- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Respingem adăugarea de condiţii la Schengen, dar recunoaştem deficienţele din justiţie
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că, oficial, România respinge adăugarea de condiţii pentru aderarea la Spaţiul Schengen, dar că, luând notă de opţiunile unor state precum Olanda, Franţa, Germania, nu poate să nu dea toată atenţia MCV şi să recunoască deficienţele din justiţie.
Băsescu: Respingem adăugarea de condiţii la Schengen, dar recunoaştem deficienţele din justiţie (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
"Oficial, respingem adăugarea de condiţii la adererea la spaţiul Schengen, pentru că aceste condiţii nu sunt prevăzute în Tratatul de aderare, dar, luând notă de opţiunile unor state ca Olanda, Franţa, Germania, nu putem da toată atenţia raportului MCV din iulie. Nu putem să nu recunoaştem dificultăţile, deficienţele din justiţie", a declarat Traian Băsescu.
El a precizat că se referă în primul rând la termenele lungi de judecată şi la "procedurile de tergiversare" a proceselor la ICCJ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
"Deşi nu acceptăm adăugarea de condiţii pt accesul în Schengen, nu putem să nu recunoaştem dificultăţile, deficienţele pe care Justiţia românească încă le are. Mă refer la termenele lungi de judecată, mă refer la procedurile de tergiversare. Repet cu responsabilitate: la procedurile de tergiversare a dosarelor la ÎCCJ, şi aici putem da exemple câte vreţi, dosare care au fost ţinute doi-trei ani şi tot amânate, judecătorii abia după trei ani le-au retimis înapoi la procuror pentru a fi analizate", a declarat Traian Băsescu.
El a mai spus că sunt foarte multe dosare în care judecătorii pur şi simplu refuză să ia notă de faptul că au cadru legal "pentru a respinge jocurile avocaţilor", care introduc excepţii la fiecare termen.
"Legea micii reforme le permite să îi atenţioneze pe avocaţi că trebuie să-şi formuleze excepţiile de la primul termen şi să nu mai accepte tergiversarea proceselor prin acceptarea de excepţii cerute de avocaţi la fiecare termen. Avem o mare vulnerabilitate din acest punct de vedere. Repet ceea ce am mai spus, niciodată justiţia vreunui stat al UE nu a făcut atâta rău ţării pentru care lucrează cum a făcut-o cea română", a mai afirmat şeful statului.
Olanda cere, legat de intrarea României şi Bulgariei în Schengen, progrese "efective şi ireversibile" în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei.
Miniştrii de Interne ai UE au stabilit joi, 9 iunie, la Luxemburg că România şi Bulgaria ar putea adera în două etape la Spaţiul Schengen, până la sfârşitul anului 2012, dacă între timp se constată o reformă a justiţiei şi dacă va fi combătută corupţia. Ideea aparţine Franţei şi Germaniei şi ea va fi dezbătută din nou de miniştrii de Interne ai UE în septembrie 2011.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36