Băsescu: Senatul s-a compromis de la preşedinte până la ultimul senator, la numirea judecătorilor ÎCCJ

Senatul s-a compromis, de la preşedinte până la ultimul senator, în cazul legii care reglementa numirea judecătorilor ÎCCJ, a declarat, joi, la TVR, preşedintele Traian Băsescu.

Urmărește
465 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Senatul s-a compromis de la preşedinte până la ultimul senator, la numirea judecătorilor ÎCCJ

Băsescu: Senatul s-a compromis de la preşedinte până la ultimul senator, la numirea judecătorilor ÎCCJ (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

El a spus că Senatul în ansamblu, cu preşedinte cu tot, s-a descalificat la legea privind numirile de judecători la ÎCCJ.

Întrebat la TVR ce răspuns a primit la scrisoarea adresată Parlamentului pentru adoptarea legilor privind asistenţa socială şi numirile la ÎCCJ, Băsescu a răspuns: "Răspunsul a fost că nu au reuşit să aibă cvorum, sau că s-a dat pauză şi după pauză au plecat toţi. Aceasta e reacţia Parlamentului la modernizare. Şi atunci nu au de ce să se supere dacă legislaţia cu privire la selectarea magistraţilor pentru ÎCCJ va fi adoptată prin asumarea răspunderii, dacă legea privind modernizarea asistenţei sociale va fi adoptată prin asumarea răspunderii".

El a mai spus că Senatul va adopta tacit Legea asistenţei sociale, dar actul va intra în Camera Deputaţilor, "unde nu ştii ce se întâmplă".

"Să spunem că la Camera Deputaţilor merge mai repede. După mine, Senatul în ansamblul lui, cu tot cu preşedinte, s-a compromis. Să refuzi să adopţi legea cu privire la crearea mecanismului de promovare şi selectare a judecătorilor pentru Înalta Curte este descalificant pentru Senat. Nu se punea deât problema găsirii unui sistem care să scoată cumetriile din procesul de promovare la Înalta Curte", a adăugat Băsescu.

Preşedintele a spus că a putut înţelege tergiversarea, din raţiuni electorale, în cazul legii privind asistenţa socială. Traian Băsescu a spus că înţelege poziţia celor din opoziţie, care consideră că Guvernul trebuie să-şi asume prevederile din legea privind asistenţa socială.

Şeful statului a mai spus că a fost, recent, la Comisia Europeană, unde a discutat despre mai multe subiecte. El a menţionat că oficialii europeni nu înţeleg decizia Senatului în cazul acestei legi.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis o scrisoare preşedinţilor celor două Camere, cerând să se acorde o atenţie deosebită în adoptarea de către Parlament, cât mai urgent posibil, a proiectului de modificare a Legii statutului magistraţilor şi a proiectului legii asistenţei sociale.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, ulterior, că modificările la legile 303 şi 304/2004 privind statutul judecătorilor ÎCCJ şi organizarea judiciară pot fi operate şi prin alte propuneri legislative.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară a fost respins pe 5 octombrie de Senat, cu 48 de voturi "pentru", 52 împotrivă şi o abţinere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici