- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (25.07.2011, 21:19)
- Adelina Dragomir ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Ministrul Sănătăţii şi şeful CNAS ori se înţeleg, ori pleacă. Am avut o discuţie cu premierul
Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că ministrul Sănătăţii şi preşedintele CNAS "ori se înţeleg" şi "pun ordine în cheltuieli", ori pleacă de la cele două instituţii, el menţionând că a avut o discuţie cu premierul şi va trebui găsită o soluţie "foarte rapid".
Urmărește
945 afișări
Preşedintele Traian Băsescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"Ori se înţeleg, ori îşi văd de drum amândoi", a spus Băsescu la TVR 1, în contextul unor aprecieri privind cheltuirea banilor în sistemul de sănătate.
Şeful statului a menţionat că, în ultimul trimestru al anului trecut, Guvernul a luat din alte domenii şi a dat 2,5 miliarde de lei pentru stingerea arieratelor în sănătate. "S-au stins atunci, astăzi avem din nou aproape două miliarde arierate", a spus el, subliniind că acest lucru nu mai poate continua.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Şi este pentru prima dată când pe tema plăţii arieratelor la medicamente ajungem la o înţelegere cu Fondul şi cu UE. Eu nu întâmplător am lansat mesajul (n.r. - legat de plata arieratelor), înainte cu o săptămână, chiar în ziua sosirii Fondului la Bucureşti, că nu suntem dispuşi să mai sacrificăm banii de investiţii să-i ducem într-un sistem care nu vrea să se reformeze", a continuat el.
Băsescu a precizat că marea problemă este controlul costurilor. "Am ajuns aparent să consumăm cantităţi uriaşe de medicamente, sigur şi toate simpozioanele organizate de fabricile de medicamente în România, în stăinătate, intră în costul pe care Guvernul României trebuie să-l plătească, am văzut şi ticăloşia manifestată direct în unele mijloace mass-media - vor fi lăsaţi să moară bolnavii de cancer - nu, vom avea grijă de programele pe boli cronice să se poată derula rezonabil. Dar nici nu ne putem permite să mai luăm tot timpul banii de la investiţii să-i ducem într-o zonă în care responsabil şi directorul Casei de Sănătate, responsabil şi ministrul, care nu vor să pună ordine în cheltuirea banilor din sistem. Nu vorbim şi de responsabilitatea diorectorilor de spitale, care, când îi cauţi, depăşesc bugetul", a spus el.
Preşedintele a subliniat însă că aceasta nu înseamnă că sistemul este suficient finanţat.
"Abordarea mea este cu totul alta. Întâi să închidem robinetele risipei şi sunt convins că am reduce numai de aici cel puţin jumătate din valoarea arieratelor, a datoriilor la medicamente şi, după ce se închid robinetele din sistem, vine şi Guvernul şi completează", a adăugat el.
Întrebat cum ar trebui să se manifeste responsabilitatea ministrului şi a preşedintelui Casei, Băsescu a răspuns: "Ar trebui să se manifeste prin punerea sub control a cheltuielilor de achiziţie medicamente. Să vedem licitaţiile făcute, să vedem sistemul informatic cuplat la fiecare farmacie şi să se ştie în fiecare moment ce reţete şi în ce valoare a eliberat orice farmacie medicamente şi cui şi verificat din când în când, prin sondaj, cât de bolnav este beneficiarul de reţete - la fiecare trei zile câte o reţetă-, responsabilitatea medicilor de familie ... şi totul se poate face printr-un control electronic al cheltuielilor angajate în numele statului".
Băsescu a mai spus că despre această temă se vorbeşte de multă vreme şi nu se înţeleg Casa de Sănătate cu Ministerul.
"Şi aici au două variante: ori se înţeleg, ori îşi văd de drum amândoi. (...) Demisionează şi să vină cineva care poate colabora pentru realizarea controlului costurilor în sănătate", a continuat el.
Întrebat dacă a avut vreo discuţie cu premierul legat de acest subiect, şeful statului a răspuns: "Am avut o discuţie şi va trebui găsită o soluţie foarte rapid. Ori se înţeleg, ori pleacă".
Solicitat să precizeze ce ar însemna "foarte rapid", el a indicat perioada de după începerea activităţii parlamentare.
Chestionat dacă după întoarcerea Parlamentului din vacanţă va avea o nouă discuţie cu premierul, cu ministrul Sănătăţii şi dacă se pune problema unei remanieri, Băsescu a spus: "Deci dumneavoastră vreţi un spectacol, îl va da afară pe Cseke Attila de la UDMR şi deci a plecat coaliţia. Nu. Ideea este următoarea: sunt doi oameni responsabili: ministrul Sănătăţii şi şeful Casei. au puncte de vedere diferite. Unul vrea control, altul nu vrea control, unul vrea medicamentele cele mai scumpe, altul vrea medicamente generice. Aici va trebui Guvernul să ia o decizie şi să le spună: asta faceţi. Vor să facă, bine, nu, uşa Guvernului, uşa Casei de Sănătate sunt deschise. Nu sunt acolo proprietarii postului. Ori pun ordine în cheltuieli, ori îşi văd de drum, pleacă de la cele două instituţii".
Preşedintele Băsescu a precizat, pe de altă parte, că România nu este un stat care nu-şi plăteşte datoriile, dar vor fi daţi bani pe măsură ce se implementează câte un pas din proiectul care trebuie derulat pentru punerea sub control a cheltuielilor.
Întrebat dacă are certitudinea că această reformă nu îi va afecta totuşi pe bolnavi, Băsescu a răspuns: "Eu nu spun că nu vor fi afectaţi bolnavii, dar nici nu ni se poate cere ca la nesfârşit să luăm banii de la creare de locuri de muncă şi să-i ducem la nişte societăţi care, în afară de a plăti TVA, au dus banii la compania mamă şi bună ziua".
Şeful statului a mai spus că ceea ce s-a convenit este că vor fi date pentru spitale 300 de milioane, care vor fi administrate de acestea funcţie de priorităţile pe care le au, "dar nu la directorii care au ieşit din buget fără să întrebe pe nimeni, crezând că bugetul sănătăţii sau bugetul spitalului este bugetul de familie".
"Se va da acolo unde este nevoie, din cele 300 de milioane se vor aloca nişte resurse în perioada imediat următoare", a menţionat el.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe