- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (16.11.2011, 15:57)
- Miruna Badea ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Ce face Corlăţean blocând acordul de extrădare cu Siria, mai rău decât corupţia lui Apostu
Preşedintele Băsescu a declarat, miercuri, că aducerea lui Omar Hayssam în România nu este posibilă din cauza blocării la Comisia de politică externă din Senat a acordului de extrădare cu Siria, apreciind că ceea ce face Titus Corlăţean e un blocaj politic mai rău decât "corupţia lui Sorin Apostu".
Urmărește
267 afișări
Băsescu: Ce face Corlăţean blocând acordul de extrădare cu Siria, mai rău decât corupţia lui Apostu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"A fost unul din obiectivele pe care le-am dat instituţiilor în cadrul CSAT: recuperarea acestor domni care au făcut boacănele pe aici şi au plecat prin străinătate. A venit Naor înapoi, cel implicat în traficul cu armament, a venit Necolaiciuc, cu calea ferată, a venit Popa din Indonezia şi dacă mai avem unul condamnat şi pe care nu reuşim să-l aducem în ţară este Omar Hayssam", a spus Băsescu, la RRA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
El a amintit că în urma vizitei preşedintelui Bashar al-Assad la Bucureşti, în toamna anului trecut, a fost parafat un tratat de extrădare cu Siria.
Potrivit preşedintelui Băsescu, acesta este un document necesar pentru aducerea în ţară a lui Omar Hayssam, în condiţiile în care legislaţia Siriei prevede imposibilitatea extrădării persoanelor care au cetăţenia siriană.
"Siria are în legislaţia ei imposibilitatea de a extrăda un cetăţean sirian. Omar Hayssam are dublă cetăţenie - cetăţenie siriană şi este şi cetăţean român. V-aş aduce aminte că circula cu preşedinţii României, cu unul din preşedinţii României, era pe listele de candidaţi ai unui partid aflat acum în opoziţie. Deci, am parafat acordul de extrădare care să facă o excepţie - dacă are şi cetăţenia altui stat, nu neapărat română, să poată fi extrădat şi către statul de a doua cetăţenie", a explicat Băsescu.
Preşedintele a criticat faptul că ratificarea documentului este blocată la Comisia de politică externă a Senatului, apreciind că este vorba despre un "blocaj politic" al cărui autor este Titus Corlăţean.
"Din păcate, la Comisia de politică externă din Senat, domnul Titus Corlăţean consideră că situaţia politică din Siria nu face fezabilă avizarea acestui acord. Sigur, pot să înţeleg în toate felurile explicaţia pe care o dă pentru blocarea acestui acord, dar nu pot să nu observ că, fiind interese extraordinar de mari ale celor care guvernau când domnul Omar Hayssam mergea cu avionul cu preşedintele ţării, se pare că este un blocaj politic. Şi asta e mai rea decât corupţia lui Sorin Apostu de la Cluj", a spus preşedintele.
"Cât timp nu avem ratificat acest acord, nu putem cere Siriei să ni-l predea pe Omar Hayssam, care după informaţiile noastre încă este în puşcărie în Siria", a mai spus Băsescu.
Ratificarea acordurilor cu Siria privind extrădarea şi transferarea persoanelor condamnate în vederea executării pedepselor privative de libertate este blocată la Comisia de politică externă a Senatului.
Preşedintele comisiei, Titus Corlăţean, a declarat, în 1 septembrie, că la nivelul Comisiei de politică externă a fost îngheţată procedura de ratificare a unor acorduri cu un stat care "a recurs şi recurge la acţiuni de reprimare violentă a propriei populaţii".
Titus Corlăţean nu a nominalizat statul la care se referă, însă surse politice au precizat pentru MEDIAFAX că este vorba despre acordurile semnate în noiembrie 2010 la Bucureşti, cu ocazia vizitei preşedintelui sirian, Bashar Al-Assad.
"A existat o solicitare a MAE - pe care tehnic vorbind o înţeleg pe deplin la nivelul Comisiei de politică externă - pentru a finaliza o anumită procedură de ratificare, anumite acorduri, importante, utile, necesare, care n-au fost uşor negociate, dar care urmau să fie încheiate şi care ar trebuit să fie ratificate pe relaţia cu un anumit stat care are probleme în clipa de faţă în regiune", a spus Titus Corlăţean.
El a spus că evaluarea politică la nivelul Comsiei de politică externă a fost în sensul că aceste acorduri sunt necesare, sunt utile.
"Dar noi, la nivelul Parlamentului şi până la urmă la nivelul statului român, este bine să evităm să ne asumăm anumite gesturi care în relaţiile internaţionale astăzi, când regimul statului respectiv a recurs şi curge la acţiuni de reprimare violentă a propriei populaţii, aceste gesturi ar fi putut fi interpretate negativ, ca o modalitate de cooperare cu un regim care este supus sancţiunilor internaţionale şi sancţiunilor UE", a adăugat el.
"Ne-am păstrat această poziţie, credem că nu am greşit, vom ieşi din procedura îngheţată de ratificare numai la momentul când vor exista motive obiective să facem acest lucru", a mai spus Corlăţean.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe