- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (03.09.2014, 20:03)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Acţiunea NATO împotriva forţelor de la graniţa unui stat aliat, obligatorie în unele situaţii
Intervenţia NATO împotriva forţelor care se află la frontiera unui stat aliat este obligatorie, în momentul în care asupra acelei ţări se fac presiuni cu armate regulate la graniţe care sprijină direct sau indirect "omuleţi verzi" precum cei din Ucraina, a declarat, miercuri, Traian Băsescu.
Urmărește
584 afișări
Băsescu: Acţiunea NATO împotriva forţelor de la graniţa unui stat aliat, obligatorie în unele situaţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, după şedinţa CSAT, că la summit-ul NATO de joi şi vineri România doreşte să se clarifice "abordarea aliaţilor atunci când discutăm despre un război-hibrid, ca cel care se desfăşoară acum în estul Ucrainei sau cel care s-a desfăşurat în Crimeea".
"Un stat care nu recunoaşte, îşi trimite forţe fără însemnele statului sau armatei din care fac parte, aceşti oameni coordonează ocuparea unui teritoriu, punerea sub control militar şi politic a unor ţări sau a unor spaţii dintr-o ţară, dar asta nu justifică aplicarea art 5 (din Tratatul NATO - n.r.). Punctul nostru de vedere este că, într-adevăr, fiecare stat trebuie să facă faţă la astfel de provocări, trebuie să aibă capacitatea să facă faţă la astfel de provocări, dar în momentul în care asupra lui se fac presiuni cu armate regulate la frontiere, care reprezintă un sprijin direct sau indirect pentru cei care au apărut ca omuleţi verzi în estul Ucrainei sau în Crimeea, atunci intervenţia NATO împotriva forţelor care se află la frontiera unui stat NATO este obligatorie", a precizat şeful statului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Traian Băsescu a explicat că un stat mai mic nu poate face faţă "unui război intern generat de omuleţi verzi" şi, în acelaşi timp, "unei presiuni cu armate ostentativ masate la frontiera statului şi care indirect sau direct constituie un sprijin major pentru insurgenţă".
Citeşte şi:
Traian Băsescu: CSAT a aprobat prezenţa unor aeronave de luptă ale NATO pe aeroporturile din România. România solicită consolidarea flancului estic
"Sperăm într-o definire şi într-o înţelegere a modului de aplicare a art. 5 în astfel de situaţii, pe care Rusia a arătat că le poate crea", a spus Traian Băsescu.
El a mai spus că războaiele de tip hibrid au "mare succes" în statele slabe, "în statele care-şi neglijează propriile forţe armate, forţele de securitate, în statele în care corupţia afectează fibra funcţionării instituţiilor". "În astfel de state slabe acţiuni de tip război-hibrid reuşesc. În statele puternice n-or să reuşească niciodată", a subliniat Băsescu.
Art. 5 al Tratatului NATO stipulează că "părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor şi, în consecinţă, sunt de acord ca, dacă are loc asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la auto-apărare individuală sau colectivă recunoscut prin Articolul 51 din Carta Naţiunilor Unite, va sprijini Partea sau Părţile atacate prin efectuarea imediată, individual sau de comun acord cu celelalte Părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forei armate, pentru restabilirea şi menţinerea securităţii zonei nord-atlantice".
"Orice astfel de atac armat şi toate măsurile adoptate ca rezultat al acestuia vor trebui raportate imediat Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după ce Consiliul de Securitate va adopta măsurile necesare pentru restabilirea şi menţinerea păcii i securităţii internaţionale", se mai arată în art. 5.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Cum vrea Putin să rezolve criza din Ucraina: PLANUL de pace în 7 puncte propus de liderul rus
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe