- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu, despre cazul Apostu: Se ştia de şase luni. Sunt informaţii şi despre cazuri din alte judeţe
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR, comentând cazul Apostu, că de şase luni existau informaţii despre acest subiect, pe care le ştia inclusiv premierul, şeful statului precizând că există informaţii şi despre alte cazuri din alte judeţe, din mai multe partide.
Traian Băsescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Întrebat dacă se aştepta la apariţia unor cazuri de corupţie la Cluj, fief al PDL, Băsescu a spus: "Nu mă aşteptam să fie acolo cazuri de corupţie. (...) Informaţii că ceva ar fi în neregulă acolo sunt de vreo şase luni", a afirmat Traian Băsescu.
El a spus că "în mod categoric" primise informaţiile şi premierul Boc.
"Nu numai legat de Cluj sunt informaţii. Sunt informaţii şi despre alte judeţe. Asta nu înseamnă că cineva se duce şi spune «Vezi, fură mai cu grijă, că se ştie». Nu ai dreptul să facio aşa ceva. Tu, ca şef de stat, eşti informat cu privire la actele de corupţie. Mai ales că este unul din obiectivele majore - culegerea de informaţii legate de corupţie, şi pentru SRI şi pentru Doi şi-un sfert şi pentru toate instituţiile statului", a continuat Băsescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
El a admis că acest caz loveşte în imaginea şefului Guvernului, dar "nu numai a premierului".
"Aici ar trebui să fim absolut responsabili. Responsabilitatea înseamnă că nu îmi poţi pune mie în spate responsabilitatea pentru ce a făcut chiar şi un prieten al meu, cu care nu stau zi de zi. Dacă Emil Boc ar fi stat zi de zi cu Apostu, probabil că ar fi trebuit să ştie. Dar Apostu e acolo, premierul e aici . Numai de Apostu nu-i arde premierului cu ce a avut pe cap", a mai spus Băsescu.
Şeful statului a amintit şi de vicepreşedintele ANOFM.
Întrebat dacă sunt şi alţii în vizorul organelor de urmărire, preşedintele a răspuns: "Da, sunt şi vă asigur că nu-i iartă nimeni. Destui... Nu numai de la PDL, slavă Domnului, nu e numai PDL, în administreaţie. Este vorba, în mod deosebit, de administraţia locală, unde de multe ori li se pare că dacă au un contract trebuie să aibă şi ei partea lor din acel contract", a punctat şeful statului.
El a reamintit că, în 2002, le-a impus consilierilor locali şi primarilor PD care aveau afaceri cu primăriile să aleagă între a rămâne în funcţie sau a renunţa la afaceri.
"Au plecat peste 100 de consilieri şi nu mi-a fost bine în faţa celor cărora le-am propus, pentru că a fost o oarecare dispută să introducem această reglementare. Ei, cât de mare este diferenţa de la cum era PD atunci şi care e comportamentul lui acum, dacă au ajuns la şpăgi. Pentru mine sunt o mare decepţie", a mai spus preşedintele Băsescu.
Declaraţiile preşedintelui la TVR:
-
Geoană este exclus în interiorul PDL. N-am văzut prostie mai mare decât să-ţi pui pe tavă singura funcţie din care să mai faci politică. Eu nu-l văd pe Geoană nici în PDL nici în UNPR.
-
Dacă premierul va veni cu propunerea unei remanieri guvernamentale, o voi aproba. Decizia de azi referitoare la Parlament nu mă satisface şi nici nu pare prea cinstită. Politicienilor de la PDL le recomand să suţină iniţiativa USL de a avea 300 de parlamentari.
-
Dacă nu-şi va corecta atitudinea faţă de actele de corupţie, PDL are şanse să nu ia nici 25% la alegeri.
-
Nu mă aşteptam la scandalul de corupţie de la PDL Cluj, cu cazul primarului Apostu. Sunt informaţii că acolo se întâmpla ceva de şase luni. Sunt informaţii şi despre alte judeţe. Asta nu înseamnă că cineva se duce şi îi avertizează să fure mai cu grijă. Cazul Apostu loveşte în imaginea premierului şi nu numai a lui. Sunt şi alţii în atenţia organelor de urmărire şi vă asigur că nu-i iartă nimeni. E vorba în mod deosebit de administraţia locală, unde de multe ori li se pare că dacă au un contract trebuie să aibă şi partea lor din acel contract. Le spun tuturor politicienilor să nu stea liniştiţi dacă ştiu că fac fapte de corupţie.
-
Dacă m-aş speria de revoltele partidelor aş sta ascuns la Cotroceni şi n-aş face decât să veghez.
-
Referitor la justiţie: Nimeni nu cere un rezultat anume, ci ca dosarele de mare corupţie să fie judecate. Nimeni de la Bruxelles n-o să spună "De ce nu s-a dat această soluţie?". Ei vor să se judece dosarele. Mandatul şefului DNA nu poate fi prelungit, deoarece Daniel Morar a avut deja două mandate. Instituţiile nu sunt proprietate Traian Băsescu, Daniel Morar sau altcineva. Tehnic opţiunea mea este să cer procurorului general să îi dea lui Morar o prelungire până în iunie, pentru că aş vrea să rămână în funcţie până la raportul MCV din vară.
-
Cheltuielile materiale ale statului au o limită a reducerii. Suntem foarte aproape de atingerea limitei la care un stat poate funcţiona eficient după reducera excesivă a cheltuielilor materiale.
-
România va începe să plătească înapoi din datorii în primul an în care vom avea excedent la buget, în 2014. În trimestrul III creşterea PIB va fi de 4,4% din creşteri în construcţii, din turism şi să sperăm că vom avea 2,5% în trimestrul IV.
-
Pentru toate pensiile militare s-a făcut un sistem care îţi dă dreptul la pensie cu un set întreg de criterii. Cei mai mari beneficiari ai noului sistem de pensii sunt subofiţerii.
-
Referitor la bugetul pe 2012: Avem de optat între riscurile unei austerităţi care nu stimulează creşterea sau un deficit de 3%, care este mai puţin riscant dar preţurile la care ne împrumutăm pentru acoperirea deficitului sunt foarte mari. Noi am preferat un deficit care să nu stimuleze creşterea economică.
-
Refuz să cred că România nu are oameni care ar putea fi foarte buni manageri. Marea problemă este politizarea managementului. Dacă la fiecare patru ani se pun directori ai unui partid, ei servesc partidul.
-
Este esenţial să continuăm procesele de privatizare, inclusiv în transporturi, nu doar în energie.
-
România nu poate să fie neserioasă. Avem în acordul de aderare la UE două obiective pe care trebuie să le atingem: îndeplinirea condiţiilor de aderare la Schengen; doar Olanda, din cele 26 de state, mai are dubii. Al doilea obiectiv obligatoriu este să îndeplinim criteriile de intrare în zona euro. La Deutche Bank am spus că îndeplinirea criteriilor de la Mastricht pentru intrarea în zona euro nu mai este suficient. România nu este performantă economic pentru intrarea în UE în zona regiilor. Din acest motiv toate programele vizează creşterea performanţei în regii. Modernizarea şi eficientizarea sistemului energetic necesită 30-35 de miliarde de euro, pe care România îi poate împrumuta. Opţiunea noastră este să le privatizăm şi nu să împrumutăm bani.
-
Relaţia mea cu Angela Merkel este foarte bună, cum este şi cu Nicolas Sarkozy.
-
Angela Merkel a spus că Germania îşi asumă să vegheze ca fluxurile de capital către România să nu se diminueze. Cancelarul a spus că nu există Uniune Europeană cu două trepte, cu euro şi non-euro, ci Uniunea celor 27. Am plecat de la Berlin cu un sentiment de încredere.
-
Nu cred în intrarea în insolvenţă a Italiei. Italia are o economie performantă, puternică, dar a picat pe o conjunctură nefericită. Criza încrederii riscă să continue, dar este şi o neîncredere regizată. Investitorii şi băncile au prins Guvernele la colţ şi le execută. Aceste riscuri există şi pentru România, de aceea ne luăm măsuri de siguranţă. Nouă ne-ar fi fost mult mai greu să ne finanţăm datoriile şi deficitul dacă nu aveam acordul cu FMI.
-
Noile guverne din Grecia şi Italia au misiunea de a scoate ţările din criză. Este soluţia disperării, în care partidele nu mai au curaj sau nu mai pot să scoată ţara din criză.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate