- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (07.09.2014, 18:49)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: România va fi apărată în orice scenariu în care ar fi atacată. 99,9% nu va fi o agresiune a Federaţiei Ruse împotriva României. Îl înţeleg pe Poroşenko, dar îl contrazic fără drept de apel
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Cotroceni, că după Summit-ul NATO de la Newport, România a devenit o ţară care va fi aparată în orice scenariu în care ar fi atacată. El a adăugat că 99,9% nu va fi o agresiune din partea Federaţiei Ruse împotriva României şi l-a contrazis pe omologul ucrainean, Petro Poroşenko, care a spus că Rusia ar putea să ocupe nu doar Kievul, ci şi Bucureştiul.
Urmărește
2836 afișări
Băsescu: După Summit, România e o ţară care va fi aparată în orice scenariu în care ar fi atacată (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)
"România are plan de acţiune dacă este atacată", a spus Băsescu, explicând diferenţa legată de securitatea României de dinainte şi de după Summit-ul de la Newport.
El a spus că Turcia, Polonia şi ţările baltice aveau un astfel de plan, iar acum, după Summit, are şi România unul.
"De pe tot flancul estic, erau Polonia şi ţările baltice care aveau un plan de contingenţă (...) deci partea de nord a flancului estic. Partea de sud a flancului estic, care este reprezentată de Turcia, avea, de asemenea, un plan de contingenţă şi un plan de acţiune în cazul în care, în scenariile NATO, Turcia ar fi fost atacată, sau balticii şi Polonia", a precizat Băsescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"România şi Bulgaria nu aveau un astfel de plan pentru că erau considerate ţări în afara riscurilor de a fi atacate militar. Modificarea după acest Summit este că şi România are un plan de contingenţă, un plan de acţiune, în cazul în care este atacată, în condiţiile în care militarii de la NATO sub comanda SACEUR, al comandantului unic al forţelor din Europa, au elaborat scenariile prin care România, securitatea României ar putea fi afectată", a explicat Traian Băsescu.
Şeful statului a afirmat că există scenarii privind atacuri asupra României de pe mare, atac terestru şi atac de aviaţie, iar acest plan de acţiune "vine şi dă soluţiile, contramăsurile Alianţei pentru a apăra România, alături de propriile ei forţe armate".
"România este în momentul de faţă, în urma deciziilor de la acest summit NATO, o ţară care va fi apărată în orice scenariu în care ar putea fi atacată", a subliniat Băsescu.
Citeşte şi:
Declaraţia Summitului NATO, publicată de Preşedinţie: Condamnăm intervenţia Rusiei în Ucraina
Totodată, preşedintele a precizat că, în cel mai scurt timp, structurile militare de la NATO şi structurile naţionale trebuie să elaboreze disponibilităţile de forţe în interiorul NATO pentru ca România să fie apărată în oricare din scenariile de război în care ar putea fi atacată sau în care ar putea să-i fie afectată integritatea teritorială şi suveranitatea".
Băsescu: 99,9% nu va fi o agresiune a Federaţiei Ruse împotriva României, rămâne restul, iraţional
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, că 99,9% nu va fi o agresiune din partea Federaţiei Ruse împotriva României, dar rămâne restul, care ţine de un eventual comportament iraţional al acelei ţări, astfel încat este bine că există, după Summit-ul NATO, un plan pentru apărarea României.
Şeful statului a precizat că unul dintre argumentele pentru a avea un plan de contingenţă şi un plan de acţiune a fost menţionarea lanţului de conflicte îngheţate care sunt în jurul Mării Negre, Abhazia, Transnistria, Nagorno-Karabah, Crimeea. "Toate aceste conflicte sunt controlate de Federaţia Rusă şi pot fi activate, reîncălzite unul câte unul sau toate odată, ceea ce ar genera o destabilizare consistentă în jurul Mării Negre, cu efecte extrem de negative pentru România", a spus Băsescu.
Un alt argument a fost acela că, în urma anexării Crimeei, "flota uriaşă" rusă de la Sevastopol se află la numai 160 de mile marine de coasta României şi poate ajunge aici în şase ore.
Şi evenimentele din Ucraina au reprezentat "un argument formidabil pentru noi că Rusia poate desfăşura acţiuni iraţionale", a subliniat Băsescu, adăugând că nu se poate exclude posibilitatea ca şi asupra României să se manifeste iraţionalul unei mari puteri precum Rusia.
El a spus că este de părere că 99,9% România nu va fi atacată, dar există restul, diferenţa până la 100%, care ţine de iraţional, de care trebuie ţinut cont.
"Sigur, nu sunt un adept al ideii că s-ar putea produce. În proporţie de 99,9% acest lucru nu se poate produce, o agresiune a Federaţiei Ruse împotriva României. Dar rămâne un 0,01% care spune că poate lucra în continuare iraţionalul şi atunci ca şef de stat nu am dreptul să nu iau în consideraţie această criză de securitate din regiune şi să nu cer aliaţilor noştri ca împreună cu noi să garantăm securitatea României şi împotriva iraţionalului", a spus Băsescu.
Băsescu: Îl înţeleg pe Poroşenko, dar îl contrazic fără drept de apel
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Cotroceni, că îl înţelege pe omologul ucrainean, Petro Poroşenko, care a spus că Rusia ar putea să ocupe nu doar Kievul, ci şi Bucureştiul, dar îl contrazice fără drept de apel, în condiţiile în care NATO îşi consolidează flancul estic.
"Am înţeles în ce situaţie este Poroşenko. Preşedintele Poroşenko e în situaţia în care a crezut că va putea lichida problema separatiştilor cu amata naţională a Ucrainei. A constatat că nu poate, a constatat că e nevoit să încheie încetare a focului care 'va degenera' într-un armistiţiu şi în pierderea controlului pe un teritoriu destul de mare, prin acea autonomizare de care vorbeşte dânsul. Nu ştiu ce va mai rămâne din autoritatea Kievului pe aceste teritorii şi probabil a încercat să dea o explicaţie", a precizat Băsescu, subliniind că îl contrazice "fără drept de apel" pe liderul de la Kiev.
"A făcut o incursiune pe flancul estic, exact acela pentru care NATO, 28 de state îşi pun la un loc resursele militare ca să apere acest flanc. Oricât ar fi Rusia de mare putere, nu poţi face faţă la 28 de state în care intră Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Germania", a spus Băsescu.
Preşedintele a subliniat că nu vrea să se consideră că afirmaţiile sale reprezintă "o reacţie la declaraţia dânsului (preşedintelui Poroşenko) de ieri". "Dar vreau să vă asigur că acest scenariu nu este valabil", a punctat Băsescu.
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a avertizat, într-un interviu acordat vineri BBC, că Rusia ar putea ocupa nu numai Kievul, ci şi "Vilnius, Riga, Tallinn, Bucureşti sau alte oraşe", în cazul în care comunitatea internaţională nu se solidarizează cu Ucraina.
Referindu-se la declaraţia preşedintelui rus, Vladimir Putin, care într-o discuţie cu şeful în exerciţiu al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat: "Pot să iau Kievul în două săptămâni, dacă vreau", jurnalistul Stephen Sackur a subliniat că mesajul transmis de acesta este că Rusia are cărţile în mâini, ceea ce nu este cazul Ucrainei.
Citeşte şi:
Petro Poroşenko avertizează că Rusia ar putea ocupa nu numai Kievul, ci şi Bucureştiul - VIDEO
Citeşte şi:
Vladimir Putin: Dacă vreau, iau Kievul în două săptămâni. Rusia denunţă publicarea afirmaţiei lui Putin: ”A fost scoasă din context”
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Declaraţia Summitului NATO, publicată de Preşedinţie: Condamnăm intervenţia Rusiei în Ucraina
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe