- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (22.09.2011, 01:27)
- Gabriel Pecheanu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Dacă Olanda îşi menţine poziţia joi, sper să avem subiectul în Consiliul din octombrie
Şeful statului declară, referitor la aderarea României la Schengen, că, dacă Olanda îşi menţine poziţia la Consiliul JAI de joi, speră ca subiectul să se afle pe ordinea de zi a Consiliului din octombrie la care participă şefii de stat şi guvern, "pentru că nu putem lăsa arbitrarul să funcţioneze".
Urmărește
198 afișări
Băsescu: Dacă Olanda îşi menţine poziţia joi, sper să avem subiectul în Consiliul din octombrie (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
"Vom vedea mâine. Eu sper ca, în cazul în care Olanda îşi menţine poziţia mâine (joi - n.r.) să avem subiectul pe ordinea de zi în Consiliul din octombrie, la care participă şefii de stat şi de guvern, pentru că nu putem lăsa arbitrarul să funcţioneze. Guvernul olandez este într-o situaţie dificilă, este susţinut din parlament de o grupare de extremă-dreaptă, antieuropeană şi antiimigraţie, iar problemele interne ale unei ţări, fie ea şi un contributor la bugetul Uniunii, cum este Olanda, nu pot să afecteze nici solidaritatea, nici evoluţia către integrare a statelor care au îndeplinit condiţiile", a declarat Traian Băsescu la TVR1.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
El a fost întrebat despre posibilitatea ca, la Consiliul JAI de joi, să nu existe o decizie în ceea ce priveşte intrarea României în spaţiul Schengen.
"Noi am îndeplinit condiţiile de aderare la spaţiul Schengen. Sigur, avem probleme, cu justiţia, cu frontiera, cu multe, ne zbatem să le rezolvăm, dar acestea sunt în partea politică şi nu în criteriile tehnice de aderare la spaţiul Schengen. Sigur, te poţi aştepta la un guvern susţinut de o fracţiune extremistă, de extremă-dreaptă, antieuropeană să aibă şi astfel de poziţii, dar guvernul olandez trebuie să înţelegă că nu poate fi sacrificată politica de consolidare a UE de dragul unor extremişti", a mai spus şeful statului.
Totodată, el a mai spus că, dacă în România ar fi atâta corupţie, reclamată de Olanda, nu ar mai exista atâţia investitori olandezi în ţara noastră.
"Vreau să ştiţi că o să fiu extrem de deschis să vă spun şi aici ce voi spune probabil şi la Consiliu, dar mult mai argumentat. Finlanda este deranjată de ţigani. Olanda este deranjată de Justiţie, să spunem. Faptul că Olanda nu are argumente este dat chiar de comunitatea de afaceri. Olanda este cel mai mare investitor în România. Dacă era corupţia atât de mare şi justiţia funcţiona atât de prost, cum ar fi investit olandezii 11 miliarde de euro în România?", a adăugat Traian Băsescu.
Miniştrii de Interne din UE discută, joi, la Bruxelles despre aderarea României şi Bulgariei la Schengen, fiind aşteptată o decizie de respingere după ce Guvernul olandez a anunţat că îşi va utiliza dreptul de veto în această chestiune.
Cel mai probabil, consensul - necesar în acest caz pentru adoptarea unei decizii - nu va fi obţinut. Guvernul olandez a anunţat, la 16 septembrie, că se va opune chiar şi aderării parţiale a României şi Bulgariei la Schengen. "În numele Olandei, vom spune «nu» la reuniunea prevăzută săptămâna viitoare la Bruxelles", a explicat, la acea dată, o purtătoare de cuvânt a Guvernului olandez.
Olanda nu va fi însă o voce izolată în Consiliul JAI. Surse europene au anunţat că şi Finlanda va exprima o opinie negativă. Helsinki nu a anunţat oficial luarea unei decizii în acest sens, însă confirmarea viitorului vot negativ a venit de la însuşi ministrul de Externe Teodor Baconschi. "Am avut o discuţie cu ministrul olandez de Externe şi cu ministrul finlandez. Dar nu dau mari detalii, pentru că poziţia lor este cunoscută: se vor opune (n.red. în Consiliul JAI, n.red). Trebuie găsită o strategie de ieşire din acest impas care este în primul rând comunitar", a explicat ministrul Baconschi pentru MEDIAFAX.
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe