- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Noul acord cu FMI este "de tip precauţie". Am trecut pe creştere economică, dar nu poate începe veselia
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că obiectivele noului acord cu FMI trebuie să fie "limpezi", acesta fiind "de tip precauţie", deci "nu vizează o situaţie dificilă", ci continuarea reformelor, cu asistenţă financiară internaţională. VEZI AICI DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI
Băsescu: Noul acord cu FMI este "de tip precauţie". Am trecut pe creştere economică, dar nu poate începe veselia (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)
Obiectivele noului acord cu FMI
-
- Este de tip precauţie, nu vizează o situaţie dificilă, vizează continuarea unor procese de reformă cu asistenţa instituţiilor internaţionale.
-
- Obiectivele nu sunt legate de bani ci de continuarea proceselor de creştere economică.
-
- Obiectivul de stabilizare fiscală şi financiară s-a atins, iar acum avem menţinerea acestei stabilităţi, ca al doilea obiectiv.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
-
The Guardian: Cum plănuieşte Donald Trump să conteste alegerile prezidenţiale din SUA dacă le va pierde
-
Polonia va investi 750 de milioane de dolari pentru a stimula producţia de muniţie
-
-
- Discuţiile cu delegaţia FMI au confirmat că sistemul bancar românesc are o bună capitalizare, destul de ridicată şi cu solvabilitate de 14,7 la sută.
- Economia României nu mai scade şi îşi ia un curs de creştere
-
- Deşi nu s-au încheiat calculele pe trimestrul I, cele realizate pe primele două luni ale anului, ianuarie şi februarie, ne îndreptăţesc să prognozăm o creştere economică de 0,4 la 0,6 în trimestrul I 2011, faţă de trimestrul IV 2010, ceea ce se traduce prin ieşirea din recesiune. Atenţie, spun ieşirea din recesiune, nu din criză. Deocamdată toată Europa este într-o situaţie destul de dificilă, din punct de vedere al ieşirii din criză, deci vorbim strict de ieşirea tehnică din recesiune. Economia României nu mai scade şi îşi ia un curs de creştere.
-
- Situaţia internaţională nu ne permite că am trecut pe creştere economică, să înceapă veselia. Nu poate începe nicio veselie. Prudenţă şi menţinerea politicilor fiscale şi a politicilor de restructurare a economiei româneşti trebuie să fie în continuare comandamentul zero.
- În trimestrul I 2011 s-a realizat şi deficitul prognozat.
-
- Am încercat o clarificare cu privire la menţiunea Eurostatului. FMI, ca de afltfel şi România, susţin cu fermitate că deficitul a fost corect calculat. Sigur, ştim toţi că România îşi calculează deficitul pe bugetul consolidat. E timpul ca România să treacă pe noul sistemul de raportare SA, european.
-
- Marea problemă a programului este legată de întreprinderile de stat, fie că sunt regii, companii de stat sau regii şi companii ale administraţiei locale. Este lecţia pe care a trebuit să o învăţăm de pe urma crizei şi noi toţi trebuie să înţelegem că în 2009 şi în 2010 a fost o puternică reformare a aparatului de stat care mai continuă.
-
- Sectorul de stat s-a ajustat, dar societăţile, regiile de stat au stat şi s-au uitat la criză.
-
- Nu am nicio ezitare să vorbesc despre câteva societăţi care trebuiesc optimizate: CNH, Complexul Energetic Turceni, Termoelectrica, Oltchim, Poşta Română şi multe altele.
-
- Nişte domni manageri nu au niciun fel de apăsare nici de arierate, nici de fondurile de salarii. Ei sunt marii baroni româneşti.
-
- Constatând că menţinerea companiilor de stat şi a regiilor autonome cu raportarea la ministerele de resort nu duce la un bun control al evoluţiei lor financiare, în cel mai scurt timp vor fi trecute la Ministerul de Finanţe şi cu informarea ministerului de resort.
Absorbţia banilor de la UE
-
- În trimestrul I se observă o accelerare a absorbţiei banilor europeni, la altele nu se observă nimic.
-
- Toate obiectivele din trimestrul I au fost îndeplinite în relaţia FMI-Guvern.
- România îşi menţine obiectivul de intrare în zona euro în 2015
-
- România trebuie să prevină intrarea în zona euro fără economia pregătită.
-
- Trebuie să înţelegem: nu putem intra în zona euro cu un sector de stat foarte puternic şi neperformant.
-
- Numai dacă suntem lipsiţi de responsabilitate, sau duşmani ai propriei ţări, nu facem ce trebuie făcut.
-
- Menţinem ca obiectiv anul 2015 pentru intrarea în zona euro.
Liberalizarea gazelor şi a energiei
-
- Dacă pentru economie terbuie avut în vedere un calendar accelerat, pentru populaţie nu este posibil un astfel de calendar. Dacă economia trebuie să stea în competiţie, populaţia nu poate sta în competiţie, datorită salariilor mult mai mici faţă de ţările din zonele euro. Trebuie să privim liberalizarea pe două paliere: economie şi populaţie.
Reducerea asigurărilor sociale
-
- Nu cred că este posibilă anul acesta reducerea de CAS. Marea problemă este ce facem în 2012 când trebuie să venim şi cu deficitul de la 4 la 2,5% pe PIB. De unde completăm pentru plata pensiilor şi a salariilor?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:03
Nicu Ştefănuţă: Noua Comisie Europeană să lupte mai mult pentru agricultura sustenabilă
-
astăzi, 13:51
LIVE UPDATE Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est