Băsescu: Dacă moţiunea de cenzură nu trece, Guvernul are premier. Cum să conducă Ponta ţara? El e copilot - VEZI DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, în cadrul emisiunii "Ediţie specială" de la TVR, că la întâlnirea cu PDL nu s-a discutat despre premier, ci despre moţiunea de cenzură, spunând că dacă moţiunea de cenzură nu trece, Guvernul are premier.

Urmărește
89 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Dacă moţiunea de cenzură nu trece, Guvernul are premier. Cum să conducă Ponta ţara? El e copilot - VEZI DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI

Băsescu: Dacă moţiunea de cenzură nu trece, Guvernul are premier. Cum să conducă Ponta ţara? El e copilot (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Declaraţiile preşedintelui la TVR:

  • Aş renunţa la un an de mandat dacă acest lucru e convenit. Nu mi se pare atât de important a mai sta un an dacă salvezi un an de alegeri şi salvezi un ciclu electoral.

  • Eu am primit de la Guvern proiectul de revizuire a Constituţiei, care vizează strict implementarea rezultatului referendumului cu privire la Parlamentul unicameral şi maxim 300 de parlamentari. Subiectul lansat legat de revenirea la mandat de 4 ani pentru preşedinte este legat de contextul politic din România. Avem şanse ca patru ani consecutiv să avem diverse tipuri de alegeri. România are nevoie de mai puţini ani cu alegeri, şi ideea este de recuplare a alegerilor prezidenţiale cu cele parlamentare.

  • Nu mi s-a solicitat ajutor pentru refugiaţi. Ne vom implica numai prin ONU. Centrul pentru refugiaţi de la Timişoara a fost construit exact pentru relaţia cu ONU. Nu avem nicio intenţie să găzduim refugiaţi din Africa.

  • Al-qaida va fi prezentă oriunde va fi un conflict în lumea africană. În niciun caz Kadhafi nu mai este o soluţie pentru Libia. Un şef de stat care trage în propriul popor nu-şi mai justifică prezenţa într-o lume democratică.

  • Am avut un dialog cu Sarkozy, şefii de stat şi de guverne îşi spun părerile pro şi contra. Punctul de vedere al României a fost că recunoaşterea autorităţii naţionale provizorii de la Bengazi este prematură, mai ales că în fruntea ei este ministrul de justiţie a lui Kadhafi. România nu poate să recunoscă acea autoritate, poate avea însă calitatea de interlocutor, dar nu să fie recunoscută ca noua putere în Libia. Nu aveam niciun argument în susţinerea poziţiei exprimate de Sarkozy. În ceea ce priveşte instituirea zonei de interdicţie aeriană, riscurile erau foarte mari. Acest lucru înseamnă război. O intervenţie militară înseamnă victime, şi trebuie să luăm o decizie care să limiteze acest lucru. România este solidară cu decizia NATO. Nu vom face o opinie separată în faţa unei decizii argumentate. Obiectivul NATO este să găsească o soluţie care să diminueze numărul de victime în Libia.

  • Eu cred că PDL trebuie să aibă în statut nişte criterii. Nici nu poţi să transformi partidul în instanţă, nici să frângi cariere pentru că există o suspiciune. În partide cea mai mare parte a oamenilor nu au niciun avantaj de pe urma faptului că activează şi sunt organizaţii voluntare.

  • Monica Macovei, Cristian Preda, Sever Voinescu au avut o lipsă de tact consistentă, am văzut nişte discursuri de înfierare care nu mi-au plăcut deloc. Sunt nişte naivi care vor să facă ceva pentru PDL dar n-au înţeles exact cum. Sunt convins că vor fi invitaţi de conducătorii de moţiune să fie parte a uneia dintre moţiuni. Ei n-au fost sancţionaţi pentru ce reprezintă, ci pentru lipsa de tact.

  • Şi Vasile Blaga a fost şi este partenerul meu, dar trebuie să funcţioneze fair-playul în partid. Sub preşedinţia lui Boc PDL a obţinut cele mai mari succese electorale. El nu are nicio înfrângere electorală.

  • Îl susţin pe Emil Boc pentru că nu ai niciun motiv să nu-ţi afirmi simpatia pentru un om politic extrem de onest. N-a fost atins vreodată de o discuţie despre corupţie, şi-a sacrificat simpatia populaţiei într-o perioadă grea pentru România. Este un politician care a câştigat de două ori alegeri, la Cluj.

  • În competiţia internă din partid s-a cam furat startul. Unul dintre candidaţi a început să strângă semnături înainte să-şi anunţe candidatura. Nu mi-a plăcut că s-a furat startul. Lansarea timpurie a competiţiei interne mă îngrijorează, pentru că acest partid trebuie să aibă ca prioritate guvernarea. Se creează tensiuni inutile. Este clar că cele două televiziuni ale mogulilor sunt angajate în bătălia internă din PDL. Din păcate se pare că cele două televiziuni ai slăbiciune pentru unul din candidaţi. Pe mine mă interesează menţinerea echilibrului în partid, pentru că este la guvernare.

  • Dacă moţiunea de cenzură nu trece, Guvernul are premier. Nu am avut nicio discuţie cu Emil Boc.

  • Nu mă tem că dacă ajung la o înţelegere cu partidele din Coaliţie ar fi posibil să nu treacă Guvernul.

  • Nu plec niciodată la război fără muniţie. Deocamdată România are premier. Am soluţii, dar în momentul de faţă Guvernul are un premier care are destule de făcut. Voi relua discuţiile atunci când va fi cazul.

  • Partidele din coaliţie trebuie să găsească o formulă de relansare a Guvernului. Este adevărat că le-am explicat că este prerogativul meu să numesc premier.

  • Un eşec legat de trecerea Codului Muncii este şi o amânare a reformelor necesare pieţei muncii.

  • Trebuie să mă consult cu PDL tot timpul, mai ales că au principalele ministere. Subiectul principal al întâlnirii a fost revizuirea Constituţiei. Nu s-a discutat despre premier. Subiectul discutat a fost legat de moţiunea de cenzură, pe care mi s epare că alianţa o tratează cu uşurinţă. Par prea siguri că nimic nu se poate întâmpla la moţiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici