Băsescu: Rog Guvernul să ia în calcul renegocierea obligaţiilor asumate cu FMI şi BM. A fost o negociere proastă

Preşedintele Traian Băsescu consideră că negocierea dintre Guvern şi Fondul Monetar Internaţional a fost una "de proastă calitate", care nu dă şanse economiei româneşti, astfel că roagă Guvernul să ia în calcul posibilitatea de a renegocia obligaţiile asumate, el punându-şi la dispoziţie experienţa.

Urmărește
1532 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Rog Guvernul să ia în calcul renegocierea obligaţiilor asumate cu FMI şi BM. A fost o negociere proastă

Traian Băsescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI

Despre Legea Insolvenţei

- Slavă Domnului că această ordonanţă de urgenţă privind Legea insolvenţei a fost reclamată la Curtea Constituţională.

- Săptămâna trecută am întors la Parlament o lege care modifica legea 41/1994, care este legea de funcţionare a Societăţii Române de Radio şi Televiziune. În această lege există nişte articole care mă fac să suspectez Guvernul, majoritatea parlamentară, au ca ţintă TVR-ul şi Radioul.

- Cu toţii ştim că situaţia televiziunii publice este dificilă. Că la televiziunea publică se fac achiziţii de mijloace de transport pe sume uriaşe, în condiţiile în care se confruntă cu probleme financiare majore.

- Ţinta este punerea sub control total a televiziunii publice.

- Acesta este un avertisment pe care îl fac public, că se încearcă realizarea unui monopol pe audiovizual, care să includă şi Televiziunea Română.

- Avertismentul este legat de ceea ce eu înţeleg că se petrece cu privire la audiovizual. Aşa cum multe din posturile de televiziune au semnalat şi cum am semnalat şi eu de la acest pupitru, a fost o Ordonanţă de Urgenţă legată de insolvenţă care viza un regim special pentru televiziunile aflate în dificultate financiară.

- Şi vă reamintesc încetarea emisiilor, fie că e vorba de televiziune sau de radiouri, până la aprobarea în instanţă a planului de reorganizare, ceea ce ar fi fost catastrofal pentru televiziuni şi era vădit faptul că televiziunile şi radiourile erau o ţintă pentru că în ţară, în afara televiziunilor şi radiourilor din Bucureşti, mai sunt cel puţin 100 de televiziuni locale, regionale şi radiouri locale şi regionale care sunt în dificultate financiară. Deci, toate acestea ar fi devenit extrem de dependente de Guvern, de administraţiile locale, de cei care puteau să le dea soluţiile de încetare a emisiilor sau ca urmare a deciziilor CNA şi a aplicării Ordonanţei de Urgenţă. Slavă Domnului, probabil, datorită dumneavoastră, în primul rând, datorită discuţiilor pe care le-am avut cu Avocatul Poporului, acea Ordonanţă de Orgenţă a fost atacată la Curtea Constituţională şi Curtea Constituţională a declarat-o neconstituţională.

Despre afirmaţiile lui Sorin Roşca Stănescu

- Îmi menţin integral descrierea pe care am făcut-o aseară.

- Aici este un joc mult mai larg, un joc de care mi-am dat seama din prima clipă.

- Promovarea acestei minciuni nu a fost una întâmplătoare. O fundaţie care este deţinută de Dan Voiculescu a trimis aceste documente. Ele au fost investigate.

- Roşca Stănescu a preluat documentele dezvăluite de fundaţie, pentru că era în dificultate. Era în dificultate pentru că făcuse o declaraţie, pentru care nu avea acoperire, că aş avea bani depuşi în conturi în Insulele Seychelle. La numai două zile a făcut aceeaşi declaraţie în Parlament.

- Eu i-am intentat o acţiune în instanţă pentru declaraţia iniţială, privind fondurile din Seychelle.

- Vreau să dezvălui povestea acestor documente: Ele vin de la o anumită firmă din Cipru. Nefericită idee să foloseşti această firmă, pentru că este firma prin care Sorin Ovidiu Vântu a spălat bani, iar asta este acum sub investigaţia procurorilor. De ce fac această afirmaţie. Nu pentru că ştiu ce au în dosar procurorii, dar ştiu ce i-am cerut preşedintelui Ciprului: deschiderea unei comisii rogatorii, pentru ca procurorii români şi cei din Cipru să aibă acces cu privire la mişcări de bani cu privirea la societăţi înregistrate în Cipru de cetăţeni români.

- Prin această firmă s-au virat bani domnului Popa, care se afla în Indonezia. Ştiu asta, pentru că a trebuit să fac intervenţii repetate către preşedintele Indoneziei, pentru ca România să primească acces la aceste informaţii.

- Aş spune că oamenii au fost neinspiraţi, la fel şi televiziunile care l-au promovat. Să vrei să-l implici pe preşedinte într-o activitate de spălare de bani, când preşedintele ştie despre ce este vorba, este un adevărat ghinion. Asta explică şi reacţia pripită a lui Sorin Ovidiu Vântu.

- Voi proteja justiţia de influenţa politicului până la capăt. Aici nu va exista un pas înapoi în ceea ce mă priveşte şi îi avertizez că sunt foarte hotărât. Aşa că, fie că vorbim de Voiculescu, de Vântu, de Ponta sau Antonescu, este bine să nu aibă nicio speranţă că în ultimele luni ale mandatului voi fi mai puţin vigilent de a apăra justiţia de implicarea politicului.

- Pentru că preşedintele Senatului vrea să facă şi o comisie, pentru că aşa era planul ca circul să fie umflat, pot să spun că este ridicol. Dar dacă tot se întrunesc, public îl rog pe Antonescu să-l întrebe pe Roşca Stănescu dacă pe data de 03.02.2004 i s-au virat în cont exact de la firma cipriotă suma de 229.000 de dolari şi să-l mai întrebe şi despre data de 30.12.2004, dacă i s-a virat, tot de la aceeaşi firmă, suma de 486.000 de euro şi eventual contra căror servicii. Şi poate îl cheamă şi pe Vântu la audiere. Ce ghinion să cazi peste o firmă pe care preşedintele o ştia. Nefericiţii!

Despre negocierile cu FMI

- Sunt în posesia proiectului de scrisoare care a rezultat în urma negocierilor dintre Guvern şi FMI. Am spus-o cred primul, nu o spusese nici Consiliul fiscal, este o negociere de proastă calitate, care nu dă şanse de relansare economiei româneşti, este o negociere care îi va face pe cei care vor primi o brumă de bani să piardă prin creşterile de preţuri mult mai mult decât primesc. Dar, mult mai grav, măsurile la care Guvernul s-a angajat nu sunt bine definite, lasă loc la mult arbitrariu şi vor fi o frână pentru creşterea economiei.

- Rog Guvernul să analizeze posibilitatea de a renegocia obligaţiile pe care şi le-a asumat cu FMI şi dacă au nevoie de experienţa mea, o pun la dispoziţie.

Despre cumpărarea unui teren arabil

- Tot ce a dat Ioana în comunicat este absolut corect. Confirm că eu am convins-o să facă acest lucru, pentru că mi-am dorit eu să cumpărăm pământ. Creditul este luat de Ioana, pentru că eu nu m-am încadrat să iau o asemenea sumă. Singura care s-a încadrat a fost Ioana, datorită veniturilor ca notar. Creditul este garantat cu terenul respectiv. Îmi doresc să trec terenul pe numele meu, pentru că îmi doresc să fiu fermier.

- Cu salariul unui preşedinte nu poţi obţine un credit pentru a putea cumpăra un teren de 291 de hectare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici