- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (12.04.2013, 00:05)
- Marius Fratila
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Parteneriatul cu Biserica trebuie susţinut. Cultele de la noi au trecut prin naţionalizare
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că statul trebuie să susţină în continuare parteneriatul cu Biserica, în condiţiile în care aceasta are un rol important în societate, iar cultele din România au trecut prin procesul de naţionalizare, fără să li se restituie averile.
Urmărește
679 afișări
Băsescu: Parteneriatul cu Biserica trebuie susţinut. Cultele de la noi au trecut prin naţionalizare (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)
"Cred că aici trebuie să găsim un optim. Ştiţi, acolo unde spun bisericile trebuie finanţate numai de enoriaşi, niciodată biserica n-a trecut printr-un proces de naţionalizare. Bisericile din România, fie că este Biserica Ortodoxă, Biserica Catolică sau orice alte culte recunoscute, sunt culte care au trecut printr-un proces de naţionalizare şi nu li s-au restituit averile. Din ce credeţi că trăieşte Vaticanul? Din proprietăţile Bisericii Catolice. Când vom termina procesul de restituire, poate putem gândi la un sistem de finanţare autonom", a afirmat Băsescu joi seară, la Digi 24.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
El a subliniat că pe de altă parte Biserica este singura formă eficientă de educare a populaţiei din mediul rural, dar este un partener şi pentru asistenţa socială.
"Trebuie să recunoaştem că în mediul rural este singura formă eficientă, garantată, de educare a populaţiei. Dacă măcar am ştii toţi cele 10 porunci, ne-ar fi bine. Măcar de la preot le mai auzi. Nu suntem în situaţia în care, pe de-o parte, BOR, dacă ne referim la ea, dar şi celelalte, prin avuţia lor să stea pe picioarele lor, să stea pe ceea ce produce din avere Biserica, pe de altă parte, avem nevoie încă... societatea românească este în tranziţie. Eu am folosit, deşi nu am o relaţie directă, permanentă cu conducerea BOR, dar cred că acest parteneriat pe care l-am enunţat trebuie susţinut. Suntem o societate în tranziţie, încă nu ne-am definit valorile şi Biserica este un partener, fie că vorbim de procesul de educare, fie că vorbim de asistenţa socială. Dacă observaţi, bisericile care s-au întremat economic se implică tot mai mult în case de copii, în diverse acţiuni sociale", a afirmat preşedintele.
El a spus că şi "o oarecare rapacitate a preoţilor" poate deveni “supărătoare”, iar implicarea unor oameni ai Bisericii în politică este de asemenea "toxică".
"Mă bucur că în ultima perioadă înţeleg că s-au dat două instrucţiuni importante, pe de o parte să nu se mai ia bani la înmormântările celor săraci care nu au venituri, iar pe de altă parte, să nu se mai ţină slujbele pentru excentrici, oriunde numai în Biserică", a afirmat Băsescu.
Şeful statului a adăugat că este convins că Biserica Ortodoxă va da în curând instrucţiuni referitoare şi la implicarea preoţilor în politică.
"Parteneriatul politic este toxic. Şi asta decredibilizează Biserica. Vezi preoţi alături de omul politic în campanie. Decredibilizează Biserica şi sunt convins că în curând Biserica Ortodoxă va da nişte instrucţiuni. Dacă a început cu instrucţiunile cu înmormântările pentru săraci, cu locurile în care să se ţină slujbele, cununiile, cununiile religioase, sunt convins că vor fi şi instrucţiuni legate de implicarea preoţilor în politică", a mai spus preşedintele.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Remus Cernea cere tăierea finanţării bisericilor. Ponta: Propunerea nu are susţinerea USL
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe