Băsescu despre Rogozin: Trebuie aflat câtă vodcă consumase înainte să facă aceste declaraţii

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Timişoara, referindu-se la atacurile vicepremierului rus Dmitri Rogozin la adresa României, că trebuie aflat mai întâi câtă vodcă a consumat Rogozin înainte să facă asemenea declaraţii.

Urmărește
3401 afișări
Imaginea articolului Băsescu despre Rogozin: Trebuie aflat câtă vodcă consumase înainte să facă aceste declaraţii

Dmitri Rogozin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"La astfel de declaraţii eu nu pot avea decât o singură reacţie. Trebuie să aflăm câtă vodcă a consumat Rogozin înainte să facă aceste declaraţii. E o declaraţie lipsită total de respect faţă de un alt stat, faţă de orice altceva ce nu reprezintă Mama Rusia", a declarat pentru opiniatimisoarei.ro preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a adăugat că Rogozin a rămas încă la modul de gândire al stalinismului.

Întrebat de jurnalistul de la opiniatimisoarei.ro despre faptul că Ministerul român al Afacerilor Externe a cerut lămuriri oficiale în acest caz, Băsescu a răspuns: "E o procedură absolut normală ca ministerul să întrebe, deoarece nici Ministerul Afacerilor Externe al României n-avea de unde să ştie câtă vodcă consumase Rogozin înainte de această declaraţie".

Întrebat, sâmbătă seară, la Arad, de corespondentul MEDIAFAX, despre ameninţarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către vicepremierul rus Dmitri Rogozin, preşedintele Traian Băsescu a spus că acesta "era nervos".

"Cred că era nervos şi a vorbit gura fără el. La Rogozin nu-i nimic de mirare din punctul ăsta de vedere", a răspuns Băsescu.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a anunţat sâmbătă că a revenit la Moscova, din Republica Moldova, în pofida faptului că avionul său a fost obligat de către avioane ucrainene de interceptare să se se întoarcă din drum, la Chişinău, potrivit agenţiei ruse Itar-Tass.

"Avioane ucrainene de interceptare au obligat avionul nostru să se întoarcă din drum", a scris vicepremierul rus într-un mesaj postat pe Twitter.

Câteva minute mai târziu, Rogozin a continuat, în alt mesaj, "dar industria apărării are propriile trasee. Am ajuns la Moscova. Iar junta (de la Kiev) a rămas în urmă".

Pentru a-şi demonstra afirmaţiile, Rogozin a postat o fotografie în care apare în faţa clădirii Aeroportului Domodedova de la Moscova.

Ambasada Rusiei la Chişinău a declarat pentru agenţia Itar-Tass că Rogozin probabil că a călătorit către Rusia cu un "zbor obişnuit" şi că nu se afla în avionul interceptat în spaţiul aerian al Ucrainei.

Anterior vicepremierul rus Dmitri Rogozin a acuzat România că nu i-a permis avionului său, la solicitarea Statelor Unite, să se întoarcă la Moscova prin spaţiul aerian românesc, în drum dinspre regiunea separatistă moldoveană Transnistria, unde a participat vineri la parada militară organizată de Ziua Victoriei asupra naziştilor.

"La solicitarea Statelor Unite, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite să trec", afirma vicepremierul rus într-un mesaj postat sâmbătă pe Twitter, din Transnistria.

"Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160", adăuga Rogozin, subliniind că sancţiunile nu-l vor determina să-şi anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria.

Ministerul român de Externe a reacţionat sâmbătă imediat, apreciind că ameninţarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către vicepremierul rus Dmitri Rogozin, reprezintă "o declaraţie foarte gravă", şi a solicitat autorităţilor de la Moscova să precizeze public dacă afirmaţiile citate reprezintă poziţia oficială faţă de România.

În contextul crizei din Ucraina, Dmitri Rogozin a făcut mai multe declaraţii privind regiunea transnistreană, asigurând în special că Rusia va acorda o atenţie sporită în ceea ce priveşte drepturile etnicilor ruşi din regiune.

Autorităţile de la Tiraspol au lansat o campanie de strângere de semnături pentru recunoaşterea independenţei Transnistriei, în contextul unor declaraţii ale preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit cărora locuitorii din stânga Nistrului trebuie să-şi decidă singuri viitorul.

Campania a fost iniţiată la 22 aprilie, cu susţinerea Uniunii comunităţilor ruse din Transnistria, şi urma să se încheie la 9 mai, când la Tiraspol a avut loc o paradă cu ocazia Zilei Victoriei. Cu acest prilej, liderul separatist transnistrean Evgheni Şevciuk a anunţat că-i va înmâna petiţia vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care, la rândul său, o va transmite preşedintelui Vladimir Putin, potrivit agenţiei Tiras.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici