- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu a prezentat o listă de priorităţi pe termen mediu pe care le va susţine
Preşedintele Traian Băsescu a prezentat, marţi seară, la finalul discursului său din Parlament, o listă cu 23 de priorităţi pe termen mediu, pe care le va susţine, printre care reforma constituţională sau adoptarea legii răspunderii fiscale.
Băsescu a prezentat o listă de priorităţi pe termen mediu pe care le va susţine (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
"Aş enumera câteva dintre priorităţile pe termen mediu pe care eu le voi susţine cu argumente şi public şi în relaţia cu partidele, dar şi în relaţia cu Guvernul. Reforma constituţională, necesară pentru trecerea la Parlament unicameral, clarificarea relaţiilor dintre puterile statului, pentru stabilirea mecanismelor de deblocare a crizelor politice, pentru clarificarea calităţii de mediator a preşedintelui între puterile statului, dar şi între puterile statului şi societate", a spus Băsescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
-
Autorităţile au emis mesaj Ro-Alert după ce vagoane încărcate cu benzină au deraiat
-
Benjamin Netanyahu îl demite pe ministrul Apărării, Yoav Gallant
-
Primele ciocniri între forţele armate ucrainene şi soldaţii nord-coreeni - confirmate de ministrul ucrainean al Apărării
El a ţinut să dea şi o explicaţie legată de Parlamentul unicameral.
"Odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, practic, România va mai avea o Cameră la Bruxelles şi Strasbourg. Pentru că Parlamentul de la Strasbourg, Bruxelles, depinde unde îşi ţine şedinţele, devine coparticipant la executarea puterii alături de Consiliul European şi de Comisia Europeană, ceea ce înseamnă că foarte frecvent, sau de fiecare dată, conform Tratatului, ori de câte ori va trebui adoptată o decizie a Parlamentului European va trebui consultat Parlamentul naţional, ceea ce implică un parteneriat între Parlamentul de la Bucureşti şi Parlamentul European", a menţionat şeful statului.
Alte obiective, conform listei prezentate de preşedinte, sunt reforma sistemului de pensii, elaborarea Codului Asistenţei Sociale, introducerea standardelor de cost în administraţia centrală şi locală, accelerarea proceselor de descentralizare şi creştere a autonomiei locale, gestionarea politicilor fiscale, monetare şi a situaţiei macroeconomice astfel încât România să adere la zona Euro în anul 2014 şi intrarea României în spaţiul Schengen în anul 2011.
Susţinerea dezvoltării agriculturii, a industriei alimentare şi a turismului, ca sectoare de activitate pentru care România are condiţii naturale excepţionale, accelerarea procesului de cadastrare şi intabulare a tuturor terenurilor agricole, numirile în funcţii de conducere în administraţia centrală şi locală în primul rând pe criterii de competenţă, adoptarea în regim de urgenţă a codurilor de procedură penală şi civilă, pentru ca justiţia să aibă instrumentele necesare soluţionării cauzelor într-un timp rezonabil şi modificarea structurii Consiliului Superior al Magistraturii, astfel încât o treime din membrii CSM să fie reprezentanţi ai societăţii civile sunt alte obiective ale preşedintelui Băsescu.
De asemenea, şefului statului a prezentat ca priorităţi adoptarea legii răspunderii fiscale, declanşarea unui proces vast de simplificare a legislaţiei în toate domeniile, inclusiv în domeniul fiscal, utilizarea rapidă şi eficientă a fondurilor puse la dispoziţia României de UE şi dezvoltarea unui sistem naţional de colectare şi distribuire a producţiei de legume şi fructe, produse de micii fermieri.
"Îi vedeţi toţi, pe marginea drumurilor, încercând să vândă roşii, vinete, pepeni, castraveţi, tot ce pot. Nu au acces în hipermarketuri pentru că niciodată un hipermarket nu o să cumpere de pe marginea drumului. Poate fi chiar o iniţiativă legislativă care să stabilească 10-15 astfel de centre de colectare regionale şi Guvernul să o pună în aplicare, măcar unul sau două să înceapă la anul", a precizat Traian Băsescu.
Alte obiective prezentate de şeful statului vizează începerea lucrărilor la reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, modificarea Codului Muncii pentru flexibilizarea forţei de muncă, adoptarea de politici de stimulare a creşterii natalităţii, inclusiv prin acordarea de stimulente materiale şi fiscal pentru mame, promovarea identităţii naţionale în interiorul UE, dar şi în ţară, consolidarea, în continuare, a parteneriatelor strategice cu Statele Unite şi Franţa, precum şi a relaţiilor cu statele din Orientul Mijlociu, Zona Caspică şi Asia Centrală, reevaluarea relaţiilor cu Republica Moldova şi sprijinirea necondiţionată a acestei ţări pentru consolidarea statutului de aspirant la intrare în Uniunea Europeană şi accelerarea procesului de acordare a cetăţeniei române pentru cei care şi-au pierdut cetăţenia abuziv şi pentru familiile lor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:33
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 986. Guvernatorul unei regiuni cheie din Rusia a demisionat / Zelenski: 11.000 de soldaţi nord-coreeeni se află deja în regiunea rusă Kursk / Serviciile secrete britanice: Regiunea Doneţk rămâne o prioritate pentru forţele ruse
-
astăzi, 21:29
LIVE UPDATE Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est