- Home
- Politic
- SANTIAGO DE CHILE, (27.01.2013, 20:22)
- Corespondenţă De La Trimisul Mediafax La Santiago De Chile
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Ar fi de preluat şi în România tenacitatea chilienilor
Preşedintele Băsescu a declarat, la finalul Summit-ului CELAC-UE de la Santiago de Chile, că românii ar avea de preluat "tenacitatea chilienilor în a munci şi a-şi atinge obiectivele", însă nu ar vrea să se preia şi modelul din această ţară privind sănătatea şi educaţia, în care statul nu se implică
Urmărește
677 afișări
Traian Băsescu (Imagine: Marius Fratila/Mediafax)
"Dacă vă gândiţi să preluăm ceva, cred că ce e de preluat este tenacitatea chilienilor în a munci, în a-şi atinge obiectivele", a afirmat Băsescu, întrebat de jurnalişti ce i-a plăcut în această ţară şi ce crede că ar putea fi preluat şi în România.
Preşedintele a spus însă că sistemele din cele două ţări sunt diferite şi că nu crede că ar fi de preluat din Chile modelul social privind sistemele de sănătate şi educaţia superioară, care sunt private, cu o minimă intervenţie a statului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
"Nu aş vrea să preluăm şi, spre exemplu, modul de a se susţine educaţia, care este extrem de scumpă. În România este gratuită, în Chile ca să fii student la medicină costă vreo 14.000 de dolari pe an. Nu aş vrea să preluăm sănătatea, unde nu există decât asigurări private şi urgenţa se plăteşte cu banii jos. Deci avem sisteme diferite, noi avem un sistem în care statul rămâne implicat în principalele zone de interes pentru orice om, sănătate şi educaţie", a menţionat Băsescu.
El a mai arătat că şi din punct de vedere economic cele două ţări sunt diferite, economia din Chile bazându-se masiv pe exporturile de cupru. "Suntem modele diferite. Chile e al doilea exportator de cupru din lume, cât merge economia Chinei, va exporta cupru care să asigure un produs intern brut bun. După cum vedeţi, produse agricole şi aici, deci este un exportator şi de fructe, de produse agricole", a spus Băsescu, în conferinţa de presă de la încheierea summit-ului.
Întrebat şi ce consideră că ar putea să preia chilienii ca model din România, Băsescu a răspuns: "presa, care este extraordinară".
Preşedintele a ajuns vineri seară în Santiago de Chile, el având ocazia în cele două zile ale summit-ului să viziteze unele obiective turistice, dar şi să observe aspecte ale vieţii din Chile în spectacolele şi expoziţiile organizate de gazde.
Băsescu a fost sâmbătă seară, alături de ceilalţi lideri europeni şi sud-americani, şi la o demonstraţie de călărie, ei primind onorul de la un detaşament de soldaţi ai cavaleriei de gardă chiliene, iar apoi au urmărit un spectacol de costume, dansuri şi muzică populare din Chile.
Preşedintele a avut şi un program privat la Santiago de Chile, el mergând pe vârful San Cristobal, unde a admirat statuia Fecioarei Maria, "Imaculada Conception", un monument făcut cadou statului Chile de către Franţa, fiind ridicat în stilul statuii lui Iisus din Rio de Janeiro.
Băsescu a vizitat şi vechea catedrală din "Plaza de Armas", în centrul capitalei chiliene, aceasta fiind cel mai vechi aşezământ religios din Santiago de Chile, a cărui construcţie a fost ordonată în secolul XVI de conchistadorul Pedro Guttierez de Valdivia, primul guvernator al Chile.
Un alt punct pe agenda vizitei private a preşedintelui a fost şi casa memorială a scriitorului Pablo Neruda.
De asemenea, după încheierea Summit-ului UE-CELAC, o parte dintre liderii statelor europene şi americane ar urma să meargă, duminică seară, la o podgorie, unde gazdele au organizat o degustare a vinurilor chiliene, celebre pentru savoarea lor.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe