- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Intrarea în Schengen în 2011 nu e un obiectiv ratat, oricât s-ar bucura unii de eşec
Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, la TVR, că rămâne optimist în ceea ce priveşte intrarea României în Schengen în 2011, el spunând că nu este "un obiectiv ratat, oricât s-ar bucura unii de eşec, cum s-ar fi bucurat şi de o intrare în derapaj, ca să-şi facă jocurile politice".
Băsescu: Intrarea în Schengen în 2011 nu e un obiectiv ratat, oricât s-ar bucura unii de eşec (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)
"Obiectivul de intrare în Spaţiul Schengen a fost anul 2011. Este adevărat că noi ne-am scris primăvara, prima parte a anului, martie, dacă nu mă înşel, mai, undeva aici. (...) Nu cred că este obiectiv ratat, oricât s-ar bucura unii de eşec, cum s-ar fi bucurat şi de o intrare în derapaj a României, ca să-şi facă jocurile politice. Am refuzat şi intrarea în derapaj cu costuri politice enorme şi pentru mine şi pentru Guvern. Refuz şi ideea că România nu intră în Schengen", a spus preşedintele la TVR 1.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
El a explicat că abia s-a terminat evaluarea Bulgariei pentru finalizarea ultimului raport, referitor la frontiera terestră.
"Din câte ştiu, este un raport pozitiv. În PE , în plen, aprobarea va fi dată undeva în jurul datei de 6 iunie pentru că între timp trebuie validat raportul Bulgariei în Comisia Sch-Eval (...) Este un procedeu tehnic care trebuie parcurs şi de Bulgaria, iar noi nu am abordat niciodată decuplarea de Bulgaria. Ca atare, dacă în iunie Parlamentul (European, n.r.) aprobă intrarea celor două ţări în Spaţiul Schengen, ne rămâne luna iulie sau septembrie pentru o decizie cu privire la data intrării. De ce spun iulie sau septembrie? Pentru că în Parlament este planificată dezbaterea pe 6 iunie, iar Consiliul JAI se reuneşte pe 9 iunie - cel care poate decide data. Este prea devreme, pe de-o parte. Pe de altă parte, toate statele aşteaptă raportul pe MCV, care o să apară undeva la mijlocul lunii iulie. Ceea ce înseamnă că cel mai probabil se va stabili o dată de intrare ori în luna iulie - ceea ce nu cred, pentru că este simultan cu apariţia raportului - ori în consiliul JAI din septembrie", a explicat preşedintele.
Şeful statului a subliniat însă că rămâne optimist în ceea ce priveşte aderarea la Schengen în acest, an iar întârzierea majoră în atingerea acerstui obiectiv a fost cauzată de Bulgaria.
"Eu rămân optimist că România va intra în Spaţiul Schengen în acest an. Întârzierea majoră - dincolo de nemulţumirile exprimate politic - a fost generată de problemele nerezolvate în timp util de Bulgaria. Dar mergem împreună", a spus preşedintele.
Băsescu: Să schimbăm regulile Spaţiului Schengen, dar după intrarea României şi Bulgariei
Şeful statului a spus, întrebat în legătură cu propunerile unor ţări precum Franţa şi Italia pentru schimbarea regulilor în Spaţiul Schengen, că priveşte această dezbatere "foarte pozitiv".
"Regulile Schengen trebuie consolidate pentru a diminua nu numai traficul de droguri, spre exemplu, dar pentru a diminua circulaţia necontrolată a cetăţenilor care nu au drept de circulaţie în Spaţiul Schengen - imigraţia ilegală, cu alte cuvinte. Or aceste reguli trebuie întărite. Dar punctul nostru de vedere este: dacă România şi Bulgaria sunt pregătite şi dacă în baza raporturilor pe MCV dobândesc şi încredere în noi, intrăm şi noi în Schengen şi schimbăm regulile după intrarea României şi Bulgariei", a spus preşedintele.
Comisia Europeană va redefini "condiţiile excepţionale" care le permit statelor membre Schengen să reintroducă temporar controale la frontierele naţionale, anunţă un purtător de cuvânt al Executivului UE, citat de AFP.
"Deja este posibil să reintroducem temporar controalele la frontierele naţionale. Noi încercăm să precizăm condiţiile în care acest lucru ar fi posibil", a explicat Olivier Bailly.
Propuneri în acest sens vor fi formulate pe 4 mai de comisarul UE pentru Securitate, Cecilia Malmstrom, urmând să fie examinate de miniştrii de Interne din statele UE pe 12 mai.
"Dar nu vom modifica totul. Vrem doar să reglăm diferenţele de interpretare", precizează Bailly.
Restabilirea controalelor la frontierele naţionale va putea fi autorizată "în ultimă instanţă", dacă o ţară care are frontieră externă a UE nu îşi îndeplineşte obligaţiile, precizează surse europene.
Comisia Europeană a recunoscut că această situaţie a apărut ca urmare a disensiunilor dintre Franţa şi Italia după decizia autorităţilor italiene de a le acorda permise de rezidenţă imigranţilor nord-africani.
Franţa şi Italia au cerut Comisiei Europene "să analizeze posibilitatea restabilirii temporare a controalelor la graniţele interne" ale statelor membre, relatează AFP, citând o scrisoare comună a preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, şi a premierului italian, Silvio Berlusconi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO