- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (02.03.2014, 18:23)
- Cristian Fierbinţeanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Cerem Rusiei încetarea manevrelor militare la adresa Ucrainei, ţară care este agresată. Ianukovici ar trebui să demisioneze
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Cotroceni, că România cere Rusiei încetarea manevrelor militare la adresa Ucrainei şi consideră că ţara vecină este agresată de forţele Federaţiei Ruse. El a mai spus că apariţia unui nou conflict îngheţat, în Crimeea, întregeşte lanţul de conflicte îngheţate din jurul Mării Negre, ceea ce poate fi o ameninţare la adresa securităţii ţării pe termen mediu.
Urmărește
2549 afișări
Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Maran / Mediafax Foto)
Şeful statului a făcut o declaraţie de presă la Cotroceni precizând că doreşte să exprime poziţia oficială a României privind etapa la care s-a ajuns în evoluţiile din Ucraina.
Potrivit preşedintelui, România consideră că orice prezenţă a trupelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei fără acordul acesteia şi în afara acordurilor internaţionale este o agresiune la adresa Ucrainei.
"În momentul de faţă noi considerăm că Ucraina este agresată de forţele Federaţiei Ruse", a spus preşedintele Traian Băsescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: În 2025, știi ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituția. Vot electronic, direct. În Postul Paștelui vei vota un Președinte Independent!
-
Sf. Vasile: Aproape o jumătate de milion de români îşi serbează onomastica
-
Războiul intră într-un nou an. Ucraina pierde teren în faţa Rusiei, dar Zelenski promite rezistenţă totală în 2025
-
Rusia a oprit complet livrările de gaze spre Europa prin Ucraina în acestă dimineaţă. Efecte în lanţ pentru Moldova, Ungaria, Slovacia, Austria. Ce spune UE
Şeful statului a mai spus că statele semnatare ale Memorandumului de la Budapesta, din 1994, sunt obligate să demareze imediat un proces de negociere care să ducă la restabilirea legalităţii internaţionale, inclusiv prin încetarea oricărei acţiuni a Federaţiei Ruse pe terioriul Ucrainei şi a precizat că acest acord între Marea Britanie, SUA şi Federaţia Rusă reprezintă, în viziunea României, alături de o legislaţie în materie, garanţia pentru independenţa şi suvernanitatea Ucrainei.
"România cere Federaţiei Ruse sistarea oricărei operaţiuni militare care vizează Ucraina şi revenirea în limitele acordurlui de la Kiev şi Harkov, semnate între Ucraina şi Federaţia Rusă în 1997 şi 2010, şi care vizează staţionarea flotei ruse la Sevastopol", a mai spus Băsescu.
Preşedintele a mai spus că România susţine fără rezerve integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi cere cetăţenilor ucraineni de etnie română să continue să nu se angajeze în manifestări violente.
El a precizat că România cere Rusiei încetarea manevrelor militare la adresa Ucrainei şi că Viktor Ianukovici şi-a pierdut legitimitatea prin părăsirea ţării sale într-un moment de criză şi ar trebui să îşi anunţe demisia. "România consideră că prin măsurile luate de fostul preşedinte Ianukovici (forţele de ordine au tras în populaţie producând sute de victime, morţi şi răniţi, şi a părăsit teritoriul naţional în momente dificile) preşedintele şi-a pierdut legitimitatea dată de alegerile din 2010 şi trebuie să-şi anunţe imediat demisia, pentru a uşura găsirea unei soluţii la actualele tensiuni interne, dar şi la cele ruso-ucrainiene", a spus şeful statului.
Preşedintele Traian Băsescu a mai spus despre poziţia oficială a ţării noastre cu privire la etapa la care s-a ajuns în evoluţiile din Ucraina, "că situaţia din această ţară nu este o ameninţare directă şi imediată la securitatea României, la independenţa României şi la suverranitatea statului român asupra teritoriului naţional".
"România atenţionează că apariţia unui nou conflict îngheţat, localizat în Crimeea, după cele din Nagorno/Karabah, Abhazia, Osetia şi Trasnistria, este de natură a accentua instabilitatea regională şi implicit, apariţia unor tensiuni care pot duce inclusiv la conflicte armate", a declarat preşedintele.
Şeful statului a adăugat că, din acest punct de vedere, "România consideră că propria ei securitate este supusă riscului, pe termen mediu şi lung".
Citește pe alephnews.ro: LIVE UPDATE. Primele țări care intră în 2025. În Australia, peste 1 milion de persoane s-au adunat în portul Sydney pentru focul de artificii
Citește pe www.zf.ro: Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ultimele ore ale lui Liam Payne au fost detaliate de un judecător. Cinci persoane sunt acuzate de moartea sa
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ilie Năstase și soția, Revelion la comun cu Brigitte și Florin Pastramă! Pericol de explozie în
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe