„Apare câte un îndurerat de patrie şi se plânge cum nu avem noi o strategie pentru ce avem de făcut şi nu ştie el în ce parte să o apuce, pentru că nu e o strategie naţională cu ce să facem în perioada următoare. Trebuie să spunem că România are o singură strategie, şi aceea finanţată. Deci dacă ideea este «hai să mai facem un colectiv, o adunare de minţi luminate, să ne dăm ifose publice cât de preocupaţi suntem, dăm României soluţii», eu le spun că nu voi cădea în această capcană”, a declarat Traian Băsescu, la dezbaterea cu tema „Reforma instituţională a Statului Român. Statul asistenţial, statul minimal sau statul eficient?”, organizată de Institutul de Studii Populare, în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer.
El a adăugat că se putea face cu uşurinţă un astfel de comitet, cu subcomitete, „pentru a da loc de manifestare la televiziuni la foarte mulţi oameni”.
„România are un singur program finanţat, cel convenit cu UE pe cele şapte programe operaţionale. Decât să batem câmpii să creăm noi strategii, mai bine am pune mâna să aplicăm programele convenite cu UE care sunt finanţate. Dacă vrem, putem să luăm lista de credite angajate de România şi mai găsim vreo patru miliarde de euro angajaţi şi neutilizaţi pentru sectoare unde este nevoie de aceşti bani, în afară de cele şapte programe operaţionale, că e vorba de sănătate, transporturi, dezvoltare regională”, a mai spus şeful statului.
El a remintit că mai există încă patru miliarde de euro la dispoziţia României.
„Eu cred că o strategie constructivă înseamnă să aplicăm ce am convenit odată cu intrarea noastră în UE la 1 ianuarie 2007. Este singura strategie finanţată. Pentru ce atunci ne pierdem vremea discutând că ne-ar mai trebui o strategie finanţată din ce?„, a conchis Băsescu.