Băsescu: Bugetul anului 2012 trebuie să fie extrem de prudent. În niciun caz nu se pune problema reducerii de pensii sau de salarii

Preşedintele Traian Băsescu a spus luni, într-o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, că bugetul anului 2012 trebuie să fie extrem de prudent, mai ales pentru că finanţarea deficitului este extrem de scumpă.

Urmărește
1965 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Bugetul anului 2012 trebuie să fie extrem de prudent. În niciun caz nu se pune problema reducerii de pensii sau de salarii

Traian Băsescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Concluziile discuţiilor cu primul ministru, cu guvernatorul BNR, cu miniştri din Guvernul Boc:

  • Factorul politic şi Guvernul este conştient de riscurile care pot să apară în evoluţiile regionale şi europene şi trebuie luate măsuri pentru a ţine ţara stabilizată şi a nu mări excesiv nivelul de îndatorare. România are nivel redus de îndatorare, 31,8%, dar costurile de finanţare sunt foarte mari.

  • Bugetul nu trebuie să afecteze investiţiile. România trebuie să-şi menţină nivelul de investiţii.

  • Bugetul de stat nu mai are sursa Fondului Proprietăţii de Stat sau AVAS.

  • Toate analizele arată că am avea parte de o creditare extrem de scumpă. România nu stă rău comparativ cu alte ţări, dar situaţia este nepropice finanţării datoriilor.

  • La 1 august CDS-ul României pentru împrumuturi pe 5 ani era 137 de puncte de bază, o indicaţie cu privire la dobânzile care s-ar aplica pentru creditare. La 26 septembrie era de 377 de puncte de bază, fără ca România să fi făcut niciun pas greşit. Este o conjunctură economică ce ne obligă la prudenţă.

  • Eu nu împing responsabilitatea dificultăţilor numai pe întârzierea în luarea unor decizii pentru Grecia. Şi Guvernul României are resurse suficiente de credibilizare şi una din resursele foarte puternice este legată de absorbţia mai rapisă a banilor europeni, ceea ce înseamnă că cei cu responsabilităţi politice trebuie să se ocupe mai bine de acest lucru. Nu numai întârzierile sunt o problemă, ci şi urmărirea banilor deja cheltuiţi.

  • Aş ruga onorata asistenţă televizată să priceapă că orice lucru adevărat nu deranjează pe nimeni în UE.

  • Trebuie revizuită ţinta de deficit. Datorită costurilor de finanţare este bine să abordăm bugetul pe 2012 cu un deficit mai mic. Guvernul trebuie să găsească soluţii de diminuare a nevoii de împrumut.

  • Autorităţile de management din ministere au lucrat în general bine, sau acceptabil. Din păcate avem mari problem la facturarea lucrărilor. Nivelul de absorbţie oficial al României este de 14,8% din bugetul alocat.

  • Din cauza situaţiei din UE şi a situaţiei regionale, influenţată în primul rând de Grecia, bugetul anului 2012 trebuie să fie extrem de prudent, mai ales pentru că finanţarea deficitului este extrem de scumpă.

Am avut o întâlnire cu primul ministru, cu guvernatorul BNR, cu miniştri din Guvernul Boc, pentru următoarele motive:

Am dorit să-i informez cu privire la desfăşurarea ultimului Consiliu European, mâine am o întâlnire cu preşedintele Barosso şi trebuia să iau informaţiile necesare pentru a discuta procesul de absobţie al fondurilor europene dar şi punctul nostru de vedere cu privire la următoarele decizii. Am dorit să stabilim o poziţie comună cu privire la discuţiile şi rezultatele evaluării legat de realizarea programului cu FMI şi UE. Am dorit să stabilim şi poziţia pentru următorul Consiliu European, care va avea loc miercuri.

Un punct extrem de important de discuţie a fost posibilitatea pe care o are bugetul şi piaţa bancară din România de a susţine un deficit bugetar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici