Băsescu: Formularea CE că România încalcă angajamentele asumate - inacceptabilă. Dorim revenirea la o abordare echilibrată

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că formularea din raportul CE că "România încalcă angajamentele asumate" este "inacceptabilă", iar partea română nu poate accepta o astfel de "exagerare" şi doreşte revenirea la o "abordare echilibrată". Băsescu a făcut aceste declaraţii într-o conferinţă de presă, organizată la Palatul Cotroceni.

Urmărește
89 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Formularea CE că România încalcă angajamentele asumate - inacceptabilă. Dorim revenirea la o abordare echilibrată

Băsescu: Formularea CE că România încalcă angajamentele asumate - inacceptabilă. Dorim revenirea la o abordare echilibrată (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Şeful statului a precizat că înţelege "insatisfacţia" Comisiei Europene în legătură cu ceea ce s-a întâmplat cu Legea ANI la Senat şi la Curtea Constituţională. El a adăugat că "insatisfacţia" sa este mai mare, dar că ceea ce s-a întâmplat cu Legea ANI reprezintă "un incident".

"De la acest incident - Legea ANI - să arunci o tentă profund negativă când au fost suficiente progrese - remarcate în raport - mi se pare o exagerare", a adăugat preşedintele Băsescu.

Traian Băsescu a susţinut că formularea din document este "nedreaptă" şi că, de aceea, consideră că trebuie să reacţioneze.

"Vreau să ştiţi că întotdeauna am considerat că trebuie să avem o relaţie decentă cu Comisia Europeană şi acum punctul meu de vedere este că trebuie să continuăm să cooperăm. Nu vom accepta însă, cu tot respectul nostru pentru Comisia Europeană, formulări care nu reflectă realitatea, de genul: «România nu-şi respectă angajamentele». Se putea formula «Senatul României n-a respectat angajamentul», dar România e mare şi are 22 de milioane de români. Sunt instituţii, Camera Deputaţilor care a avut o atitudine absolut corectă faţă de lege, Guvernul; eu am trimis-o de două ori înapoi. Nu poate spune nimeni că România nu-şi respectă angajamentele. DNA-ul este parte din angajamentele României, Parchetul General. Cred că formularea este nedreaptă şi din acest motiv, consider că sunt obligat să reacţionez, arătând că România îşi respectă angajamentele, că suntem determinaţi să le ducem până la capăt, că nu acceptăm ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare să iasă din parametrii în care a fost fixat la intrarea României în Uniunea Europeană şi am convingerea că împreună, politicieni, Guvern, Parlament, opoziţie din Parlament, vom găsi formulele ca noua lege ANI să acopere angajamentele pe care România şi le-a asumat", a arătat el.

El a mai spus că "un incident" nu trebuia să ducă la formulări de genul "România nu îşi respectă angajamentele" şi şi-a exprimat convingerea că toţi politicienii, atât de la putere, cât şi din opoziţie vor găsi formula ca noua Lege a ANI să acopere angajamentele asumate.

"Sigur, de acord că la Senat nu a existat voinţă politică. Eu cred că din acest punct de vedere, şi opoziţia trebuie să facă o diferenţiere între lupta politică şi interesul naţional. Interesul naţional nu trebuie afectat de lupta politică. Iar acum avem nevoie urgent de o lege ANI. De ce vă spun că avem nevoie de o lege ANI şi nu numai? În primul rând pentru că, aşa cum vă spuneam, este parte, este un punct din angajamentele noastre faţă de... - nu de Comisie, faţă de celelalte 26 de state membre. România s-a angajat ca într-un timp, să îndeplinească nişte condiţii. Aici am avut un incident, generat de Curtea Constituţională, a existat o intenţie pozitivă a Camerei Deputaţilor, au materializat-o. La Senat a fost o defecţiune de parcurs. Să sperăm că va fi rapid remediată", a adăugat Băsescu, menţionând că, în urma acestui raport, a decis să uzeze de atributul constituţional de a convoca Parlamentul în sesiune extrordinară, în prima parte a lunii august, în primul rând pentru legea ANI", a menţionat el.

Băsescu: Formularea CE la Legea ANI - extrem de dură, pe bună dreptate; poate aude şi Frunda

Traian Băsescu a declarat, marţi, că formularea din raportul CE privind noua Lege a ANI i se pare "extrem de dură, pe bună dreptate", el citând din document şi menţionând, la un moment dat, că "poate aude şi domnul Frunda".

El a citat din raportul CE care constată că "noua Lege ANI subminează grav eficacitatea procesului de verificare, de sancţionare şi de confiscare a bunurilor nejustificate şi nu este conformă cu angajamentele asumate de România la momentul aderării", menţionând că formularea Comisiei Europene i se pare extrem de gravă, "pe bună dreptate".

"O altă remarcă importantă din raport este următoarea: «În aprilie 2010, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale părţi importante din legea privind Agenţia Naţională de Integritate. Urmare a acestei decizii, Senatul României a adoptat o nouă lege privind ANI, în data de 30 iunie 2010. Cu toate acestea, această nouă lege subminează grav» - deci, această nouă lege subminează grav - «procesul verificării efective, al sancţionării şi al confiscării bunurilor nejustificate». Formularea Comisiei Europene mi se pare extrem de dură, pe bună dreptate. Noua Lege ANI restricţionează transparenţa intereselor economice şi financiare ale demnitarilor şi ale funcţionarilor publici şi exclude sancţiunile disuasive care protejează împotriva corupţiei", a spus preşedintele.

Şeful statului a continuat să citeze din raport: "Noua lege întrerupe dezvoltarea încurajatoare a ANI şi încalcă angajamentele luate de România în momentul aderării". În acest moment, Băsescu a spus: "Poate află şi domnul Frunda".

Băsescu a citat din nou din document, precizând că formularea acestuia i se pare "foarte gravă".

"Această nouă lege întrerupe dezvoltarea încurajatoare a ANI şi încalcă angajamentele luate de România în momentul aderării. Poate află şi domnul Frunda! Deci, aş sublinia formularea gravă: «Această nouă lege întrerupe dezvoltarea încurajatoare a ANI şi încalcă angajamentele luate de România în momentul aderării»", a spus el.

Parlamentul şi Guvernul au responsabilitatea de a modifica Legea ANI conform angajamentelor

Traian Băsescu a declarat, marţi, că, potrivit raportului CE, Parlamentul şi Guvernul au responsabilitatea de a modifica Legea ANI, dar în condiţiile angajamentelor luate de România la momentul aderării la UE, menţionând că decizia de luni a Curţii Constituţionale creează condiţiile modificării acestei legi.

Băsescu a menţionat că raportul CE conţine o formulare potrivit căreia, în mod clar, Parlamentul şi Guvernul au responsabilitatea de a modifica legea care a fost declarată neconstituţională, dar în condiţiile angajamentelor luate de România la momentul aderării la UE.

"Raportul revine la ANI cu următoarea formulare, care creează obligaţii pentru Guvern şi pentru Parlament, şi formularea este următoarea: «Pe lângă cerinţele Curţii, celelalte modificări introduse în Parlament reduc eficienţa anchetelor desfăşurate de ANI şi transparenţa bunurilor, prin introducerea unor declaraţii mai puţin detaliate. În mod clar, Parlamentul şi Guvernul au responsabilitatea de a modifica legea care a fost declarată neconstituţională de Curtea Constituţională, dar în condiţiile angajamentelor luate la momentul aderării». Deci, este o solicitare expresă către Parlament şi Guvern să refacă urgent Legea ANI", a spus el.

El a apreciat că decizia de luni a Curţii Constituţionale creeză aceste condiţii.

"Şi eu cred că decizia de ieri a Curţii Constituţionale creează aceste condiţii, dar ea trebuie făcută în aşa fel încât să răspundă angajamentelor României - aceasta este solicitarea expresă - angajamente care, în principal, vizează posibilitatea publicului şi a instituţiilor statului de a urmări ce se întâmplă cu averea unui demnitar în timpul mandatului său în serviciul public", a spus el.

Referirile la achiziţiile publice nu aveau ce căuta în Raportul CE

Băsescu a declarat că este de acord cu formularea din raportul Comisiei Europene referitoare la achiziţiile publice, dar a precizat că aceasta "nu avea ce căuta" în document, pentru că nu reprezintă parte a MCV.

Şeful statului este de acord cu formularea din raportul CE privind necesitatea asigurării transparenţei în achiziţiile publice. "Dar nu avea ce căuta aici", a adăugat Băsescu. El a precizat că achiziţiile publice nu constituie parte a Mecanismului de Coordonare şi Verificare (MCV).

Raportul CE - aprecieri corecte privind realităţile tehnice, debalansat politic

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că raportul Comisiei Europene este, pe fond, un document care face aprecieri corecte cu privire la realităţile tehnice, dar care este "debalansat în privinţa unor aprecieri politice".

Şeful statului a adăugat că "raportul trebuie foarte bine cunoscut".

El a precizat, de asemenea, că "ar fi optim" dacă cei care se angajează în dezbateri referitoare la raportul CE ar citi documentul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici