- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (03.09.2014, 20:03)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Acţiunea NATO împotriva forţelor de la graniţa unui stat aliat, obligatorie în unele situaţii
Intervenţia NATO împotriva forţelor care se află la frontiera unui stat aliat este obligatorie, în momentul în care asupra acelei ţări se fac presiuni cu armate regulate la graniţe care sprijină direct sau indirect "omuleţi verzi" precum cei din Ucraina, a declarat, miercuri, Traian Băsescu.
Urmărește
584 afișări
Băsescu: Acţiunea NATO împotriva forţelor de la graniţa unui stat aliat, obligatorie în unele situaţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, după şedinţa CSAT, că la summit-ul NATO de joi şi vineri România doreşte să se clarifice "abordarea aliaţilor atunci când discutăm despre un război-hibrid, ca cel care se desfăşoară acum în estul Ucrainei sau cel care s-a desfăşurat în Crimeea".
"Un stat care nu recunoaşte, îşi trimite forţe fără însemnele statului sau armatei din care fac parte, aceşti oameni coordonează ocuparea unui teritoriu, punerea sub control militar şi politic a unor ţări sau a unor spaţii dintr-o ţară, dar asta nu justifică aplicarea art 5 (din Tratatul NATO - n.r.). Punctul nostru de vedere este că, într-adevăr, fiecare stat trebuie să facă faţă la astfel de provocări, trebuie să aibă capacitatea să facă faţă la astfel de provocări, dar în momentul în care asupra lui se fac presiuni cu armate regulate la frontiere, care reprezintă un sprijin direct sau indirect pentru cei care au apărut ca omuleţi verzi în estul Ucrainei sau în Crimeea, atunci intervenţia NATO împotriva forţelor care se află la frontiera unui stat NATO este obligatorie", a precizat şeful statului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Traian Băsescu a explicat că un stat mai mic nu poate face faţă "unui război intern generat de omuleţi verzi" şi, în acelaşi timp, "unei presiuni cu armate ostentativ masate la frontiera statului şi care indirect sau direct constituie un sprijin major pentru insurgenţă".
Citeşte şi:
Traian Băsescu: CSAT a aprobat prezenţa unor aeronave de luptă ale NATO pe aeroporturile din România. România solicită consolidarea flancului estic
"Sperăm într-o definire şi într-o înţelegere a modului de aplicare a art. 5 în astfel de situaţii, pe care Rusia a arătat că le poate crea", a spus Traian Băsescu.
El a mai spus că războaiele de tip hibrid au "mare succes" în statele slabe, "în statele care-şi neglijează propriile forţe armate, forţele de securitate, în statele în care corupţia afectează fibra funcţionării instituţiilor". "În astfel de state slabe acţiuni de tip război-hibrid reuşesc. În statele puternice n-or să reuşească niciodată", a subliniat Băsescu.
Art. 5 al Tratatului NATO stipulează că "părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor şi, în consecinţă, sunt de acord ca, dacă are loc asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la auto-apărare individuală sau colectivă recunoscut prin Articolul 51 din Carta Naţiunilor Unite, va sprijini Partea sau Părţile atacate prin efectuarea imediată, individual sau de comun acord cu celelalte Părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forei armate, pentru restabilirea şi menţinerea securităţii zonei nord-atlantice".
"Orice astfel de atac armat şi toate măsurile adoptate ca rezultat al acestuia vor trebui raportate imediat Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după ce Consiliul de Securitate va adopta măsurile necesare pentru restabilirea şi menţinerea păcii i securităţii internaţionale", se mai arată în art. 5.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Cum vrea Putin să rezolve criza din Ucraina: PLANUL de pace în 7 puncte propus de liderul rus
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe