- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (14.01.2014, 18:35)
- Bogdan Stanescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Doamna Nuland ne-a transmis un mesaj îngrijorător, legat de statul de drept. Suntem pe marginea prăpastiei. Dacă majoritatea politică recidivează, România riscă izolarea
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că Victoria Nuland a venit la Bucureşti ca emisar al Guvernului SUA şi a transmis un mesaj extrem de serios, menit să îi îngrijoreze pe români şi pe politicieni, legat de statul de drept din România, care din vara lui 2012 este continuu pus sub semnul întrebării.
Urmărește
2717 afișări
Traian Basescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI:
- Am mai multe teme, nu ştiu dacă le voi acoperi pe toate.
- Primul lucru care trebuie lămurit este vizita doamnei Victoria Nuland, care a fost tratată de unii ca o vizită pentru a ne felicita la 10 ani de la intrarea în NATO sau pentru a ne bate pe spate.
- Vreau să vă dau un mesaj corect: este un mesaj îngrijorător. Doamna Nuland nu a venit nici ca asistent al secretarului american de stat, nici ca adjunct al secretarului american de stat, nici ca turist, a avut de transmis un mesaj extrem de serios, legat de statul de drept, care din vara anului 2012 este continuu pus sub semnul întrebării.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
- Suntem cu un pas în prăpastie. În cazul în care majoritatea politică recidivează şi continuă atacurile la statul de drept, România riscă să fie izolată pentru mult timp. Repet, suntem pe marginea prăpastiei.
- Încercarea de a spune "justiţia băsistă", "slugile băsiste" nu ajută pe nimeni. Aceste lucruri sunt îngrijorătoare pentru partenerii noştri. Trebuie să înţelegem de ce independenţa justiţiei este deosebit de importantă. Atât timp cât nu este respectat statul de drept şi nu există încredere că deciziile judecătorilor sunt corecte, tentaţia investitorilor este să stea departe de România.
- Suntem puşi sub semnul întrebării dacă respectăm criteriile de la Copenhaga.
- Am primit mesajul că dacă se vor continua atacurile la statul de drept se vor lua măsuri. Acestea pot duce până la pierderea dreptului de vot în UE dacă nu sunt respectate criteriile de la Copenhaga.
- Nimeni nu îi crede pe reprezentanţii majorităţii că justiţia este condusă de preşedinte, aceste declaraţii fac doar rău României.
- Cam acesta a fost mesajul transmis de doamna Nuland. Nu cu aceste cuvinte, diplomatic, dar îmi fac datoria să-l traduc. Vreau să fie foarte clar că nu am nimic de negociat, că interesul meu este să-i apăr pe cei care au fost furaţi, nu pe cei care au furat. Încerc prin bătălia pentru independenţa justiţiei să răspund la ceea ce au nevoie cei care au fost furaţi, nu cei care au furat.
- Am să trec la un lucru mai pragmatic. Se apropie vizita FMI. După cum ştiţi, avem deocamdată suspendată la aplicare suplimentarea accizei la benzină şi motorină. Decizia mea categorică este ca această acciză suplimentară să nu se introducă. Vedem toţi că a fost o minciună că va scădea preţul la combustibil de la 1 ianuarie şi nu avem nicio garanţie că va scădea, dar dacă de la 1 aprilie vom introduce această taxă se va resimţi puternic la preţuri şi în inflaţie. Nu trebuie să creştem preţul la combustibil!
- Cu ocazia vizitei FMI, voi fi foarte atent ca recomandările de ţară făcute de Comisia Europeană să fie introduse în scrisoarea pentru Fond şi în cea către UE. Altfel, obiectivul de a avea un acord cu troica finanţatorilor nu e acoperit.
- În sfârşit, aş vrea să discut despre ultima trăsnaie a alianţei USL, cea cu Constituţia, pe care vor să o treacă prin referendum odată cu europarlamentarele. Este în regulă, dar trebuie să ţină cont de câteva lucruri, printre care decizia Curţii Constituţionale, în care se spune că este obligatorie avizarea referendumului care cerea un Parlament unicameral şi un număr maxim de 300 de parlamentari.
- Povestea pe care o prezintă acum Crin Antonescu -şi-a luat locul mincinosului-, care vrea să spună "Facem 300 de deputaţi!" uitând câţi senatori sunt, nu va ţine.
- Mai văd o trăsnaie, care este exact cea a lui Năstase care îşi făcuse Constituţie cu 5 ani de mandat: partidul cu cel mai mare număr de mandate să dea automat primul ministru, luând preşedintelui atributul de a desemna un premier.
- Sunt multe alte observaţii, le-am făcut la momentul respectiv, să vedem ce modificări se vor face în privinţa revizuirii Constituţiei, dar părerea mea este că au o mare problemă. Nu trebuie să facem o Constituţie pentru interesele lui Ponta şi lui Crin de astăzi, ci trebuie să facem o Constituţie pentru viitorul României. Dacă revizuirea Constituţiei nu se face pentru validarea referendumului din 2009, o astfel de modificare nu are de ce să fie făcută.
- Am văzut că Ponta se plânge că îi trimit legile înapoi. Recunosc că sunt foarte proaste, de asta le trimit înapoi. Am auzit că se plângea în privinţa Legii minelor, ea nu a ajuns la Cotroceni.
- Aş vrea să vorbesc despre parteneriatul public-privat. Am văzut ce a spus domnul Şova. Oameni buni, nu va veni nimeni la un parteneriat public-privat. Trebuie prezentate în lege toate condiţiile. Cu neclarităţi nu se poate merge şi legea nu este atractivă.
- Am văzut că plânge o parte din clasa politică pentru că am trimis înapoi legea care vizează cumpărarea terenurilor agricole. Îmi scrie aici că e legată de achiziţia de terenuri de persoane fizice şi nu dai decât o pagină şi apar şi persoanele juridice, deci e altă lege. Aici e un clinci, persoană juridică de pe teritoriul UE e şi ADS. Este clar că legea e destinată să creeze confuzie.
- Mai e un lucru, să vă spun să vedeţi dacă înţelegeţi ceva: drept de preempţiune îl are arendaşul, urmat de vecini, după care omul se poate duce pe piaţă. Să spunem că cere 4000 euro pe hectar şi nu îi dă nimeni la preempţiune. Pe piaţă obţine 3.000 de euro, ce facem atunci, legea tace. A cerut 4000, nu îi dă nimeni, obţine 3000, ce facem că i-ar fi dat şi vecinul şi arendaşul. Trebuie găsit un mecanism ca preempţiunea să funcţioneze.
- Izolarea politică este când nu te mai ia nimeni în seamă. Când ai probleme, stai acolo cu problemele tale, că nu te mai ia nimeni în seamă.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe