- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (10.02.2013, 17:39)
- , Marius Fratila
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Fără scrisoarea semnată de Ponta, Antonescu şi Zgonea, sunt şanse aproape zero pentru Schengen
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că fără transmiterea către guvernele ţărilor UE a unei scrisori semnate de premier şi preşedinţii Camerelor privind aspectele negative din raportul MCV, România are şanse aproape zero privind o decizie de aderare la Schengen în Consiliul JAI din martie.
Urmărește
1216 afișări
Crin Antonerscu şi Victor Ponta (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)
"Este nevoie absolută de o scrisoare semnată de principalii decidenţi politici care pot face ceva în îndreptarea aspectelor negative semnalate în raport. De aceea mai sugerez o dată să se renunţe la jocul "o scrisoare în care să cerem să intrăm în Schengen şi să o semnăm toţi", pentru că o astfel de scrisoare nu ar stârni decât zâmbete. Eu cred că scrisoarea trebuie să fie semnată principalii decidenţi ai majorităţii parlamentare, premierul, preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei, în care să ia punct cu punct aspectele negative din raportul MCV şi să transmită poziţia în raport cu cele semnalate", a declarat Băsescu, duminică, în conferinţă de presă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
El a subliniat că nu ar avea nicio valoare dacă ar trimite singur o scrisoare sau dacă ar semna şi el varianta de scrisoare alături de cei trei în formula dorită de aceştia.
Preşedintele a subliniat că în scrisoarea pe care consideră el că trebuie să o trimită cei trei e necesar să fie menţionate răspunsuri exacte la aspectele semnalate în raportul MCV cum ar fi desemnarea procurorului general şi procurorului şef al DNA.
"Ar trebui să fie în această scrisoare o poziţie cu privire la ce se întâmplă dacă un ministru al Guvernului este constatat a fi incompatibil de ANI. Ar trebui de asemenea un subiect să fie ce face majoritatea parlamentară dacă se cere arestarea sau percheziţionarea unui parlamentar. Ar trebui să fie un răspuns şi un angajament de respectare a hotărârilor justiţiei în ceea ce priveşte plecarea parlamentarilor din Parlament. Ar trebui să fie răspunsuri cu privire la ce întâmplă cu un parlamentar constatat incompatibil. În lipsa unei astfel de scrisori, România are şanse aproape zero să obţină un răspuns în Consiliul JAI din 6-7 martie şi eu cer public să se facă un astfel de demers. Nu garantez că va fi un succes, dar este ceva ce poate face establishmentul politic românesc pentru a apropia şansele de intrare în Schengen", a adăugat Băsescu.
Preşedintele a spus că el şi-a epuizat argumentele în plan european şi că e de părere că şi-a făcut datoria prin recomandarea obţinută la Consiliul European din decembrie către Consiliul JAI să pună din nou decizia de aderare la Schengen a României şi Bulgariei la reuniunea din 7-8 martie.
Băsescu a arătat şi că a "tatonat atmosfera şi abordările" în rândul liderilor UE după raportul MCV, iar aceasta "nu este bună deloc".
El a punctat şi că deşi raportul MCV nu are nicio legătură cu condiţiile de aderare la Schengen din Tratatul de Aderare, nu poate fi ignorat că unele state au această abordare.
"Pentru că, deşi nu are nicio legătură cu condiţiile din Tratatul nostru de Aderare, nu putem să nu observăm o abordare politică a statelor. Şi nu avem ce face pentru că funcţionează dreptul de veto", a spus Băsescu.
El a mai arătat că nu sunt suficiente eforturile diplomatice ale MAE în întâlniri cu ministerele de Externe din ţările care se opun, cu europarlamentarii din Germania, Olanda, Finlanda sau Franţa, ci este nevoie şi de această scrisoare pe care să o aibă pentru a o transmite mai departe oficialii români care vor reprezenta ţara la Consiliul JAI din martie.
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că preşedintele Traian Băsescu trebuie să spună dacă nu e de acord cu intrarea României în Schengen, pentru că nu e nicio supărare, el arătând că, dacă şeful statului nu va semna scrisoarea privind aderarea, atunci o va face el, trimiţând-o şefilor de Guvern.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe