Băsescu: România nu-şi mai permite să plătească funcţionari incompetenţi, bolnavi închipuiţi
Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi în plen că statul român nu îşi mai poate permite să plătească salarii pentru funcţionari incompetenţi şi bolnavi închipuiţi şi nici ajutoare sociale celor care pot munci, dar nu vor.
Băsescu: România nu-şi mai permite să plătească funcţionari incompetenţi, bolnavi închipuiţi (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Şeful statului a mai spus că România nu se mai poate împrumuta pentru a consuma, având nevoie de investiţii.
"Ceea ce trebuie să facem acum fără ezitare şi fără întârziere în faţa valului de populism din ultima perioadă este să punem capăt complicităţii politicienilor şi partidelor în relele practici de guvernare", a spus preşedintele.
"Românii sunt pe bună dreptate revoltaţi pentru că au fost minţiţi", a spus şeful statului adăugând că în timpul guvernării din 2007 şi 2008 mulţi români "au primit mai mult decât se putea da, din considerente electorale, iar acum se văd în situaţia grea de a li se lua înapoi".
Şeful statului a mai atras atenţia că, în 2004, erau 6 milioane de persoane asistate, iar la finalul lui 2008 numărul celor asistaţi se dublase, ajungând la 13,9 milioane de persoane.
Trebuie eliminate inechităţile din sectorul public, prin raporturi corecte de salarizare
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Băsescu a declarat marţi în faţa Parlamentului că trebuie eliminate inechităţile din sectorul public printr-o lege care să stabilească raporturile corecte de salarizare între diferitele categorii de bugetari, iar austeritatea să fie pentru toată lumea.
Preşedintele Traian Băsescu a criticat în Parlament "risipa resurselor" şi "administrarea ineficientă" a fondurilor deja existente în sisteme precum cel sanitar şi cel de educaţie.
"Sistemul de educaţie şi sistemul sanitar sunt încă nefinanţate corespunzător. Dar, înainte de a vorbi despre subfinanţare, ar trebui să ne asigurăm că resursele existenţe sunt corect utilizate. Mare parte din resurse se găsesc în interiorul sistemelor şi nu este nevoie decât de o onestă realocare a acestora", a spus Băsescu.
Băsescu: Am depăşit vârful crizei economice, dar nu şi pe cel al crizei sociale
Traian Băsescu a susţine că România a depăşit vârful crizei economice, dar nu şi pe cel al crizei sociale, că e un "optimism prudent" în privinţa relansării economice şi că pentru 2011 e prognozată o creştere economică de 2% din PIB.
"Datele statistice arată încurajator. În primul rând, putem spune că am depăşit vârful crizei economice, dar nu şi pe cel al crizei sociale. Încet, încet, economia noastră iese din recesiune, producţia industrială e deja în creştere de câteva luni. Putem vorbi despre un optimism prudent atunci când ne gândim la relansarea economică", a declarat Băsescu.
El a mai spus că, pentru 2011 prognozele arată că România poate intra în zona de creştere pozitivă de aproximativ 2%, cu condiţia să fie accelerate reformele structurale.
Băsescu: Să nu le promitem pensionarilor mai mult decât le putem oferi
Preşedintele a declarat că nu trebuie să li se promită pensionarilor mai mult decât le poate fi oferit, că trebuie să li se explice situaţia, scopul fiind garantarea sustenabilităţii sistemului de pensii publice.
"Avem datoria, ca oameni politici responsabili, să nu ne jucăm cu speranţele actualilor şi viitorilor pensionari. Să nu le promitem mai mult decât putem oferi. Să le explicăm situaţia dramatică în care se află acum fondul de pensii şi variantele realiste prin care putem reduce deficitul", a spus Băsescu.
Şeful statului a atras atenţia că alocările de la bugetul de stat la pensii cresc în condiţiile în care numărul de contribuabili este relativ acelaşi.
Băsescu cere solidaritate tuturor partidelor pentru atingerea obiectivelor naţionale
Preşedintele a cerut în discursul rostit în Parlament solidaritate din partea tuturor partidelor politice pentru atingerea obiectivelor naţionale şi a menţionat că orice guvern ar fi instalat acum ar trebui să continue măsurile de austeritate.
"Austeritatea nu poate fi traversată fără solidaritate", a spus şeful statului, care a explicat că pentru România criza economică şi financiară a fost şi o oportunitate, deoarece a arătat vulnerabilităţile.
"Este nevoie mai mult decât oricând de solidaritate socială", a adăugat şeful statului.
Sunt încă prea multe categorii de venituri exceptate de la impozitare
Traian Băsescu a susţinut în faţa parlamentarilor că "sunt încă prea multe categorii de venituri exceptate de la impozitare" şi prea mulţi agenţi economici care eludează obligaţiile fiscale.
Şeful statului a mai spus că situaţia de criză economică nu justifică neplata datoriilor către stat, aşa cum nici statul nu poate să nu-şi respecte obligaţiile.
El a adăugat că solidaritatea socială presupune acest tip de egalitate între stat şi agenţii economici.
În 2011 România va semna un nou acord cu FMI
Preşedintele a declarat că în 2011 România va semna un nou acord cu FMI, precizând că, deşi statul român vrea, nimeni nu îl împrumută acum pe termen lung, din cauza deficitelor structurale.
"Nimeni în momentul de faţă nu împrumută România pe termen lung, din cauza deficitelor structurale", a afirmat şeful statului.
El a precizat că România are "probleme uriaşe să contracteze împrumuturi cu scadenţa la trei ani".
Încrederea va veni când Guvernul va dovedi o mai mare coerenţă
Traian Băsescu a spus în Parlament că încrederea cetăţenilor va veni atunci când Guvernul va dovedi o mai mare coerenţă şi o capacitate sporită de a explica politica sa, când politica economică va fi chibzuită şi cetăţeanul nu va plăti ineficienţa aparatului de stat.
"Nimic nu alimentează mai mult neîncrederea decât corupţia şi conflictele de interese", a mai declarat şeful statului.
Preşedintele a criticat şi politizarea excesivă a aparatului de stat.
Băsescu: Nu găsesc articolul constituţional prin care preşedintele face ordine în Parlament
Băsescu a declarat la începutul discursului din Parlament că nu găseşte articolul din Constituţie prin care preşedintele face ordine în Legislativ şi i-a recomandat lui Victor Ponta să citească Regulamentul parlamentar.
Înainte ca şeful statului să-şi înceapă discursul, parlamentarii PSD au părăsit sala de plen. Decizia a fost anunţată de către liderul PSD Victor Ponta.
Mare parte dintre social-democraţi au trecut pe lângă şeful statului când au părăsit plenul, unii dintre ei dând mâna cu Traian Băsescu.
"Este interesant, nu găsesc articolul constituţional prin care preşedintele face ordine în Parlamentul României. Probabil în noua Constituţie pe care chiar şi domnul Victor Ponta o să o semneze, o să o voteze şi o să o susţină ar putea să apară aşa ceva", a spus şeful statului de la tribună.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO