Băsescu: Raportul MCV a fost profund politizat. Românii au putut fi păcăliţi de televizor, dar occidentalii nu se uită la televiziunile noastre decât pentru monitorizare

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Palatul Cotroceni, că raportul MCV a fost profund politizat, iar cine se amăgeşte cu ideea că propagandistic vom păcăli CE sau statele membre are o poziţie împotriva interesului naţional. Preşedintele a adăugat că "românii au putut fi păcăliţi" de televizor, dar "occidentalii nu se uită la televiziunile noastre decât pentru monitorizare".

Urmărește
3940 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Raportul MCV a fost profund politizat. Românii au putut fi păcăliţi de televizor, dar occidentalii nu se uită la televiziunile noastre decât pentru monitorizare

Traian Băsescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Declaraţiile preşedintelui:

  • Văd că a apărut un nou fenomen legat de suspendarea preşedintelui. Preşedintele României are un mandat pe care îl dobândeşte prin alegeri libere cu condiţia să obţină 50% plus 1. Nu există menţiunea ca preşedintele să-şi menţină intenţia de vot pe perioada mandatului. Consider ridicole toate abordările domnilor care vorbesc de suspendare, iar alţii sar şi apără că nu va fi suspendare. Sunt penibili, să citească Constituţia.

  • Raportul arată că la nivelul politicienilor la vârf nu suntem la standardele europene.

  • Politicienii nu sunt deasupra legii şi ei trebuie să fie un exemplu. Comisia Europeană nu se leagă niciodată de aleşi, dar când intri în instituţiile la vârf şi eşti pus sub semnul întrebării, trebuie să existe reacţia demisiei. Deşi raportul e făcut după alegeri, nu este nicio critică la votul electoratului.

  • Raportul nu cere o lege a presei. Dimpotrivă, subliniază necesitatea menţinerii libertăţii presei şi cere instituirea unor soluţii de sancţionare şi reparaţii pentru cei care sunt în mod nedrept atacaţi, linşaţi, discreditaţi.

  • Mesajul pe care îl dă acest raport este: nu vă jucaţi cu statul de drept, au rezistat instituţiile, dar reveniţi-vă în abordarea pe care o aveţi ca oameni politici.

  • Raportul are o abordare pozitivă faţă de instituţiile care fac obiectul supravegherii. Se constată progrese la CSM, se relevă pozitiv activitatea ICCJ, este evidenţiată activitatea ANI. Remarca extrem de importantă pe care o face raportul este că deşi începând din vara anului trecut statul de drept a fost pus sub semnul întrebării, aceste instituţii şi-au îmbunătăţit activitatea în această perioadă.

  • Cred că mulţi dintre politicienii care au vorbit nu au citit tot raportul. Atenţionez public că raportul trebuie luat în serios, este temeinic şi corect.

  • Raportul a fost profund politizat în abordări. Fiecare chel a încercat să-şi pună mâna-n cap, fie oameni politici sau presă.

  • Raportul este corect, bazat pe fapte, pe întâmplări şi pe acţiuni politice ale românilor cu funcţii de responsabilitate în stat. Este o oglindă corectă a acţiunii instituţiilor statului.

  • Din păcate raportul a fost profund politizat iar abordarea publică a fost de multe ori nesinceră. Români iau putut fi păcăliţi cu televizoarele, dar occidentalii se uită la fapte, la acţiuni ale Guvernului, parlamentului, preşedintelui. Cine se amăgeşte cu ideea că propagandistic vom păcăli CE sau statele membre are o poziţie împotriva interesului naţional.

Comisia Europeană a publicat miercuri raportul MCV, afirmând că deşi unele progrese s-au făcut, România ar trebui să facă mai mult pentru funcţionarea statului de drept, purtătorul de cuvânt Mark Gray precizând că s-au făcut câţiva paşi, dar nu toţi cei recomandaţi de CE.

Preşedintele Traian Băsescu a spus, miercuri, în conferinţa de presă de la aeroportul Otopeni la sosirea din deplasarea în America Latină, că nu vrea să comenteze raportul MCV înainte de a studia "atent" documentul şi declaraţiile oficiale pe această temă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici