Băsescu către profesori: Nu vă mai amăgiţi cu salarii crescute înainte de alegeri

Preşedintele Traian Băsescu a făcut, vineri, un apel către profesori, să nu se mai amăgească cu salarii mărite înainte de alegeri, pentru că aceşti bani îi pierd prin inflaţie şi a spus că deprecierea din sistem e rezultatul "bunei înţelegeri" între politicieni şi sindicate.

Urmărește
101 afișări
Imaginea articolului Băsescu către profesori: Nu vă mai amăgiţi cu salarii crescute înainte de alegeri

Băsescu către profesori: Nu vă mai amăgiţi cu salarii crescute înainte de alegeri (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

"Apelul meu la dumneavoastră este să nu vă păcăliţi, să fiţi realişti, să alegeţi soluţiile care pun sistemul de educaţie în stare de performanţă, pentru că România este condamnată dacă tinerii nu vor face performanţă ca urmare a şcolii pe care au făcut-o şi vom rămâne un veşnic importantor de orice", a spus şeful statului, la Congresul cadrelor didactice.

El a arătat că ştie aceste lucruri pentru că a primit toate rapoartele care vizează deficienţele sistemului de educaţie, care "scoate doctori şi la Caracal, unde se cumpără diplome, care nu are criterii de performanţă şi disponibilităţi".

Traian Băsescu le-a transmis un mesaj participanţilor la eveniment, întrebat despre situaţia financiară a cadrelor didactice.

"Eu aici nu au venit nici să vă promit salarii, nici să vă spun nimic altceva decât să vă dau semnalul meu de respect şi în acelaşi timp să vă conving că aveţi nevoie să vă implicaţi într-un sistem de educaţie performant. Nu se poate numai cu satisfacţii din acelea negociate de sindicate, din când în când. Nu se poate", a spus şeful statului.

Preşedintele a continuat: "Nu vă mai amăgiţi cu salariile crescute înainte de alegeri, a căror creştere o pierdeţi în câteva luni, prin inflaţie".

Preşedintele a mai arătat că tot ce se va întâmpla în România în continuare se va bizui pe apropierea deciziei de comunitate, indiferent care va fi Guvernul care se va instala la Bucureşti.

El a ţinut să facă şi o radiografie a situaţiei actuale a educaţiei, precizând că o cauză a acestei situaţii este faptul că sistemul educaţional a fost păstrat centralizat.

"O să vă spun un lucru care nu o să vă placă (..). Dacă s-a produs o depreciere majoră a sistemului de educaţie, el este rezultatul bunei înţelegeri între politicieni şi sindicate", le-a trasmis Băsescu dascălilor.

El a explicat că întotdeuna s-au făcut compromisuri pe seama calităţii educaţiei, înainte de alegeri, cu un timp mai îndelungat sau mai apropiat de momentul alegerilor.

Şeful statului a apreciat că, de cele mai multe ori, aceste înţelegeri au fost făcute "cu amăgiri de moment, prin peticirea Legii salarizării sau Legii educaţiei, prin obţinerea unor satisfacţii de moment, în detrimentul temeiniciei actului de educaţie şi a sistemului de salarizare.

"Toţi ştim foarte bine ce înseamnă aruncarea cu bani înainte de alegeri, înseamnă inflaţie în lunile după alegeri şi veniturile rămân tot acolo, iar capacitatea de a cumpăra a dascălului se diminuează proporţional şi în deplin acord cu excesele făcute înainte de alegeri", a mai spus preşedintele Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, în octombrie 2008, înaintea alegerilor parlamentare, legea privind majorarea salariilor profesorilor cu 50% de la 1 octombrie, lege aprobată cu unanimitate de voturi în Legislativ. De asemenea şeful statului a apreciat atunci ca nedemocratică ordonanţa prin care aplicarea majorării era amânată.

În ianuarie 2009, Băsescu declara că accentuarea crizei economice pune sub semnul întrebării majorarea salariilor profesorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici