiunile propuse, să lanseze o dezbatere conform recomandărilor Comisiei şi să construiască un consens la scară largă. Comisia îşi reafirmă disponibilitatea de a coopera şi de a sprijini autorităţile române în acest proces".
"Comisia avertizează din nou cu privire la pericolul regresării şi va analiza în detaliu modificările finale aduse legilor justiţiei, codurilor penale şi legilor privind conflictul de interese şi corupţia, pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independenţei sistemului judiciar şi de combatere a corupţiei", au reafirmat Juncker şi Timmermans.
Pe data de 7 februarie, Parlamentul European urmează să dezbată subiectul "ameninţări la adresa statului de drept reprezentate de reforma sistemului de justiţie din România".
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: Senatorul UDMR Verestoy Attila a murit. Fostul preşedinte al uniunii, Marko Bela: Suferea de cancer
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:09
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia
-
astăzi, 08:09
Peste 800 de milioane de oameni suferă de diabet, boala care ameninţă mai ales ţările sărace