- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (05.06.2013, 16:31)
- Cristian Fierbinteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu a semnat eliberarea din funcţiile din magistratură pentru Daniel Morar şi Carmen Gâlcă
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, miercuri, decretele pentru eliberarea din funcţia de procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, prin demisie, pentru Daniel Morar şi pentru pensionarea procurorului şef adjunct al DNA, Carmen Gâlcă.
Urmărește
250 afișări
Traian Basescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Potrivit unui comunicat remis miercuri agenţiei MEDIAFAX, preşedintele a semnat Decretul privind eliberarea, prin demisie, din funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj a lui Daniel-Marius Morar, procuror cu grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
De asemenea, şeful statului a semnat Decretul privind eliberarea din funcţia de procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru Carmen-Argentina Gâlcă, delegată în funcţia de procuror-şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru pensionare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act, marţi, de demisia lui Daniel Morar din magistratură.
Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu au fost numiţi la Curtea Constituţională, pe locurile unor judecători ale căror mandate expiră în iunie.
În 25 martie, Daniel Morar a fost numit de preşedintele Traian Băsescu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, pentru un mandat de nouă ani, începând din 9 iunie.
În 5 aprilie, Morar anunţa că a decis să se retragă din funcţia de prim-adjunctul procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ). Morar spunea că atunci când preşedintele şi premierul îţi spun că este o problemă mare de constituţionalitate şi că, rămânând în fruntea PICCJ, împiedici numirile în Ministerul Public sau eşti o problemă pentru sistem, trebuie să pleci.
În aceeaşi zi, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, cu unanimitate de voturi, încetarea detaşării lui Daniel Morar în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al PICCJ începând din 15 aprilie, la solicitarea acestuia.
Tot atunci s-a decis detaşarea lui Morar în funcţia de consilier al preşedintelui CSM, Oana Schmidt Hăineală, până când acesta va prelua funcţia de judecător la Curtea Constituţională.
Daniel Morar declara, la sfârşitul lunii martie, că numirea lui ca judecător la Curtea Constituţională nu este tocmai ce şi-a dorit, dar preciza că oamenii mai fac şi schimbări radicale în viaţă.
"Probabil şi eu am făcut. Opt ani anticorupţie, alţi 14 ani urmărire penală şi judiciară ca procuror, acum facem o schimbare radicală", spunea atunci Morar.
Întrebat atunci cum comentează acuzaţiile că nu ar fi pregătit pentru mandatul de la Curtea Constituţională, Daniel Morar a răspuns: "O să vedeţi că sunt pregătit".
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, declara în 25 martie că numirea de către preşedintele Traian Băsescu a lui Morar ca membru al Curţii "îndeplineşte condiţiile legale", el adăugând că fostul şef al DNA "a dovedit că este pregătit profesional".
Întrebat dacă numirea unui procuror în funcţia de membru al Curţii Constituţionale nu încalcă spiritul legii fundamentale, Zegrean a răspuns că "mai sunt foşti procurori care au activat în cadrul Curţii şi nu le-a pus nimeni nicio piedică".
Preşedintele CC a spus că şi procurorii sunt la fel de magistraţi ca şi judecătorii, adăugând din nou că în Constituţie nu se face o delimitare la condiţia pentru membrii Curţii privind experienţa în justiţie între judecători şi procurori.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act, marţi, de cererea de pensionare a procurorului Carmen Gâlcă, adjunct al şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Cererea procurorului Carmen Argentina Gâlcă a fost şi în 15 mai pe ordinea de zi a şedinţei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, însă atunci solicitarea a fost amânată, la cererea magistratului.
Potrivit legii, procurorii cu o vechime de cel puţin 25 de ani se pot pensiona la cerere şi pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80 la sută din salariul brut lunar. Cererea de pensionare este un act unilateral, iar Consiliul Superior Magistraturii doar ia act de el.
Carmen Gâlcă a fost unul dintre procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie care au semnat petiţia referitoare la procedura desfăşurată pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al DNA.
Carmen Gâlcă şi-a început cariera de procuror în 1987, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman, ulterior ocupând funcţia de procuror şef adjunct al acesti instituţii (1996-1999). Din 1999 până 2003 a fost procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, iar din 2003 până în 2005 la Parchetul Naţional Anticorupţie Iaşi.
Din 2005 şi până în prezent, Carmen Gâlcă a ocupat funcţia de procuror şef adjunct al DNA.
Anul trecut, Carmen Gâlcă a candidat pentru un post de procuror în Consiliul Superior al Magistraturii, fiind ales contracandidatul său George Muscalu.
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe