- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (06.03.2014, 21:15)
- Valentina Postelnicu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Am aprobat în Consiliul European participarea României la misiunea OSCE din Ucraina
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, după Consiliul European de la Bruxelles, că România are un rol în rezolvarea situaţiei din Ucraina, în acest sens aprobând în timpul Consiliului participarea cu personal la misiunea OSCE din Crimeea.
Urmărește
871 afișări
Băsescu: Am aprobat în Consiliul European participarea României la misiunea OSCE din Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"În timp ce mă aflam în Consiliu, am aprobat participarea cu personal la misiunea OSCE. Deocamdată, viabil este OSCE, deja am aprobat participarea cu experţi în intelligence şi vom vedea mai departe cu ce vom putea contribui, dar sigur vom avea un rol, pentru că am probat că suntem buni cunoscători ai situaţiei din Ucraina şi avem şi 400.000 de vorbitori de limbă română în Ucraina şi 650 de kilometri de frontieră", a spus Băsescu.
Şeful statului a mai ţinut să arate că în intervenţia avută în cadrul Consiliului a subliniat faptul că un mare avantaj al României este că nu este dependentă de gazul rusesc, iar cei 20% pe care îi importăm îi putem substitui în orice moment din altă parte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Războiul din Ucraina, ziua 1007. Pentagon: Nu există indicii că trupele nord-coreene se deplasează în Ucraina / Germania va livra 2 sisteme de apărare aeriană IRIS-T Ucrainei până la sfârşitul anului
-
Donald Trump anunţă noi taxe vamale pentru Canada, Mexic şi China
-
Oficial NATO: Companiile trebuie să se pregătească pentru un scenariu de război
"Am subliniat faptul că România nu are contracte de armament, nu are interese economice majore în relaţia cu Federaţia Rusă, deci suntem o ţară care putem avea oricând o poziţie echilibrată, şi din punctul de vedere al independenţei energetice, şi al exportului de armament şi din punct de vedere cultural, ceea ce nu e puţin lucru", a menţionat el.
Despre protejarea drepturilor minorităţilor, Traian Băsescu a declarat că, în discuţia care a avut loc în prezenţa premierului Ucrainei, i-a cerut în mod expres nu numai să se ştie că legea este la promulgare dar nu o promulgă preşedintele interimar, dar şi trimiterea ei la Parlament şi anularea ei.
"Argumentul a fost că Ucraina are nevoie acum de un guvern care să fie mamă şi tată pentru toţi cetăţenii ucraineni, fie ei ucraineni, ruşi, români, polonezi sau unguri. România are cea de-a doua minoritate, după cea rusă, deci ne interesează în cel mai înalt grad modul cum e tratată problema minorităţilor", a mai spus şeful statului.
Preşedintele Traian Băsescu a subliniat şi faptul că "l-a atenţionat pe premierul ucrainean asupra faptului că acest dar minorităţile l-au primit de la Ianukovici şi ar fi regretabil ca minorităţile să se gândească că o putere democratică, proeropeană, le-a luat nişte drepturi pe care le-au avut din timpul lui Ianukovici".
Despre implicarea României în redresarea economică a Ucrainei, preşedintele Traian Băsescu a spus că ne vom implica în mod corelat cu partenerii europeni şi a menţionat că aceşti bani care se pun la dispoziţia Ucrainei reprezintă şi contribuţia României, pentru că este membru contributor, în BEI, BERD, Fondul Monetar Internaţional.
"Nu trebuie să mergem neapărat cu traista cu bani la Kiev, noi suntem un contributor important în aceste instituţii", a mai spus Traian Băsescu.
Despre implicarea României în acel mecanism al Comisiei de coordonare a unor finanţări din partea ţărilor membre, preşedintele Traian Băsescu a spus că "în momentul în care se va face o conferinţă a contributorilor pentru Ucraina, nu vom lipsi de acolo cu certitudine, dar să se organizeze".
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Băsescu: Dacă Rusia nu începe negocierile cu Ucraina în două săptămâni, pot fi îngheţate activele
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:21
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1007. Pentagon: Nu există indicii că trupele nord-coreene se deplasează în Ucraina / Germania va livra 2 sisteme de apărare aeriană IRIS-T Ucrainei până la sfârşitul anului
-
astăzi, 07:26
Ciucă, după ce a demisionat de la conducerea PNL: Suntem conştienţi că au existat greşeli