„Eu mi-am asumat informarea Comisiei că România va adera la acest acord. Dacă Parlamentul hotărăşte altceva, e problema lui”, a spus Băsescu.
El a menţionat că, în calitate de şef de stat, nu putea să aibă altă atitudine, ştiind care sunt riscurile.
Şeful statului a spus, totodată, că va susţine includerea în Consituţie a prevederilor acordului interguvernamental până la sfârşitul anului 2012.
„Termenul e sfârşitul anului 2012. Nu ai îndeplinit toate condiţiile, nu intri în acord. Iar acastă responsabilitate să şi-o asume cine vrea. Eu voi susţine că trebuie să rezolvăm această problemă”, a mai spus Băsescu.
Preşedintele a subliniat că România trebuie să evite o dezbatere pe tema acordului interguvernamental în necunoştinţă de cauză.
„În România trebuie să evităm o dezbatere în necunoştinţă de cauză. Ar fi foarte grav, ne-am dovedi incapabili să înţelegem realităţile Europene şi nu aş vrea ca România să aibă o asemenea apreciere”, a spus şeful statului.
El şi-a exprimat speranţa ca Guvernul şi Parlamentul, precum şi membrii Comisiilor de politică externă din Legislativ, să contribuie la dezbateri pe această temă.
„Eu voi participa pentru a susţine necesitateta aderării la acest acord, dar nu aş putea să acopăr tot necesarul de dezbateri, va trebui un efort al întregii clase politice”, a spus Băsescu.
El a mai spus că aderarea la acest acord este în interesul României.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, că România trebuie să treacă în Constituţie, şi nu în alt act normativ, prevederile privind bugetul şi deficitul structural, din acordul convenit la summit-ul UE.
Preşedintele Băsescu a subliniat că una dintre prevederile acordului se referă la obligaţia statelor care aderă la acesta de a include în legislaţia naţională angajamentul pentru „buget naţional echilibrat şi în surplus”, ceea ce înseamnă că deficitul structurat nu trebuie să depăşească 0,5% din PIB.