- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (22.09.2011, 19:17)
- Gabriel Pecheanu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Soluţia viitorului - Statele Unite ale Europei, la pupitrul de comandă al globalizării
Preşedintele Traian Băsescu a reiterat, joi, la o conferinţă a PPE, necesitatea trecerii la o politică bugetară şi fiscală unică, precum şi la constituirea Statelor Unite ale Europei, afirmând că europenii trebuie să fie la pupitru de comandă al procesului de globalizare, nu la remorca acestuia.
Urmărește
766 afișări
Băsescu: Soluţia viitorului - Statele Unite ale Europei, la pupitrul de comandă al globalizării (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"Astăzi, în această criză, avem şi soluţia viitorului. Soluţia viitorului a fost pomenită şi de domnul Martens, de domnul Daul. Ceea ce înseamnă o şansă pentru Europa de a garanta prospetritatea cetăţenilor ei se numeşte mai multă integrare, iar eu mi-aş permite să spun - Statele Unite ale Europei, care să respecte valorile noastre, care să ţină cont de specificul cultural al fiecărei ţări, care să protejeze fiecare minoritate, dar care, în acelaşi timp, să aibă forţă să ne proiecteze acolo unde pot fi sau pot spera să fie cei 500.000 de europeni, adică la pupitrul de comandă a procesului de globalizare, nu la remorca procesului de globalizare", a declarat Traian Băsescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Urnele încep să se închidă în mai multe state, vin primele rezultate. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
El a spus că înfiinţarea Statelor Unite ale Europei este în responsabilitatea politicienilor din această generaţie.
"Din păcate, întârzierea nu va folosi nimănui. Nu putem lăsa această misiune următoarei generaţii de politicieni. Trebuie să avem curaj s-o facem acum şi să începem să vorbim despre Statele Unite ale Europei. Dar nu numai să vorbim. Trebuie să le proiectăm şi să avem forţa politică, fiecare la noi acasă, să convingem cetăţenii că aceasta este soluţia", a mai spus Băsescu.
El a mai spus că, în momentul de faţă, UE se confruntă cu un larg număr de provocări.
"Aş spune că ne aflăm într-un moment dificil. Avem o criză a datoriilor suverane care ne afectează pe toţi, avem o criză a migraţiei, care, deşi uneori exagerată, este o situaţie care impune noi abordări în ceea ce priveşte spaţiul Schengen, deci o reformă a spaţiului Schengen se impune, avem în mod categoric, un deficit energetic ce trebuie completat de multe ori contra unor concesii politice şi avem şi obiective de îndeplinit, care par dificil a fi atinse, obiectivele agendei UE 2020. Ne pregătim să discutăm noul exerciţul bugetar (...), avem nevoie acută de o consolidare a Politii Agricole Comune, aici evident avem uneori viziuni diferite şi, nu în ultimul rând, aş spune că mai este parcă o criză mai puţin văzută, dar care devine tot mai persistentă în ultimii doi ani, aceea a transferului problemelor naţionale pentru instituţiile europene. De aici o depreciere a calităţii deciziilor vizionare pentru Europa de mâine", a continuat şeful statului român.
El a apreciat că, la toate aceste provocări, crize, Europa trebuie să răspundă prin unitate şi solidaritate.
"Însă, în opinia mea, doar unitatea şi solidaritatea nu sunt suficiente pentru a prefigura Europa viitorului, Europa care să influenţeze efectele globalizării şi nu Europa care să recepţioneze, să primească efectele globalizării. Deci pentru a fi un element de influenţă a direcţiei în care se se îndreaptă efectele procesului de globalizare ne trebuie ceva mai mult decât unitate şi solidaritate. Eu cred că sunt câteva lucruri inevitabile a fi făcute la nivelul UE ca politici generale. Evident, nu putem spera într-o politică monetară unică atât timp cât avem 27 de politici bugetare şi tot 27 de politici ficale. Este clar că trebuie să trecem la o politică bugetară şi fiscală unică, element extrem de greu, dar trebuie să avem curaj să discutăm subiectul, să vedem cum îl putem atinge", a continuat Băsescu.
În opinia lui, nu se poate omite că ar fi imposibil să existe o viziune despre o Europă solidă, consolidată dacă nu se generează o politică energetică comună a Uniunii Europene.
"La fel cum avem acum acum situaţii extrem de dificile pentru că o ţară are dificultăţi generate de situaţia ei macroeconomică, la fel am avut sentimentul dificultăţii generalizate atunci când, în 2008, am avut probleme cu alimentarea cu gaze a câtorva ţări din UE. Este clar că dificultatea oricăruia dintre membrii UE generează dificultăţi pentru toţi ceilalţi. Avem politică de educaţie. În toate ţările producem absolvenţi care nu-şi găsesc un loc de muncă. Mult prea mulţi dintre absolvenţi, fie de liceu sau de universităţi, nu-şi găsesc un loc de muncă pe piaţa de muncă naţională. E clar că, deşi investim în educaţie, avem nevoie de o politică comună în educaţia europeană, o politică ce trebuie orientată şi puternic înspre nevoile pieţei de muncă", a afirmat Traian Băsescu.
De asemenea, el s-a referit şi la necesitatea unei politici de cercetare comună.
"De multe ori irosim bani cercetând acelaşi lucru. Este clar că trebuie să ne stabilim priorităţile de cercetare, să repartizăm responsabilităţile în aşa fel încât să nu irosim bani în încercarea să descoperim aceleaşi lucruri", a mai spus preşedintele.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe