Băsescu: Referendumul va fi declanşat după ce se întâmplă două lucruri: adoptarea legii referendumului şi a Constituţiei în Parlament

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că referendumul pentru unicameral şi maximum 300 de parlamentari se va organiza după adoptarea legii referendumului şi a Constituţiei în Parlament, cu cel puţin o săptămână înainte de cel pentru validare, dacă nu se respectă referendumul din 2009.

Urmărește
1258 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Referendumul va fi declanşat după ce se întâmplă două lucruri: adoptarea legii referendumului şi a Constituţiei în Parlament

Traian Băsescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Înţeleg că la Comisia juridică a fost aprobat referendumul, sper să fie un vot şi în plen indiferent cum ar fi, dar m-ar bucura să fie pozitiv, numai pentru buna colaborare între Preşedinte şi Parlament, sunt convins că voi primi acest semnal de înţelegere din partea Parlamentului", a spus Băsescu, luni, într-o declaraţie de presă la Cotroceni.

El a menţionat că referendumul va fi declanşat după ce se întâmplă două lucruri: primul este legat de adoptarea legii referendumului, iar al doilea este legat de adoptarea de către Parlament a Constituţiei revizuite.

"Între acestea două voi lua decizia cu privire la vot", a spus şeful statului.

El a menţionat că va declanşa referendumul, dacă cel din 2009 va fi ignorat, indiferent dacă pragul de validare va fi 50% sau 30%.

Băsescu a mai spus că referendumul pentru unicameral va avea loc cu cel puţin o săptămână înaintea celui pentru validarea Constituţiei revizuite.

De asemenea, întrebat de jurnalişti despre amânarea pentru septembrie a votului plenului Senatului cu privire la proiectul de revizuire a Constituţiei, Băsescu a răspuns că singura explicaţie este că "parlamentarii au luat o decizie care să le permită o analizare atentă a ceea ce s-a votat până acum în Comisie (de revizuire a Constituţiei n.r.)".

Întrebat dacă până în septembrie s-ar putea introduce în proiect şi rezultatul referendumului din 2009 privind parlament unicameral cu 300 de aleşi, Băsescu a răspuns râzând: "Ştiu eu ce ar putea să introducă Parlamentul României?".

Totodată, întrebat de faptul că săptămâna trecută afirmase că şi-ar dori ca procedura de revizuire a Constituţiei să fie finalizată până la vacanţa parlamentară, Băsescu a răspuns că el a plecat de la calendarul pe care şi-l asumase Parlamentul.

"Dar să ştiţi că eu, când am spus ce mi-aş dori, a fost legat de ce declarase Parlamentul. Abia astăzi s-a făcut un alt anunţ, deşi nu sunt convins că dumneavoastră l-aţi interpretat corect. Şi o să vă spun de ce. Părerea mea este că Parlamentul, sau Comisia condusă de domnul preşedinte Crin Antonescu, va termina procesul de revizuire, propunerea, părerea mea este că această propunere va fi trimisă la Consiliul Legislativ, după Consiliul Legislativ, va fi trimisă la Curtea Constituţională pentru observaţii şi abia pe urmă va veni la plen. Deci este un proces. Eu nu cred că la Comisie nu se va termina procesul de modificare a actualei Constituţii. Mi-am spus şi eu o părere. S-ar putea să nu am dreptate, dar aşa mi s-ar părea logic să se întâmple", a adăugat el.

Întrebat dacă ia în calcul sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la nerespectarea de către Parlament, în proiectul de revizuire a Constituţiei, a referendumului din 2009, Băsescu a răspuns că este o întrebare care merită analizată.

"Trebuie studiată. E o chestiune extrem de interesantă de drept constituţional (...) În Constituţie nu ştiu dacă am calitatea să fac o asemenea întâmpinare către Curtea Constituţională, dar mi-aţi pus o întrebare interesantă şi la următoarea declaraţie de presă, cu siguranţă vă răspund, dacă pot să îmi asum a reprezenta poporul într-un conflict cu Parlamentul. Pare destul de greu, pentru că Parlamentul este reprezentantul poporului şi nu îmi dau seama...", a spus Băsescu.

Şeful statuuil a mai spus că acest conflict nu este între el şi Legislativ, ci între Parlament şi popor.

Declaraţiile preşedintelui:

  • Nu iau în calcul un referendum 2 în 1. Refedendumul pe care eu îl propun va fi cu cel puţin o săptămână înaintea celui pentru Constituţie.

  • Referendumul va fi declanşat după ce se întâmplă două lucruri: adoptarea noii legi a referendumului şi aprobarea de către Parlament a Constituţiei revizuite. După aceea voi lua decizia cu privire la dată. Din punctul meu de vedere nu este nicio diferenţă între referendum validat cu 30% sau 50%. Voi declanşa referendum dacă voi constata că noua Constituţie nu respectă referendumul din 2009.

  • În şedinţa CSAT au fost abordate teme legate de analiza cu privire la starea industriri de apărare. A fost aprobată Cartea Albă a Apărării, care va fi trimisă spre analiză şi aprobare la Parlament.

  • În 2004 Preşedinţia avea 260 de locuri alocate în schema de funcţionare. În 2013 numărul de salariaţi din schemă este tot 260 şi Preşedinţia funcţionează cu 203 salariaţi dintre care 52 sunt personal muncitor.

  • S-a convenit cooperarea împotriva unor riscuri îndreptate împotriva Rusiei şi României.

  • Sistemul antirachetă din România nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse.

  • Am analizat şi situaţia din Afganistan şi perspectivele de după retragerea forţelor.

  • Despre memorandumul cu Rusia: În mod categoric acest memorandum va deschide cooperarea între structurile de securitate şi de poliţie ale României şi Federaţiei Ruse. S-a stabilit cooperarea pe mai multe paliere: cooperare în lupta împotriva terorismului, combaterea traficului de fiinţe umane, combaterea traficului de droguri, lupta împotriva spălării banilor şi a criminalităţii economice.

Luni a avut loc şedinţa CSAT, pe ordinea de zi aflându-se şi discutarea stării industriei de apărare şi planul de înzestrare a Armatei pentru 2013-2022.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici