Băsescu: Nu avem cum participa acum la operaţiunile din Libia pentru că avioanele noastre nu fac faţă. Vezi declaraţiile preşedintelui

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la TVR, că România este în imposibilitatea de a participa în acest moment la intervenţiile militare din Libia pentru că avioanele româneşti "nu fac faţă".

Urmărește
55 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Nu avem cum participa acum la operaţiunile din Libia pentru că avioanele noastre nu fac faţă. Vezi declaraţiile preşedintelui

Băsescu: Nu avem cum participa acum la operaţiunile din Libia pentru că avioanele noastre nu fac faţă (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Şi dacă am fi vrut, nu aveam cu ce să participăm la această fază a operaţiunilor. Nu aveam pentru că avioanele noastre nu fac faţă. Participarea la astfel de operaţiuni suplineşte câte şase luni - un an de diplomaţie. Dacă poţi să contribui militar în astfel de momente, este mai mult decât orice diplomaţie, iar efectele se cunosc întotdeauna după", a spus preşedintele la TVR.

El a spus că opoziţia faţă de achiziţionarea de avioane F-16 a fost "o demagogie"

"Poate acum vor înţelege cei care anul trecut, când CSAT a optat pentru achiziţionarea de avioane F16 de ce ar fi fost foarte important să demarăm proiectul. (…)Acum putem vedea ce înseamnă demagogia. Dacă am fi luat decizia atunci şi nu începeam să strigăm «în timp ce nu dăm ajutoare sociale, cumpărăm avioane», probabil că azi am fi avut altă poziţie", a comentat preşedintele.

TITLURILE ZILEI

Preşedintele a precizat că avioanele aflate în prezent în dotarea armatei permit doar servicii de patrulă aeriană, "pentru că nivelul lor tehnologic este extrem de scăzut ".

"De nu vom reuşi să trecem la un program de achiziţii, va trebui să prelungim resursa avioanelor pe care le avem. Mai este posibil să le prelungim resursa, deşi nu e de dorit. Aceste avioane sunt strict pentru protejarea propriului spaţiu aerian şi nu pentru patrula aeriană, cum am executat serviciu de patrulă aeriană pentru statele baltice, dar nu pot fi trimise în misiuni de tipul aceleia care se execută acum, pentru că nivelul lor tehnologic este extrem de scăzut. Imaginaţi-vă un MIG 21 Lancer să ajungă la Aviano", a mai declarat preşedintele Băsescu.

  • Băsescu: România are capabilităţi în ceea ce priveşte sprijin umanitar, în cazul Libiei

"România are capabilităţi în ceea ce priveşte sprijin umanitar, cu medicamente. (...) Atunci când ne vor fi solicitate, le vom pune la dispoziţie, dar acum nu ni le-a cerut nimeni", a spus preşedintele.

Deocamdată, a spus preşedintele, operaţiunile planificate de NATO nu vizează şi dimensiunea umanitară şi nu se ştie dacă UE se va implica în această dimensiune.

"Ştim cu precizie că planul de operaţii (pe care urmează să îl aprobe NATO - n.r.) nu va viza decât prima etapă, aceea de impunere a zonei de restricţie aeriană. Nu se ştie care va fi etapa a doua, a treia. Sigur, România are capabilităţi în ceea ce priveşte sprijin umanitar, cu medicamente. În momentul de faţă se defineşte planul de operaţii etapa unu. Nu se ştie dacă aici se va implica UE, în partea umanitară, sau ONU sau sub umbrela ONU şi UE şi NATO. România are nişte capabilităţi şi, atunci când ne vor fi solicitate, le vom pune la dispoziţie, dar acum nu ni le-a cerut nimeni", a mai declarat preşedintele.

Legat de momentul prezent, preşedinte a precizat că România rămâne în "clubul" NATO.

"România rămâne în interiorul acestui club. Când NATO va lua o decizie, România va fi acolo. În momentul de faţă, dacă s-a luat din nou o pauză la NATO, legată de aprobarea planului de operaţii, ce poate să comunice şeful statului român poporului român legat de ce se va întâmpla, de NATO şi de participarea României?", s-a întrebat retoric Băsescu.

  • Băsescu: Nu pot lua decizii singur, poziţia României în privinţa Libiei va fi decisă de CSAT

"Eu nu pot lua decizii singur. Este atributul CSAT să decidă poziţia României şi implicarea României, funcţie de ceea ce ni se va solicita. În momentul în care se va aproba directiva de execuţie, voi convoca CSAT în primul rând pentru a-l informa cu privire la conţinutul directivei şi vom înţelege dacă decurg obligaţii pentru noi. În momentul de faţă, nu sunt obligaţii pentru prima fază, pentrru că planul de operaţii vizează doar instituirea zonei de interdicţie aeriană, nu s-a trecut la planificarea etapei a doua", a menţionat şeful statului la TVR.

  • Băsescu: Nu avem de ce să ne pronunţăm în problema Libiei, acum

"Problema e că suntem ca un trăgător care are o armă în mână şi îi tremură degetul pe trăgaci. România nu are de ce să se pronunţe în momentul de faţă. Am înţeles că au fost foarte mulţi analişti care cer poziţia României. România a spus foarte clar că e solidară şi respectă fără niciun fel de comentariu Rezoluţia 1973 (n.r. - a Consiliului de Securitate al ONU), care prevede realizarea zonei de interdicţie aeriană în Libia în vederea protejării civililor. Consider fără nicio reţinere că un şef de stat care trage în propriul popor nu mai are niciun fel de legitimitate", a declarat Traian Băsescu la TVR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici