- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: România a obţinut cea mai mare creştere procentuală a bugetului UE 2014-2020. DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, vineri, la Bruxelles, că România a obţinut o creştere de 18% a bugetului pentru 2014-2020 faţă de perioada precedentă, fiind una dintre puţinele ţări cu creştere bugetară, el precizând că între facilităţi este şi TVA eligibilă. Preşedintele a precizat sumele pe care le primeşte România din bugetul UE în 2014-2020 pe programe, el menţionând că în total este vorba despre un buget de 39,887 miliarde de euro.
Traian Băsescu (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)
Declaraţiile preşedintelui:
-
Bugetul UE pentru 2007-2013 a fost de 994 de miliarde de euro. Bugetul pentru 2014-2020 este de 960 de miliarde. Este prima dată în istoria UE când bugetul scade. În aceste condiţii, faptul că România reuşeşte o creştere cu 18% a bugetului a locat direct este un lucru bun şi este cel mai mare procentaj de creştere din toate cele 27 de state.
-
Şi la coeziune şi la dezvoltare rurală, pentru ţările care vor fi în program de asistenţă se asigură un top-up de 10%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum stai departe de răceli în sezonul rece? Ardeiul iute și turmericul pot stimula sistemul imunitar
-
Războiul din Ucraina, ziua 989. Putin spune că propunerile lui Trump privind Ucraina merită atenţie / SUA vor trimite Kievului 6 miliarde de dolari în ajutor militar până la finalul mandatului lui Biden
-
După Moldova o nouă ţară din fostul URSS pregăteşte un referendum de aderare la UE. Rusia a fost vehement contra
-
„Olaf este un prost”. După politica americană, Musk intră şi în cea europeană cu un atac la cancelarul german
-
-
S-a finalizat şi negocierea pe rata de cofinanţare la fondurile de coeziune, cu cofinanţare 85% din partea UE, ceea ce slăbeşte foarte mult presiunea pe bugetul de stat. Prefinanţarea s-a acceptat a fi 3% din valoarea proiectelor pentru toate statele în general şi 4% pentru cele care în 2010 au fost în acord de asistenţă. România se încadrează la prefinanţare 4%.
-
România a obţinut cea mai mare creştere procentuală a bugetului, fiind una din puţinele ţări care au creştere bugetară. Creşterea este de 18%. S-au obţinut pentru diverse sistemele de plăţi o serie de facilităţi de interes pentru România. Una dintre cele mai importante facilităţi este că TVA-ul este eligibil, deci cu cât vom avea un TVA mai mare, cu atât va aduce din bani europeni în bugetul de stat. Deductibilitatea TVA-ului aduce în bugetul de stat circa 2 miliarde de euro.
-
În ceea ce priveşte Siria, Consiliul constată lipsa de legitimitate a actualului preşedinte.
- În ceea ce priveşte situaţia din Mali, preşedintele Frantei a făcut o prezentare. Estimarea este că operaţiunile militare se vor termina în următoarele 30 de zile. România a aprobat deplasarea în Mali a 10 militari şi pune la dispoziţie importante cantităţi de materiale pentru armata statului Mali.
"Am realizat acordul. Consiliul European a convenit asupra bugetului financiar multianual pentru restul acestui deceniu. A meritat aşteptarea", a anunţat preşedintele Van Rompuy pe contul său de Twitter.
România, dar şi Bulgaria şi Cehia ar fi fost nemulţumite de cadrul financiar avansat în această dimineaţă de preşedintele Consiliului, potrivit publicaţiei EUobserver.com.
De asemenea, surse oficiale precizau pentru MEDIAFAX că propunerea formulată dimineaţă de Van Rompuy reducea semnificativ alocarea pentru România, cu peste un miliard sub pragul de 40 de miliarde.
Potrivit formulei de calcul asupra căreia s-a obţinut consensul, România ar urma să obţină aproximativ 39,5 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.
Pentru exerciţiul financiar 2007-2013, România are o alocare totală de 33,5 miliarde euro.
Discuţiile privind formula de calcul a bugetului UE în exerciţiul bugetar 2014-2020 au început la nivelul Consiliului UE încă din primăvara anului trecut, când Comisia Europeană a prezentat o propunere de buget maximalist în care României îi reveneau circa 48 de miliarde de euro.
Negocierile privind bugetul au atins un punct nevralgic în 22-23 noiembrie 2012, când după o reuniune care a durat două zile Consiliul European nu a reuşit să ajungă la un consens privind bugetul.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO