- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (27.06.2014, 20:28)
- Alina Novaceanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu, după Consiliul European: Problema accesului în Schengen, la Consiliu JAI
Şeful statului a declarat că aderarea la Schengen urmează să se discute în primul Consiliu JAI, revenindu-se astfel la decizia din 2012, menţionând că a fost introdusă "o minută" la concluziile Consiliului European, "pregătind întâi cele două motoare: pe doamna Merkel şi pe preşedintele Hollande".
Urmărește
511 afișări
Băsescu, după Consiliul European: Problema accesului în Schengen, la Consiliu JAI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Am folosit oportunitatea, sigur, pregătind întâi cele două motoare: pe doamna Merkel şi pe preşedintele Hollande, pentru o minută care se anexează concluziilor Consiliului European, în care se revine la decizia Consiliului European din 2012, când am fost aproape să obţinem intrarea în Schengen, dar au fost evenimentele din vară, de a se discuta în primul Consiliu JAI problema accesului în Spaţiul Schengen a României şi Bulgariei", a precizat preşedintele Traian Băsescu, vineri, la finalul Consiliului European.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
El a arătat că această iniţiativă a fost preluată în minută şi este foarte importantă.
"Eu am spus că, până la sfârşitul mandatului, am acest obiectiv să înceapă procesul de intrare în spaţiul Schengen, fie că-l vom începe numai cu aeroporturile, dar procesul trebuie să înceapă pentru că, odată început, procesul trebuie să se termine", a adăugat Băsescu.
Şeful statului a mai spus că, din acest punct de vedere, votul Parlamentului la Legea administraţiei nu ajută şi că trebuie să aibă o discuţie cu factorii de decizie pentru ca aceştia "să se abţină".
"Nu ne ajută, din acest punct de vedere, votul dat în Parlament pentru modificarea legii administraţiei locale, va trebui să am o discuţie cu factorii politici să se abţină până când se găseşte o formă convenabilă cu noua formulă a Comisiei Europene, în aşa fel încât să nu se aşeze o nouă motivaţie legată de funcţionarea instituţiilor anticorupţie, în speţă aici ANI, şi să avem o nouă amânare", a adăugat Băsescu.
Mai multe ţări, printre care Olanda, Franţa, Finlanda, s-au opus în ultimii ani intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.
În toamna anului trecut, o variantă discutată la nivel european a fost ca România să adere la Schengen în două etape, prima fiind cu graniţele aeriene şi maritime şi ulterior cu cele terestre.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect care prevede ca primarii sau preşedinţii de CJ să fie reprezentanţii comunităţilor în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, deputatul PDL Tinel Gheorghe arătând că puterea încearcă să-i scape de justiţie pe incompatibili.
Proiectul de lege a fost iniţiat de şase deputaţi PSD printre care Florin Iordache şi Marian Neacşu.
Iniţiatorii au precizat că "în practica administrativă s-a apreciat că este legal ca primarii, respectiv preşedinţii consiliilor judeţene să reprezinte unităţile administrativ-teritoriale în adunarea generală a asociaţiei şi în consiliul director".
"Dată fiind inexistenţa unor prevederi exprese, ANI a apreciat, în opinia noastră, în mod abuziv, cu exces de putere, că funcţiile de primar şi preşedinte al consiliului judeţean sunt incompatibile cu calitatea de reprezentant al comunei, oraşului, municipiului şi judeţului în adunarea generală a asociaţiei de dezvoltare intercomunitară. Iată de ce considerăm că se impune ca această situaţie să fie reglementată fără echivoc, stabilindu-se în mod expres faptul că primarii şi preşedinţii CJ sunt reprezentanţi de drept ai unităţilor administraiv-teritoriale în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, calitate pe care o pot delega prin act administrativ", au explicat iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului.
Citește pe alephnews.ro: Răspunsul MAE la solicitarea Aleph News privind voturile fraudate din Diaspora
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe