Băsescu, premierului sârb: Felicitări că aţi găsit resurse pentru acord cu Priştina, înţeleg cât vă e de greu

Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis, vineri, premierului sârb, Ivica Dačić, la întâlnirea de la Palatul Cotroceni, "felicitări" pentru găsirea de resurse pentru un acord cu Priştina, menţionând că înţelege foarte bine "cât este de greu", însă a fost necesară plierea pe realităţi politice.

Urmărește
344 afișări
Imaginea articolului Băsescu, premierului sârb: Felicitări că aţi găsit resurse pentru acord cu Priştina, înţeleg cât vă e de greu

Traian Basescu (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Felicitări că aţi găsit resurse pentru un acord cu Priştina, vă asigur că înţeleg foarte bine cât vă este de greu, însă a trebuit să vă pliaţi pe nişte realităţi politice pe care noi le înţelegem şi mai ales nu puteaţi să sacrificaţi toată naţiunea sârbă în drumul ei către Uniunea Europeană, înţelegem foarte bine", a spus Băsescu, potrivit imaginilor video transmise de Administraţia Prezidenţială de la primirea premierului sârb de către şeful statului român.

Ivica Dačić a arătat că Serbia a trebuit să adopte decizii care nu au fost deloc uşoare şi a mulţumit României pentru poziţia avută în aceşti ani.

"Noi a trebuit să adoptăm decizii care nu au fost deloc uşoare şi aceasta ne poate ajuta atât în drumul nostru către UE, dar şi pentru găsirea unei soluţii reale şi pentru problematica Kosovo. Şi de aceea doresc să vă mulţumesc, pentru că pentru noi a fost foarte importantă poziţia României în toţi aceşti ani", a spus premierul sârb.

El a adăugat că ştie foarte bine că şi România este "sub presiuni la fel de puternice", ca şi Serbia. "Eu ştiu foarte bine că şi voi sunteţi sub presiuni la fel de puternice, aşa cum suntem şi noi", a spus Ivica Dačić.

"Noi nu avem presiuni pentru că poziţia noastră a fost cunoscută înainte de declararea independenţei Kosovo, deci noi acţionăm acum urmărind paşii Belgradului şi bineînţeles privind şi la interesele Moldovei legate de Transnistria, pentru noi aici este dificultatea politică", a răspuns Băsescu, potrivit imaginilor difuzate presei.

Premierul sârb a declarat, vineri, şi la finalul întrevederii cu omologul său român, Victor Ponta, de la Palatul Victoria, că înţelege foarte bine "presiunile" care se fac asupra României pentru poziţia principială pe care aceasta o are în problema Kosovo şi a subliniat faptul că Guvernul de la Belgrad doreşte rezolvarea problemei şi găsirea unor soluţii acceptabile.

"Stabilitatea acestei regiuni este foarte importantă pentru întreaga Europă şi, de aceea, eu înţeleg foarte bine presiunile şi situaţia în care se află România pentru poziţia sa principială în ceea ce priveşte problema Kosovo. Fiţi convinşi că Serbia doreşete ca problema Kosovo să se rezolve cât mai rapid şi să se găsească soluţii acceptabile pentru ambele părţi, şi ca toţi împreună să ne întoarcem către viitor", a spus Ivica Dacic la finalul întrevederii cu Victor Ponta.

În urmă cu o lună, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care îndeamnă statele membre UE care nu au recunoscut independenţa Kosovo să facă acest lucru cât mai curând.

Ca urmare a acestei deczii, premierul Victor Ponta a declarat atunci că România trebuie să meargă alături de familia europeană în cazul Kosovo.

Guvernele de la Belgrad şi Priştina au aprobat planul de punere în aplicare a acordului privind normalizarea relaţiilor, parafat sub egida Uniunii Europene (UE) în aprilie, la Bruxelles, au anunţat luni surse oficiale, relatează AFP.

"Guvernul Serbiei a adoptat planul încheiat la 22 mai, la Bruxelles, privind punerea în aplicare a acordului" din aprilie, se precizează într-un comunicat al Guvernului sârb.

La Priştina, Guvernul condus de către premierul Hashim Thaçi şi-a dat acordul, de asemenea, cu privire la acest plan.

Thaçi şi omologul său sârb Ivica Dacic au convenit asupra conţinutului acestui plan la 22 mai, la Bruxelles, în timpul unor discuţii purtate sub egida Înaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe Catherine Ashton.

Detaliile planului nu au fost făcute publice în mod oficial. Cu toate acestea, presa locală informează că Belgradul şi Priştina trebuie, în termenii planului adoptat, să aplice acordul până la sfârşitul anului.

La Bruxelles, Ashton a salutat "decizia celor două părţi de a adopta planul de implementare a acordului care va pune în practică dispoziţiile acordului din aprilie".

"Planul de punere în aplicare este destinat să rezolve problemele de pe teren şi să asigure un progres rapid al Serbiei şi Kosovo spre UE", a delarat Ashton, citată într-un comunicat.

Punerea în aplicare a acestui acord deschide calea unei apropieri între Serbia şi UE, Belgradul sperând să obţină la summitul european din iunie o dată a începerii negocierilor de aderare.

Organizarea unor alegeri locale pentru comunitatea sârbă din Kosovo figurează printre măsurile prevăzute.

Acordul vizează gradul de autonomie acordat celor 40.000 de etnici sârbi care trăiesc în nordul Kosovo. Cele 15 puncte ale textului nu au fost făcute publice de UE, dar, potrivit unei versiuni neoficiale publicate în presă, etnicii sârbi vor numi şeful poliţiei regionale şi vor administra tribunalele acolo unde sunt majoritari, totul "funcţionând în cadrul instituţiilor legale ale Kosovo".

Acordul, deşi a fost aprobat în Parlamentul sârb, întâmpină opoziţia unei părţi a etnicilor sârbi din nordul Kosovo, o regiune care scapă practic controlului Priştinei.

Belgradul efectuează presiuni asupra acestora să accepte aplicarea acordului, dându-le asigurări că acesta le protejează interesele.

În 2008, Kosovo şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia, însă Belgradul refuză să o recunoască.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici