- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (04.07.2013, 20:42)
- Marius Fratila
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Nu îmi place că în Guvern se continuă a se fura prin lege. Nu tolerez, nu e în acordul de coabitare
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu îi place în activitatea Guvernului că se "continuă a se fura prin lege", ca pe vremea Guvernului Năstase, dând ca exemplu memorandumul cu Rompetrol şi transferul terenului institutului de cercetare agricolă din Insula Mare a Brăilei către CJ Brăila.
Urmărește
950 afișări
Băsescu: Nu îmi place că în Guvern se continuă a se fura prin lege. Nu tolerez, nu e în acordul de coabitare (Imagine: Catalina Filip/ Arhiva Mediafax Foto)
"Sunt lucruri pe care nu sunt dispus să le tolerez pentru că nu fac parte din acordul de coabitare. Eu nu spun că a făcut furtul premierul Victor Ponta, dar a fost păcălit de destui", a spus Băsescu.
El a spus că pentru ca Adrian Năstase să fie primit la Casa Albă a fost semnat, prin lege, contractul "păgubos" cu Bechtel.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi ce ai de făcut la alegeri. Pui ștampila pe alb!
-
Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce enclava palestiniană
-
DNA despre scandalul panourilor: nu este dispusă efectuarea urmăririi penale faţă de nicio persoană
-
Procurorii din New York spun că se vor opune respingerii condamnării lui Trump
Băsescu a subliniat că Năstase a fost "atât de laş" încât nu a vrut să semneze singur contractul, şi atunci actul a fost trecut prin Parlament, devenind lege.
"Adrian Năstase, ca să fie primit la Casa Albă, a semnat cu Bechtel. Şi a fost laş ca să nu recunoască", a spus Băsescu.
În acest context, el a amintit şi despre privatizarea Petrom. "Petrom cum s-a privatizat? Prin lege. Pentru că nimeni să nu-l poată întreba pe Adrian Năstae «Cum ai dat resursele pe 30 de ani, măi omule?». Dar a construit o relaţie foarte bună cu socialiştii austrieci. Am cumpărat fregatele şi ne-am întâlnit cu Tony Blair", a spus Băsescu.
El a menţionat că acest "furt" prin lege continuă, el dând ca exemplu memorandumul cu Rompetrol şi transferul terenului institutului de cercetare agricolă din Insula Mare a Brăilei către CJ Brăila.
Preşedintele a menţionat că în câţiva ani acel teren va fi trecut în domeniul privat.
Băsescu a ironizat scopul invocat pentru transferul terenului, menţionând că cei de la Consiliul Judeţean vor putea fi văzuţi făcând cercetare agricolă pe acel pământ.
Agenţia MEDIAFAX a anunţat că, în şedinţa de săptămâna trecută, ultima în care puteau fi emise ordonanţe de urgenţă înaintea vacanţei parlamentare, Guvernul a decis ca o suprafaţă de 2.815 hectare, inclusiv sistemul de irigaţii şi desecări, să fie transferată din domeniul public al statului şi administrarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti"-staţiunea de cercetare-dezvoltare agricolă Brăila în domeniul public al judeţului şi administrarea Consiliului Judeţean Brăila.
Luni, preşedintele Traian Băsescu a spus că îi este teamă că printr-o ordonanţă s-au mutat iarăşi "vreo 2.000-2.500 de hectare" de teren al institutelor de cercetare, iar în acest caz va întoarce de la promulgare în Parlament legea de aprobare a acestei ordonanţe.
În şedinţa de joi a Guvernului, premierul Ponta i-a spus ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, ca atunci când este criticat pentru activitatea de la minister, indiferent de funcţia celui care îl critică, să se gândească la sponsorii acestor politicieni şi să taie contractele sponsorilor prin care se" căpuşează" agricultura.
"Domnul ministru, nu vă uitaţi la ce zic oamenii politici, indiferent de cât de înaltă este funcţia lor, care sunt prieteni cu tot felul de şmecheri şi de afacerişti din agricultură, faceţi ordine în continuare. Înţeleg că tot călcăm pe muşuroaie: ne-am uitat la marea societate de cercetare de la Brăila, care era toată căpuşată şi toată şmecherită din 2009, 2010, 2011. Deci, când vă critică cineva, gândiţi-vă cine îi sunt prietenii şi sponsorii politici şi mergeţi mai departe, aveţi tot spijinul meu în acest sens. Nu mă interesează sponsorii altor oameni politici, tăiaţi-le toate contractele prin care căpuşau statul în agricultură şi folosiţi noul sistem care, iată, începe să aducă beneficii", a declarat Ponta la începutul şedinţei de Guvern.
În intervalul menţionat de premier, la conducerea Ministerului Agriculturii s-au succedat, printre alţii, Ilie Sârbu (PSD), Mihail Dumitru şi Valeriu Tabără (PDL).
În cazul memorandumului aprobat de Guvern cu Rompetrol, preşedintele Băsescu a solicitat Parlamentului reexaminarea legii privind aprobarea acestui document, în sensul respingerii acestei legi.
În scrisoarea privind reexaminarea trimisă de şeful statului către Vasile Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, prin care solicită respingerea acestei legi, se arată că cele două părţi semnatare îşi asumă un angajament de cumpărare din partea The Rompetrol Group N.V. a unui pachet minoritar de acţiuni reprezentând 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare S.A., deţinut în prezent de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) în schimbul a 200 de milioane dolari SUA.
"Ca o premisă a implementării tranzacţiei mai-sus amintite, OPSPI va face demersuri utile şi necesare pentru ca toate procesele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti şi măsurile administrative iniţiate împotriva S.C. «Rompetrol Rafinare» - S.A. să înceteze. De asemenea, cele două părţi stabilesc constituirea unui fond de investiţii kazah-român, sub forma unei societăţi cu structura acţionariatului 80% The Rompetrol Group şi 20% statul român, care va investi în proiecte din domeniul energetic. Aşadar, legea supusă reexaminării are un caracter individual, ea fiind concepută nu pentru aplicarea ei la un număr nedeterminat de cazuri concrete, ci într-un singur caz prestabilit expres, pentru realizarea tranzacţiei cu The Rompetrol Group N.V., o societate cu sediul în Strawinskylaan 807, Amsterdam, Olanda. Această soluţie legislativă nu reglementează o relaţie socială generală, ci o prealabilă înţelegere, adică un acord de voinţă între The Rompetrol Group N.V. şi Guvern", argumentează preşedintele Băsescu în cererea de reexaminare.
De asemenea, şeful statului arată în cerere că "în situaţia de faţă, stingerea litigiilor respective se putea realiza pe calea unei tranzacţii între Ministerul Finanţelor Publice şi The Rompetrol Group N.V., printr-o hotărâre adoptată de Guvern, potrivit competenţei sale de administrare a proprietăţii statului".
"Totuşi, Guvernul a ales calea unei iniţiative legislative, pe care a depus-o în Parlament. În urma adoptării de către Parlament a proiectului de lege amintit, puterea legislativă a încălcat dispoziţiile Articolului 1 alineatul (4) din Constituţia României, deoarece şi-a arogat competenţa de legiferare, cu încălcarea principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat", mai afirmă preşedintele Băsescu în cerere.
Curtea Constituţională (CC) a respins săptămâna trecută cu majoritate de voturi, obiecţia de necunostituţionalitate asupra legii privind aprobarea Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi Rompetrol, formulată de opoziţie. Obiecţia de neconstituţionalitate formulată de 80 deputaţi a fost respinsă pe motiv că este neîntemeiată.
Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, în 21 mai, cu 233 de voturi "pentru", 63 de voturi "împotrivă" şi 26 de abţineri, proiectul de lege privind memorandumul încheiat între statul român şi grupul Rompetrol.
Deputaţii PPDD şi PDL au anunţat atunci că au votat împotriva acestui memorandum, întrucât consideră că va aduce prejudicii statului român.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, declara, în 9 mai, că dacă Parlamentul nu este de acord cu prevederile memorandumului pentru Rompetrol toate înţelegerile vor fi anulate şi se va merge pe formula "ori totul ori nimic" şi susţinea că statul ar fi fructificat orice altă şansă de a obţine mai mulţi bani.
Guvernul a anunţat că statul va încasa 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), iar 25 milioane dolari din suma totală reprezintă prima convenită pentru dobândirea de către grupul Rompetrol a majorităţii absolute de vot la Rompetrol Rafinare.
Citește pe alephnews.ro: Gemini este acuzat că i-a spus unui utilizator „te rog să mori” și „ești o pierdere de timp și de resurse. Ești o pată pe univers”
Citește pe www.zf.ro: Criză fără precedent în Europa de la al Doilea Război Mondial încoace: Ce este sistemul ATACMS, care ameninţă să arunce în aer războiul din Ucraina. Americanii au autorizat Kievul să folosească rachete cu raze lungă de acţiune pentru a lovi ţinte din Rusia
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Fiii lui Silviu Prigoană nu pot face succesiunea. Care este motivul + acuzații grave din partea Adrianei Bahmuțeanu
CANCAN.RO
Cele 15 legume care previn cancerul, potrivit lui Dragoș Pătraru. Se găsesc în toate piețele și supermarketurile din România
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe