Băsescu: E inadmisibil ca unele state NATO să considere că şi-au încheiat misiunea în Afganistan

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că va pleda, joi, la dineul de lucru oferit de preşedintele SUA, la Praga, pentru "solidaritatea şi soliditatea relaţiei UE-SUA", şi a susţinut că i se pare "inadmisibil ca unele state membre NATO să considere că şi-au încheiat misiunea în Afganistan".

Urmărește
131 afișări
Imaginea articolului Băsescu: E inadmisibil ca unele state NATO să considere că şi-au încheiat misiunea în Afganistan

Băsescu: E inadmisibil ca unele state NATO să considere că şi-au încheiat misiunea în Afganistan (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Băsescu a declarat, la plecarea spre Praga, că tematica de discuţii de la dineu va fi legată de campania din Afganistan, de dosarul nuclear iranian, de securitatea europeană şi de agenda NATO - programul de modernizare care va face obiectul discuţiilor şefilor de stat cu ocazia summitului NATO de la Lisabona, din această toamnă.

Şeful statului român a catalogat tematica drept "una de maximă actualitate pentru România".

"Aş vrea să fac precizarea că, dincolo de a exprima punctele de vedere legate de fiecare din cele patru teme convenite, România va pleda pentru solidaritatea şi soliditatea relaţiei Uniunea Europeană-Statele Unite. Este esenţial pentru noi, ca ţară europeană, ca relaţiile Bruxelles-Washington să devină tot mai solide şi motivate de realităţile de astăzi ale lumii. Dacă discutăm despre securitate, cred eu că, în mod egal, riscurile de securitate vizează Statele Unite, dar şi UE în ansamblul ei, nu numai Europa Centrală şi de Est", a adăugat Băsescu.

Referindu-se la campania din Afganistan, şeful statului român a afirmat că NATO acţionează în Afganistan ca un tot compact, solidar cu evenimentele din 11 septembrie, ce au avut loc în SUA, evenimente care au declanşat războiul antiterorist pe teritoriul Afganistan, "chiar cu extinderile sale dincolo de frontierele Afganistanului".

"Aş face menţiunea că, în continuare, trebuie ca Alianţa să rămână solidară. Mi se pare inadmisibil ca unele state să considere că şi-au încheiat misiunea în Afganistan. Este adevărat că s-au atins câteva obiective, dintre care aş menţiona două obiective fundamentale - alungarea de la putere a talibanilor cu toată ideologia lor absolut teroristă şi nedemocratică, crearea condiţiilor pentru ca în Afganistan să se desfăşoare alegeri libere, dar suntem departe de a putea spune că misiunea din Afganistan este îndeplinită. Cu atât mai mult cu cât în ultima perioadă Alianţa a fost în dificultate din punct de vedere militar. Poziţia României este că, în baza articolului 5 din Tratat, toate statele membre NATO trebuie să-şi asume în mod egal responsabilităţi pentru eliminarea elementelor teroriste din Afganistan şi pentru aducerea Afganistanului în situaţia în care instituţiile unui stat să funcţioneze, populaţia să aibă o perspectivă garantată de stat şi nu pusă sub semnul întrebării de terorism, de trafic de droguri şi de alte ameninţări asimetrice", a mai spus Traian Băsescu.

El a mai spus că, pentru a-şi asigura securitatea propriilor trupe, având în vedere misiunile pe care le au de îndeplinit, România şi-a dublat în 2009 efectivele faţă de 2008, trecând de la circa 500 de militari la 1038 de militari, iar pentru 2010 este prevăzută o creştere de 150 de militari.

"În penultima şedinţă CSAT am constatat că datorită misiunilor pe care le îndeplinim, ne punem trupele în insecuritate dacă nu mărim efectivele cu încă 600 de militari. Deci, până în luna septembrie, România va avea în Afganistan 1800 de militari pentru a-şi putea îndeplini misiunea şi cu maximă securitate pentru trupele dislocate acolo", a explicat şeful statului.

Referindu-se la dosarul nuclear iranian, Traian Băsescu a menţionat că poziţia autorităţilor de la Bucureşti este simplă şi tranşantă.

"Trebuiesc întărite măsurile economice împotriva Iranului, în aşa fel acesta să fie determinat să aibe o poziţie transparentă în raport cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, astfel încât lumea să ştie dacă Iranul utilizează energia nucleară în scopuri civile sau militare. Este clar că la Teheran încă nu avem un guvern care înţelege nevoia de transparenţă în derularea programului său nuclear. În ceea ce ne priveşte, nu suntem adepţii unei soluţii militare decât la epuizarea soluţiilor diplomatice. Considerăm că diplomaţia şi măsurile legate de sancţiuni economice impuse Iranului sunt instrumente încă eficiente", a afirmat Traian Băsescu.

Cu privire la securitatea europeană, şeful statului român a recunoscut că sunt abordări "oarecum diferite, probabil în Europa într-un fel se vede securitatea când ai frontierele la Atlantic şi altfel când ai frontierele la Marea Neagră".

"Plecând de la premisa încrederii pe care o avem în vecinii noştri, credem că lucrurile trebuiesc abordate pragmatic şi în deplină siguranţă. Când este vorba despre securitate, niciun lider politic nu are dreptul să facă niciun fel de concesii, pentru că ele pot fi plătite de naţiuni întregi. În sfârşuit, agenda NATO şi modernizarea organizaţiei este un element de preocupare pentru România şi, în mod deosebit, susţinerea menţinerii articolului 5, valabilităţii integrale a articolului 5 din Tratatul de aderare la NATO şi de constituire a organizaţiei, articol care, trebuie să o spunem, în momentul de faţă, în Afganistan, nu se manifestă în toată plenitudinea lui când este vorba de statele membre", a mai spus Traian Băsescu.

În prezent există discuţii în cadrul mai multor state din NATO despre oportunitatea menţinerii prezenţei militare în Afganistan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici